Zonnebril, korte broek en slippertjes? Of toch maar een pantalon, lakschoenen en een geruit overhemd? De thermometer tikt af en toe al bijna de 30 graden aan, maar iedereen moet nog gewoon keihard ploeteren in de schoolbanken of aan het werk. Toch lijkt iedere student of docent anders te redeneren bij het kiezen van een outfit, want terwijl de een op sandalen rondloopt, treffen we de ander in een dik vest aan. De Ruis koos een zonnige dag uit en vroeg studenten en docenten waarom ze specifiek voor deze outfit hadden gekozen.

Tekst: Anouk de Vries, Beeld: Jantina Hoeksma

 Steef Steeneken, Docent aan Lerarenopleiding Biologie

“Ik zit even lekker in de Inspiratietuin te genieten van de zon, maar wel in mijn lange spijkerbroek. In mijn vrije tijd zou ik natuurlijk het liefst mijn korte broek aan hebben getrokken. Toch vind ik het niet professioneel om in een korte broek voor de klas te staan. Dat kan gewoon echt niet”, zegt Steef terwijl hij grijnzend naar twee collega’s met een rok tot aan de knie kijkt. “Een korte broek aan naar het werk, dat doen alleen Friezen”, grapt hij. “Ik kom uit Utrecht, dus ik doe dat niet.” Het is dan misschien warm, maar gezien hij toch de hele dag binnen moet lesgeven, vindt Steef het niet erg om een lange broek te dragen. Zijn overhemd heeft korte mouwen, dus dat geeft volgens hem nog wel enigszins verkoeling.

Tariq Boularas, Student Human Resource Management

“Vanochtend hoorde ik op het nieuws dat het later op de dag nogal bewolkt zou kunnen worden en wellicht zou kunnen gaan regenen. Vandaar dat ik mijn lange broek en dichte schoenen maar heb aangetrokken. Om de balans een beetje te vinden, heb ik er wel voor gekozen om een hemdje erbij aan te trekken”, vertelt Tariq. Hij blijkt erg goed voorbereid te zijn, want ook draagt hij de hele dag een vest met hem mee voor als het hemdje te koud wordt. “Ik heb geprobeerd me zo geschikt mogelijk te kleden, rekening houdend met alle mogelijke weersomstandigheden”, lacht hij.

Joyce Mulder, Student Communicatie

“Omdat het ontzettend warm is vandaag, heb ik besloten om in ieder geval iets luchtigs aan te trekken. Ik dacht namelijk: dit spijkerpakje is netjes genoeg voor school en is tegelijkertijd ook koel genoeg om het warme weer van vandaag te overleven. Bovendien valt het shirtje dat ik eronder heb net over mijn schouders, dus daarvoor geldt hetzelfde. Ik heb wel besloten om hier in de kantine te gaan zitten in plaats van buiten, want ik verbrand nogal gauw. Binnen no-time ben ik – met mijn rode haar – een kreeft, dus het is niet verstandig om me dan in de brandende zon te begeven”, legt Joyce uit.

Bart Temme, Docent aan Lerarenopleiding Nederlands

“Eigenlijk weet ik niet waarom ik dit heb aangetrokken”, mompelt Bart. “En waarom ik geen korte broek aan heb? Is het kortebroekendag vandaag? Nou, weet je wat het is, ik durf niet zo goed in een korte broek naar school, moet ik toegeven. Straks heb ik nog een vergadering van de opleidingscommissie, dus vandaar dat ik deze lange broek nog maar heb aangetrokken.” Vanochtend toen hij nog thuis was, liep Bart in vrijwel dezelfde outfit. Alleen zijn broek heeft hij nog even verwisseld voordat hij naar school ging. Zijn T-shirt matcht dus nog gewoon perfect met zijn schoenen, zoals studenten van de Lerarenopleiding Nederlands wel van hem gewend zijn.

Dat verklaart wat

Zo zie je maar weer, iedereen heeft zijn eigen redenen om juist dát te hebben aangetrokken op deze zomerse dag. De twee docenten noemen hoofdzakelijk de voorbeeldfunctie van hun beroep als reden voor de keuze voor een lange broek. De gevraagde studenten geven beide een heel verschillende redenen voor hun kledingkeuze. En, wat trek jij eigenlijk aan op een zomerse schooldag?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.