De wekker gaat. De eerste stralen zonneschijn persen zich door de naden van je Luxaflex. Versuft kijk je op je telefoon en stuit op een WhatsApp bericht van je moeder: “succes schat!”. Het is zover:  je eerste stagedag staat voor de deur. Of het nou je oriënterende stage of afstudeerstage is, het blijft spannend. Meestal is je stage de eerste relevante werkervaring die je opdoet. Het komt op je cv te staan en kan dus bepalend zijn voor de rest van je carrière. Je wilt eruit halen wat erin zit, maar hoe pak je dat aan? 

Toon initiatief

Het vinden van een goede stageplek is het halve werk. De plek kan nog zo geweldig zijn, toch ligt het grotendeels in jouw handen hoe het verloopt. Ben je klaar met je taak? Ga dan niet achteroverleunend op je bureaustoel je sociale leven onderhouden via Facebook en Snapchat. Straks val je en hebben we de poppen aan het dansen. Grapje (ook al raden we je niet aan om bureaustoelstunts uit te halen). Wat je kunt doen is je stagebegeleider of collega’s vragen welke taken je nog meer kunt uitvoeren en of je ergens bij kunt helpen. Zorg voor voldoende uitdaging. Hier leer je het meest van. Daarnaast zit het initiatief nemen ook in het actief participeren in vergaderingen en discussies. Heb jij iets goeds in te brengen? Doen! Misschien ben je bang om domme vragen te stellen. Toch is dat nergens voor nodig. Je bent immers stagiair, je bent er om te leren en het is logisch dat je niet alles weet. Een actieve houding tijdens besprekingen wordt zeer gewaardeerd.

“Vanaf dag één was er een klik en wilde ik iets betekenen voor deze organisatie”

Trek af en toe de stoute schoenen aan

Derdejaars student Ina van der Weide liep stage op de afdeling Corporate Communicatie bij HEMA. Tijdens haar stage hield Ina zich bezig met de interne communicatie van HEMA in de breedste zin van het woord. Hierbij kun je denken aan corporate branding, het (mede) organiseren van evenementen, ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van communicatiemiddelen en dagelijks mediacontact. Daarnaast hield ze zich bezig met  het schrijven en publiceren van diverse interne middelen en een adviesrapport aan de hand van uitgevoerd onderzoek. “Ik heb mijn stageperiode ervaren als een uitdagende periode met een geweldig team collega’s. Vanaf dag één was er een klik en wilde ik iets betekenen voor deze organisatie.” Ina sloot haar stage af met een dikke vette 10. Haar tips om het beste uit je stage te halen? “Het klinkt simpel, maar vormt naar mijn idee de basis: het tonen van toewijding en inzet. Blijf om je heen kijken en leer van vakgenoten met meer ervaring. Tot slot: durf buiten de lijntjes te kleuren en trek af en toe de stoute schoenen aan.”

“We merken vaak dat studenten die afhaken zeggen dat het bij het gesprek al niet goed voelde”

Kom voor jezelf op

Vierdejaars student Eline Norder is momenteel bezig met haar afstudeerstage. In het begin liep het niet helemaal van een leien dakje. Eline verwachtte een kader waarbinnen ze kon werken, maar het bleek dat haar stagebegeleider niks had voorbereid. “Ik werd in het diepe gegooid en dat was best even slikken.” Ook kreeg ze geen input voor haar onderzoek. “Mijn stagebegeleider wilde het compleet omgooien, maar wist niet wat ze nou wél onderzocht wou hebben.” Daarbij kreeg Eline geen feedback en veel kritiek. Hierdoor voelde ze zich niet op haar plek. Toen ze haar stagebegeleider ook nog eens negatief over haar hoorde praten, besprak ze dit met twee collega’s. Haar collega’s spraken haar de moed in om het gesprek aan te gaan. “Ik had angst om het gesprek aan te gaan, maar ging toch de drempel over. Ik zit er namelijk voor mezelf.” Haar stagebegeleider kon wel waarderen dat Eline op haar afstapte. Ze had zelf niet echt door hoe haar gedrag overkwam. “Na het gesprek was ze 360 graden anders. Ik kreeg ineens niet meer alleen kritiek, maar ook nuttige feedback. Voor mij heeft het gesprek zeker geholpen.” Eline heeft het inmiddels erg naar haar zin op haar stage. Haar tips? “Als je met een vervelend gevoel naar stage gaat, werk je jezelf alleen maar naar een burn-out toe. Kies voor jezelf. Ga het gesprek aan en zorg voor mentale steun van bijvoorbeeld collega’s. Wat de afstudeerstagiairs betreft: zorg dat je genoeg ruimte hebt om je onderzoek uit te voeren. Bewaak je eigen tijd en durf ‘nee’ te zeggen.”

