Snel, sneller, snelst! 3 Tips hoe je productief kunt zijn zonder een burn-out te krijgen.

We leven in een wereld waar alles steeds sneller moet gebeuren. En het liefst ook nog beter dan die keer daarvoor. Het is ook niet gek dat het aantal mensen met burn-out klachten steeds meer toeneemt. Misschien komt deze druk je bekend voor? Bijvoorbeeld op je werk of tijdens je studie. De oplossing ligt niet in sneller werken maar juist in slimmer werken. Door effectief met je tijd om te gaan zorg je ervoor dat jouw werk eerder af is zonder harder te werken. Hoe je dit doet? Lees je hier!

Een goede mindset is de start van alles. Als je steeds tegen jezelf zegt: “Ik ben echt niet productief”, blijf je hangen in een belemmerende gedachte. Wat je beter kunt doen is de mindset aannemen van iemand die al bij de eindstreep is. Alsof je dus een persoon bent die super productief is.

Ten tweede is het aanbrengen van structuur. Door verschillende taken door elkaar te doen verlies je veel kostbare tijd. Je brein heeft telkens tijd nodig om te switchen tussen taken. Alsof het weer opnieuw moet worden opgestart. Begin dus niet eerder met een nieuwe taak voordat je klaar bent met de taak waarmee je bezig was. De app Flowtimer is hiervoor een handige tool. Gebaseerd op de Pomodoro Techniek van Francesco Cirillo, bestaat de app uit periodes van 25 minuten. Daarna volgt een pauze van 5 minuten. Gebruik deze pauze om achter je bureau vandaan te komen en bijvoorbeeld de vaatwasser in/uit te ruimen. Over effectief omgaan met tijd gesproken, drie vliegen in één klap!

Dan wil ik het nog even met je hebben over perfectionisme. Natuurlijk kent perfectionisme ook voordelen, maar er is ook zeker een keerzijde aan deze eigenschap. Naast frustraties en stress kan perfectionisme er voor zorgen dat je vast komt te zitten of zelfs zaken voor je uit gaat stellen. Om dit voorkomen kun je twee dingen het beste doen:

  1. Onthoudt dat jouw 100% voor een ander niet altijd 100% hoeft te betekenen. Misschien vindt een ander jouw werk wel 180% of juist 50%. Iedereen neemt de wereld anders waar.
  2. Denk niet te groot! Hierdoor krijg je angst en sla je mogelijk dicht. Het is beter om te bedenken welke kleine stap je vandaag kunt maken dan gelijk te denken aan het eindresultaat dat er moet komen. En lukt het even niet? Leg het naast je neer en kijk er later nog eens naar. Maak desnoods een lekkere wandeling voor extra inspiratie en ontspanning, want vaak dan ontstaan de beste ideeën.

Dus probeer uit en kijk of één van deze methodes bij jou passen, want pas dan kom je erachter of het voor jou werkt of niet. Voor iedereen geldt natuurlijk wat anders. Vind je dit nou een interessant onderwerp en wil je hier meer over lezen? Speciaal voor jou heb ik 5 books-to-read geselecteerd:

  1. Getting Things Done – David Allen
  2. Ontketen je Brein – Theo Compernolle
  3. Deep Work – Cal Newport
  4. The 7 habits of Highly Effective People – Stephen R. Covery
  5. The 4-hour Workweek – Tim Ferriss

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.