Steeds meer mensen kampen met een telefoonverslaving. Zo’n telefoonverslaving is zo heftig dat wetenschappers stellen dat een telefoonverslaving veel overeenkomsten heeft met een drugsverslaving.

Geschreven door: Alexandra Harteveld

De laatste tijd wordt er steeds meer geschreven over telefoonverslavingen en hoe men hier het beste weer vanaf kan komen. Maar wat is nou een telefoonverslaving?  Want dat we onze telefoon eens wat vaker weg moeten leggen zijn we ons allemaal wel bewust van. Voor De Ruis ging ik op onderzoek uit en stelde ik mezelf de vragen: wanneer ben je nou verslaafd aan je telefoon? En ben ik ook een verslaafde? Want ook ik zit de hele dag met mijn telefoon in de hand. En op momenten van verveling grijp ook ik als eerste naar mijn Iphone. Want wie weet heeft iemand wel een leuke post geplaatst op Instagram of Facebook.

Nomofobie
Wist jij dat mensen die verslaafd zijn aan hun telefoon aan nomofobie lijden? Dit is de constante angst om je telefoon kwijt te raken. Of mobiel niet bereikbaar te zijn. De nomofoob voelt zich zonder telefoon verloren, geïsoleerd, kwetsbaar en onzeker. De nomofoob heeft zijn telefoon de hele dag bij zich. Zelfs op momenten waar je geen telefoon voor nodig hebt. Bijvoorbeeld op de wc, maar ook onder de douche draagt de nomofoob zijn telefoon bij zich. Nomofobie is vandaag de dag één van de meest voorkomende angsten.

Tekenen van telefoonverslaving
Naast de constante angst om je telefoon kwijt te raken of niet bij je te hebben zijn er nog andere tekenen die wijzen op een serieuze telefoonverslaving. Ik zocht ze op en maakte een kort overzichtje van wat ik op verschillende sites vond.  Waardoor ik gekomen ben tot twaalf tekenen die wijzen op een verslaving.

 1. Die mini-hartaanval die je krijgt wanneer jij jouw telefoon even niet kunt vinden
 2. De oplader van je telefoon gaat overal waar jij en je telefoon gaan
 3. Wanneer je 30 keer in 5 minuten je Facebook checkt of er nog nieuwe berichten geplaatst zijn
 4. Zodra jij s ’ochtends je ogen opent check je als eerste je telefoon
 5. Gezellig een terrasje pakken met vrienden? Daar moet eerst een foto van gemaakt worden en uiteraard geplaatst worden op Facebook en Instagram
 6. Je ouders vragen constant of je nu even je telefoon weg kunt leggen
 7. Typecursus? Daar doen we niet meer aan, want hey jij kan sneller typen op jouw telefoon dan op je toetsenbord. En ach, een telefoon kan toch ook alles op gedaan worden
 8. Vliegtuigstand die wordt ook daadwerkelijk alleen in het vliegtuig gebruikt. Maar zelfs dan heb jij nog de neiging om social media even te checken
 9. Ieder piepje die je hoort doet jou naar je smartphone grijpen.
 10. Snapchat, Facebook en Instagram op elk moment van de dag weten jouw vrienden waar je uithangt want je doet de hele dag live-verslag via deze kanalen
 11. Na een paar uur offline voelt het alsof je heeeeel veeeel gemist hebt
 12. Een wekker wat is dat? Daar heb je toch een telefoon voor?

Met de billen bloot
Nu wordt het natuurlijk voor mij tijd om met de billen bloot te gaan. En ik kan je zeggen dat was even flink schrikken. Van de twaalf tekenen kon ik er maar liefst acht aanvinken. Zeer heftig. En nu rijst natuurlijk de vraag op: welke acht zijn dit dan? Ik moet eerlijk bekennen nummer een heb ik zeer regelmatig. En het erge is, er is tot drie keer toe een telefoon van mij gestolen. Dus ik weet dondersgoed dat ook al kan je je mobiel even niet vinden, alles is vervangbaar. Ook de oplader zit altijd in mijn tas. Niet omdat mijn telefoon zo snel leeg is. Maar omdat de oplader net niet lang genoeg is om de telefoon bij mij op bed te leggen. Dus ’s nachts wordt hij niet opgeladen. Dit wordt altijd op school gedaan.

Nummer drie, vier en zes zijn ook zeker niet weg te denken uit mijn lijstje. Elke trilling of piep die ik hoor doet mij naar mijn telefoon grijpen. Terwijl ik eigenlijk helemaal niet zoveel berichtjes binnen krijg op een dag. Natuurlijk is punt elf ook helemaal van toepassing. Na een paar uur werken heb ik immers ook super veel gemist op Facebook en Instagram. En tot slot de wekker, tja ook ik ben niet meer in het bezit van een wekker.

En de rest van de redactie dan?
Acht van de twaalf tekenen is vrij heftig uiteraard. Maar ik ben vast niet de enige die vrij regelmatig naar haar telefoon grijpt. Want ook mijn collega’s op De Ruis redactie zie ik vrij geregeld naar hun telefoon grijpen.  Na een korte rondvraag op de redactie blijkt dan ook al snel dat ik niet de enige verslaafde ben. Onze eigen Tabita is mini-verslaafd aan haar telefoon. Net als ik heeft zij een score van acht op de twaalf. Het even niet vinden van haar telefoon bezorgt Tabita een mini-hartaanval. En zodra Tabita ’s ochtends haar ogen opent is die telefoon het eerste waar zij naar grijpt. Natuurlijk niet alleen om Facebook te checken, maar ook om haar wekker uit te zetten. Want voor haar is de wekker vandaag de dag een vreemd object. Verder zitten nummer twee, acht, negen en elf er bij Tabita ingeworteld.
Jan had wat moeite met de tekenen bij zichzelf te herkennen. Na lang nadenken bekende Jan vier, een en elf bij zichzelf te herkennen. En ik citeer “Ja doe twaalf dan ook maar erbij”. Wat de score bij Jan op vier van de twaalf brengt.
Niet alleen Jan scoort vrij bescheiden op de test. Naast Jan scoort ook Jantina ‘maar’ op vier van de twaalf. Bij haar zijn het vooral drie, vier, elf en twaalf die het hem doen. Over nummer twaalf zegt Jantina “Tjaa als mijn telefoon ’s nachts uitvalt dan heb ik de volgende dag pech. Want geen telefoon is geen wekker.”
Onze altijd nuchtere Rick vindt het allemaal wel prima. En heeft niet zoveel met al die heisa. Het is dan ook niet verrassend dat hij maar op drie punten van de twaalf scoort. Vooral het snel typen heeft Rick helemaal onder de duim. Typen op de laptop gaat niet zo snel. Maar op die telefoon, daar gaat hij als een speer overheen.

In de intro stelde ik de vraag: wat een telefoonverslaving nou daadwerkelijk is? Dit omdat er veel bekend is over ‘hoe af te komen van een telefoonverslaving’.Maar minder over de verslaving zelf. We kunnen tot de conclusie komen dat een telefoonverslaving ook wel aangeduid wordt met de term nomofobie. Zonder telefoon voelt de nomofoob zich onder andere verloren en kwetsbaar. De angst om niet bereikbaar te zijn is vandaag de dag één van de meest voorkomende angsten. Telefoonverslaving gaat zelfs zover dat wetenschappers het vergelijken met een drugsverslaving. Tijd voor ons dus om iets vaker offline te gaan, zodat onze kleine verslaving niet opeens een serieuze verslaving wordt.

Wil je meer weten over telefoonverslaving? Neem dan eens een kijkje op: https://www. telefoonverslaving.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.