Zie je als een berg op tegen al het werk dat je nog moet verzetten? En heb je na een lange dag werken en pielen nog steeds het idee dat je vrijwel niks bent opgeschoten? Dan is het tijd om je productiviteit wat op te krikken. Onderstaande tips kunnen een opstapje zijn in je ontdekkingstocht naar jouw vorm van productiviteit. Zoals zo veel dingen in het leven, is de betekenis van productiviteit niet op één manier te omschrijven, maar kan het je wel enorm helpen om voor jezelf helder te hebben wat jóu helpt om een voldaan gevoel te krijgen.

What to do?
Lijstjes maken! Een tip die je altijd om de oren geslingerd wordt wanneer het gaat om productief werken. Een to do-list maken van álles wat je nog te doen staat die dag, en die lijst gestructureerd, stap voor stap, afwerken. Voor sommige mensen the way to go, maar niet voor iedereen. Rillingen van kruin tot teen, klamme handjes en pareltjes zweet op je voorhoofd bij de aanblik van die enorme lijst die je op je bureau klaar hebt liggen? Weet je van tevoren al dat ruim de helft van de punten op je to do-lijstje regelrecht doorgeschoven wordt naar de lijst van morgen? Dan is de main-goal-method wat voor jou!

todolijst

De main-goal-method houdt in dat je je to do-lijstjes beperkt tot een paar kerndoelen. Het liefst één, hooguit drie. Het dwingt je na te denken over hetgeen je de volgende dag wilt bereiken. Wat krijgt jouw volledige focus? Let wel op dat je jezelf kleine, realistische doelen stelt. Het gaat er uiteindelijk om dat het lijstje ‘afwerkbaar’ is. Stel jezelf bijvoorbeeld niet het doel om een volledig verslag te schrijven als je van tevoren stiekem wel weet dat dat hem toch niet gaat worden. Deel het op in hapklare blokken. Zo hapklaar dat je zeker weet dat je het binnen één dag kunt afronden. Want het ultieme gevoel van productiviteit is een afgewerkt lijstje, nietwaar?

Werk in blokken
Om even voort te borduren op de hapklare brokken: in hapklare blokken werken, werkt ook! Heb je verschillende dingen te doen op een dag, of heb je bijvoorbeeld een drukke planning met colleges en afspraken? Dan kan het werken om je dag in te delen in blokken. Geef in een schema of agenda weer wat je verplichte taken zijn op een dag, en wat je verder nog wilt doen. Google Agenda is hiervoor heel handig. Je maakt gemakkelijk onderscheid tussen verschillende taken. Geef bijvoorbeeld je colleges een blauwe kleur en maak je vrijetijdsmomentjes geel. Aangezien Google Agenda synchroniseert op al je mobiele apparaten, is het vrijwel onmogelijk om je planning kwijt te raken. Door je tijd in blokken in te delen, weet je precies wanneer je waarmee bezig moet gaan, maar ook wanneer je er weer mee mag stoppen. Altijd fijn om te weten toch?

beloonjezelf

Beloon jezelf
Wanneer zo’n blok dan is voltooid, en je een – al dan niet ingepland – momentje voor jezelf hebt, beloon jezelf dan ook! Al gaat het maar om een bakje koffie halen, een paar minuutjes je Facebook checken of even een snel Snapje plaatsen. Door een beloning tegenover al je harde werk te zetten, heb je iets om naar uit te kijken. Dit kan groot, maar ook heel klein zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hele avond Netflixen wanneer je de hele dag hard hebt gewerkt, maar ook aan een heerlijk chocolaatje wanneer je weer 10 pagina’s uit dat boek vol ingewikkelde theorieën hebt gelezen.

Vaste rituelen of variatie
Dat dingen per persoon verschillen, geldt voor vrijwel alles in het leven, maar zeker ook voor deze laatste tip. Routine of afwisseling? Wat werkt voor jou? Om het uiterste uit jezelf te halen en je productiviteit naar het hoogste level te tillen, kan het heel nuttig zijn om jezelf vaste routines aan te leren wanneer je aan het werk bent. Werk bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek, ontdek welk muziekgenre (of geen natuurlijk) het fijnste is om op de achtergrond te spelen en zorg dat je weet wat je favoriete werksokken zijn. Door vaste routines in te zetten, herkent je lichaam de signalen en maakt zich klaar voor weer een productieve sessie.

Productivity

Daartegenover staat dat juist afwisseling en níet routinematig te werk gaan, ook heel goed kan werken voor bepaalde mensen. Zoek eens een andere werkplek op. Ga bijvoorbeeld in een café werken of juist in een bibliotheek. Of – om het klein te houden – werk eens aan de keukentafel in plaats van je bureau. Nieuwe plekken kunnen voor een inspirerende draai aan je werksessie zorgen. Babbelende mensen om je heen, een intense rust of juist een ander uitzicht zorgen soms voor onverwachte, creatieve uitspattingen.

Zoals eerder genoemd zijn deze tips geen garantie voor meer productiviteit. Wat wel en niet werkt, is een heel persoonlijk ‘iets’. Probeer verschillende dingen om te ontdekken wat jouw productiviteit laat pieken en probeer dit consequent toe te passen. Een nieuwe gewoonte is pas na 21 dagen aangeleerd, dus geduld is – ook in dit geval – een schone zaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.