Weet wat je wilt

Wat organisaties zoeken in een stagiair hangt natuurlijk af van het soort organisatie. Zij lopen met de trends mee en hopen dat studenten beter op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen dan zijzelf. “Een aantal jaren geleden was er vraag naar studenten die iets met events en social media konden doen. Nu gaat het vooral om online marketing, online content, Instagram en Snapchat”, vertelt Lidy Witteveen, stagecoördinator bij de opleiding Communicatie. Wat kan bijdragen aan een goede stage is volgens Lidy dat je goed nadenkt over bij wat voor soort bedrijf je wilt stagelopen. “Dat hoeft niet direct een concreet bedrijf te zijn, maar dat je je bijvoorbeeld bedenkt of je wilt stagelopen in de profit of non-profit, op een grote of kleine communicatieafdeling, bij een commercieel of niet-commercieel bedrijf etc.” Ook belangrijk in Lidy’s optiek is dat je je van te voren afvraagt of de organisatie je aanspreekt en of er een klik is. “We merken vaak dat studenten die afhaken achteraf zeggen dat het bij het gesprek al niet goed voelde. Luister naar je gevoel.”

“Ik verwacht niet dat je het allemaal alleen kan, maar wel dat je op ontdekkingstocht gaat”

Actief rondneuzen

Sanne Gaastra, adviseur concept en strategie bij GH+O, vindt dat het belangrijk is dat je voor ogen hebt wat je wil ontdekken. “Stel je wilt leren plannen, wat bedoel je daar dan mee? Ik zeg hier wel eens tegen stagiairs: vraag mensen wat de praktijk voor hen inhoudt. Daar zal iedereen een ander antwoord op geven en daar leer je van.” Wanneer je nou een goede stagiair bent, kun je volgens Sanne op verschillende manieren bekijken. “Een goede stagiair kan iemand zijn die goed werk aflevert en goed kan meedraaien, maar het kan ook iemand zijn die ervoor zichzelf het meeste uithaalt. Het is mooi als iemand mee kan draaien, maar het is leuker als je iemand ziet groeien in datgene waarin hij of zij wilde groeien.” Je actief en open opstellen is vooral belangrijk. “Ik verwacht niet dat je het als stagiair allemaal alleen kan, maar ik verwacht wel dat je op ontdekkingstocht gaat.” Houd je daarbij niet stil als dingen opvallen. “Vind er iets van, zeg het als dingen beter kunnen, bemoei je ermee.” Fokje Nagelhout, communicatieadviseur bij ziekenhuis Tjongerschans, sluit hierbij aan. “Het is niet alleen eenrichtingsverkeer. Wij kunnen ook veel van stagiairs leren. Een stagiair is volgens mij een goede stagiair als hij of zij niet bang is om kritisch te zijn. Iemand die open en eerlijk is en meedraait in het team.” Hoe je volgens Fokje het beste uit je stage haalt? “Ga met plezier naar je stage, vraag het als je dingen niet weet, wees nieuwsgierig en leergierig en vooral: geniet!”

Netwerken

Een stage is dé kans om je professionele netwerk uit te bereiden. Je komt in contact met verschillende personen. Probeer met zoveel mogelijk personen in contact te komen en maak gebruik van LinkedIn. Laat na je stage nog eens wat van je horen. Wees niet opdringerig, maar verdwijn niet helemaal van de radar. Wie weet is je stage een springplank naar je eerste baan.

Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.