Je scrolt even door Facebook, plaatst een foto van je eten via Instagram, kijkt filmpjes van schattige dieren via YouTube of beantwoordt een berichtje van je moeder. Iedereen met een telefoon is altijd verbonden met alles en iedereen. Maar ben je niet elke keer alleen? Al lijk je zo verbonden?

Je zou kunnen zeggen dat je telefoon inmiddels een vast ding is geworden in je leven. Niet alleen in dat van jou, maar van vrijwel iedereen. Je ziet ze overal. Wanneer ik onderweg naar huis voor een spoorwegovergang sta te wachten op een langsrijdende trein, zie je alle inzittenden in precies dezelfde positie. Mensen zitten er als een stelletje zombies bij. Kijkend naar beneden met hun smartphone in hun handen. En zitten mensen niet op hun telefoon, dan ligt hij wel binnen handbereik.

Iedereen lijkt wel verslaafd te zijn. Na elk geluidje of elke trilling zit je al weer naar het kleine schermpje, sommigen zelfs grote scherm, te staren. Soms ben je zo verslaafd dat het voelt alsof je telefoon trilt, maar dit niet eens het geval is! Een onderzoek dat werd gepubliceerd in ‘Computers in Human Behavior’ bewees zelfs dat ongeveer 89 procent van de mensen deze zogenaamde spookvibraties meemaakt. Als je erover nadenkt, voel je je soms niet heel eenzaam terwijl je elke dag verbonden bent met zo veel mensen?

Kracht van aandacht

Wanneer je je nou echt heel eenzaam begint te voelen zijn er natuurlijk altijd dingen in je leven die je kunt aanpassen. Vraag je bijvoorbeeld eens af welke mensen je nou echt blij maken en breng meer tijd door met hen. Niet via WhatsApp of een ander social network, maar face-to-face. En onderschat de kracht van aandacht niet, want tijd die je op je telefoon doorbrengt, spendeer je alleen. Al zit je met iemand anders. Je kan dan nog een foto op Instagram plaatst met een bijschrift van hoe gezellig het wel niet is, maar als je telefoon blijkbaar interessanter is dan het voeren van een gesprek is het dan wel echt zo gezellig? Als je samen met mensen bent, wees dan ook echt samen met deze mensen en niet met je telefoon.

De wereld is mooi!

Al geeft die telefoon in je zak het idee dat je verbonden bent met de hele wereld, is dat in werkelijkheid toch altijd anders. Je kunt deze verbondenheid ook ervaren zonder telefoon! Zodra je je aandacht in het hier en nu houdt en eens om je heen kijkt, ben je net zo goed verbonden met de wereld. Overal is leven en vaak nog wel mooier dan op je telefoon.

Het verbeteren van sociale vaardigheden is nog een dingetje wat je minder eenzaam kan laten voelen. Je kan leren hoe je makkelijk een praatje met iemand kan maken, hoe je contact moet zoeken of hoe je een beter echt kan leren luisteren naar anderen of ongemakkelijke situaties kunt voorkomen. Door hier wat meer tijd in te investeren zal het makkelijker zijn om leegtes op te vullen en om je dus minder alleen te voelen.

Het leven zonder smartphone

Aan Anne (57) stelde ik de vraag hoe het is om zonder smartphone door het leven te gaan. “Ik ben zonder smartphone opgegroeid en heb hier ook eigenlijk geen behoefte aan. Als ik iets of iemand nodig heb bel ik wel gewoon!” Ze voelt zich niet minder verbonden met de rest van de wereld, maar geniet juist van de dingen die je niet vanaf een klein schermpje ziet.

En wat wil je nou liever? De kus emoji via WhatsApp ontvangen of in reallife?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.