Heb jij enig idee hoeveel uur jij per dag besteedt aan sociale media? Waarschijnlijk niet. Dat sociale media een grote impact hebben op het leven van jongeren is al tijden bekend. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat jongeren er gemiddeld wel 3 uur per dag op te vinden zijn! Bijna alle tieners maken gebruik van bekende platformen als Facebook en Twitter. Eén op de zes jongeren zegt dan ook verslaafd te zijn aan sociale media.

De smartphone wordt altijd en overal gecheckt. Als je naar de wc gaat, voor het stoplicht wacht, in de bus zit of een gezellig avondje met je vrienden weg bent. En natuurlijk ook op school. Voor, na en tijdens de les wil de student zo weinig mogelijk van het online leven missen.

Door die constante afleiding van de smartphone wordt het moeilijk om je op één bepaalde bezigheid te focussen. Het telkens switchen tussen telefoon en lesstof is erg slecht voor de concentratie. “Het gaat zelfs zo ver dat vele mensen leiden aan concentratie- en slaapstoornissen”, aldus Vincent Fiddelaar in zijn gesprek met Trouw.

Het niet meer constant checken van dat flikkerende lichtje kan al voor een hele verbetering zorgen. Zo blijf je beter bij de les, slaap je beter en heb je minder last van droge, irriterende ogen. Daarnaast heb je meer tijd voor jezelf én voor je vrienden. Je geniet meer van de dingen die je hebt. Toch is en blijft het moeilijk om, hetzij deels, te stoppen met sociale media. Je wilt het liefst niets missen van wat er om je heen gebeurt.

Om erachter te komen of sociale media echt zoveel impact hebben op je levensstijl, gaan wij als redactie van De Ruis van 15 tot en met 19 mei offline! Dat betekent dus tijdens dit experiment geen Twitter, geen Facebook, geen Pinterest en zelfs geen WhatsApp voor alle redactieleden. Wat mis je tijdens een week zonder sociale media en wat levert het je juist op?

Durf jij het ook aan hoe het is om een week zonder sociale media te kunnen? Doe dan mee met ons experiment en meld je aan via het evenement op Facebook!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.