De zomervakantie is in zicht, dus eigenlijk ook het nieuwe studiejaar. Ja, zo snel gaat dat. Voordat je het weet zit je weer met een dikke wintertrui in college. NHL Stenden is daarom druk bezig met het werven van nieuwe studenten. Want wat is een hogeschool nou zonder scholieren?

Het werven van studenten door hogescholen komt meestal neer op het organiseren van opendagen, het uitdelen van brochures en het aanbieden van bijvoorbeeld een leuke studiestartweek. Geen scholier hoeft zich hier echt in te verdiepen en dat vinden de meeste scholieren eigenlijk wel best. Alleen hoeveel studenten werf je hier nou eigenlijk mee? Laat ik daar nou net een aantal geniale tips voor bedacht hebben.  Dus ik zou zeggen, NHL Stenden: watch and learn.

1) Koop ze om
Bied de studenten 100 euro aan als ze kiezen voor jouw hogeschool. 100 euro? Ja, 100 euro. Het levert je namelijk uiteindelijk alleen maar winst op. Want studenten zijn gek op geld. Zij denken er dan echt niet bij na, dat die 100 euro op het te betalen studiegeld een lachertje is. Je trekt dus veel nieuwe studenten aan, door eerst te investeren. Maar daarna laat je ze het geld weer bij je inleveren in de vorm van ‘studiegeld’. Wie het laatst lacht, lacht het best. Toch?

2) Beloof dingen die je niet nakomt
“Deze studie organiseert jaarlijks een gratis klassentripje naar de Malediven”. Ik kan je wel zeggen, de inschrijvingen op die studie zullen enorm stijgen. De studenten hebben zich dan dus al ingeschreven en starten vrolijk aan hun studie op jouw hogeschool. Het tripje komt er vervolgens natuurlijk niet van, de school heeft voor het nieuwe studiejaar namelijk net een wijziging doorgevoerd in het studieplan. Het wordt een tripje met de klas naar Drenthe, ook leuk toch?

3) Dreig
Studievoorlichters kunnen niet duidelijk genoeg zijn. “Als je niet voor deze hogeschool kiest, dan zorg ik ervoor dat je nergens meer terecht kan.” Een hele simpele truc dit, dat hier nog nooit eerder aan gedacht is.

4) Laat knappe docenten zien
Laat een poster zien met daarop een wel erg knappe (lees: niet normaal lekkere) docent. “Ja, deze docent zal je dan inderdaad les gaan geven.” Niemand die doorheeft dat je gewoon een plaatje van een playmate van het internet hebt gehaald. Waar vervolgens die docent van de poster is? “Helaas, die heeft net een nieuwe baan gevonden op een andere hogeschool”.

5) Bied veel structuur
Vertel als hogeschool aan de scholieren dat jouw hogeschool veel structuur biedt. “We vertellen je precies wat je moet doen, daarvoor hoef je zelf niks te doen”. Vertel er dan natuurlijk niet bij dat Blackboard in het begin een ***programma is om mee te werken en dat structuur eigenlijk betekent dat studenten eenmaal op school als zelf moeten uitzoeken. Maar geen enkele hogeschool doet dit, dus met de sterkste uitspraken trek je de meeste nieuwe studenten.. Beloof dingen die je niet nakomt 2.0.

6) Gratis koffie
Gratis koffie aanbieden is een truc die NHL Stenden al toepast. Echter, dit kan nog beter. Nu zijn er namelijk nog maar een paar automaten die vaak een storing hebben, maar zorg ervoor dat dit voor alle automaten in de school geldt. Je hoeft als hogeschool dus helemaal geen koffie voor dit principe aan te schaffen. Toch houd je je deze keer wel aan je belofte: want als de automaten het hadden gedaan, dan was er gratis koffie geweest. Technisch probleempje, kun jij als hogeschool toch ook niks aan doen?

Geen hogeschool kan zonder nieuwe studenten, dus zorg er dan voor als hogeschool dat je effectief bent in je manieren van werven. Gebruik gerust deze briljante tips, ik merk het wel en ik zal hier een schappelijke prijs voor rekenen.

Ben ik nog een belangrijke tip vergeten? Laat het ons weten via de Facebook- en Instagrampagina.

 

Meer van dit soort satirische artikelen lezen? Neem dan eens een kijkje op de website van mijn grote inspiratiebron: https://speld.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.