Werken bij de grootste nieuwsorganisatie van Friesland en een belangrijke regionale omroep in Nederland, het is een droom voor veel Friese journalisten in opleiding. Andor Faber is één van deze journalisten en heeft deze droom werkelijkheid laten worden

“Ik wist eigenlijk al heel vroeg dat ik in de journalistiek wilde gaan werken”, vertelt de geboren Fries enthousiast. “Vroeger, als klein jongetje, schreef ik al fictieve wedstrijdverslagen van mijn favoriete voetbalclub in een schriftje. Toen was ik al bezig met nadenken over zaken als het wedstrijdverloop, doelpuntenmakers en dergelijke. Op iets oudere leeftijd hoorde ik daarna de sportcommentatoren op radio en televisie. Daarna dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’ Wat is er, als sportliefhebber, nou mooier dan commentaar geven bij wedstrijden? Niets!”

Faber besloot de opleiding journalistiek in Zwolle te gaan volgen. En middenin deze opleiding gebeurde er iets ongewoons. “In het derde jaar van mijn studie verscheen er een vacature voor Freelance sportverslaggever bij Omrop Fryslân”, herinnert hij zich. “Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik, toen ik solliciteerde, bij de Omrop aan de slag zou gaan. Ik zat dus nog op school en was bovendien nog erg jong (20 jaar). Maar ik dacht: laat ik toch een poging doen! Ze kiezen me vast niet uit, maar stel dat ik op sollicitatiegesprek mag komen, dan pik ik die ervaring toch maar mee. Zo stond ik er vooraf in.” En dit pakte goed uit. “Naderhand bleek toch dat ze mij, samen met nog iemand, hadden uitgekozen. Erg spannend, maar super leuk! En wat een luxe… Ik had gewoon al werk terwijl ik nog niet eens klaar was met de opleiding.”

En zo kwam hij al op jonge leeftijd aan het werk bij Omrop Fryslân. Een heel diverse baan. “Ik ben aangenomen als freelance sportverslaggever, maar intussen doe ik al veel meer bij Omrop Fryslân. Doordeweeks ben ik vaak op pad als nieuwsverslaggever. Ik maak radio- en televisiereportages voor in ons nieuwsprogramma ‘Fryslân Hjoed’. In de weekenden ben ik regelmatig onderweg naar sportevenementen. Vorige week deed ik live radioverslag bij de Friese voetbalderby Harkemase Boys tegen ONS Boso Sneek en aankomend weekend zit ik in Rotterdam bij het WK Shorttrack. Super vet!”

Faber klinkt tijdens het gehele gesprek enthousiast. Vol passie vertelt hij over zijn beroep en over hoe zijn droom werkelijkheid werd. “Ik vind het erg leuk om te doen! Vooral omdat het zo ongelofelijk veelzijdig is. De ene keer maak je bijvoorbeeld een reportage op een school die een bijzonder nieuw project starten en het andere moment ben je in de Elfstedenhal bij het WK schaatsen voor ouderen. Het werk is heel uiteenlopend en dat maakt het ook zo mooi. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat mijn hart toch wel het meest bij de sport ligt. Ik heb al een aantal keren live radioverslag mogen doen van Cambuur en Heerenveen en dat is toch wel het mooiste dat er is. Het beeld dat ik er vroeger van had is wat dat betreft helemaal uitgekomen!”

Zijn droom is inmiddels uitgekomen, maar dit geldt voor veel studenten met een journalistieke droom, die nu nog zwoegend achter hun bureau in de studieboeken zitten nog niet. Faber heeft hier een aantal goede tips voor:

  • “Het is misschien een cliché, maar ga vooral zo door. Als je een doel hebt, moet je er vol voor gaan om het uit te laten komen”
  • “Ook is het erg handig om al tijdens je opleiding al goed om je heen te kijken. Loop eens een dag mee met iemand die hetzelfde werk doet wat jij wilt doen. Of, nog mooier: ga aan het werk in de journalistiek. Alle ervaring die je tijdens je opleiding kunt opdoen, komt later na je studie namelijk weer van pas.”

En op deze manier kan ook jij je droom waarmaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.