Suzan Vermeulen is communicatiedeskundige op gebied van evenementen. Wat haar in haar werk kenmerkt is ‘verbinding’. Door haar brede achtergrond in de communicatie weet ze altijd persaandacht voor haar evenementen te krijgen. “Op het moment dat ik iets organiseer ben ik verzekerd van de pers”, vertelt Suzan. “Ervaring en intuïtie spelen daarbij een belangrijke rol. Op een gegeven moment weet je wat wel of niet werkt.”

Suzan is als student begonnen aan Ichtus Hogeschool Rotterdam, tegenwoordig Inholland. Ze heeft hier in de jaren negentig de opleiding Vormgeving & Communicatie gestudeerd. Dit was een HBO-opleiding die bestond uit marketingcommunicatie, psychologische vakken en grafische vormgeving. “Het was destijds een hele vernieuwende studie, waarvoor je een toelatingsopdracht moest doen. Het was een soort auditie, maar dan met creatieve vakken om te zien of je opleidbaar geacht werd.” Suzan is in 1997 afgestudeerd en heeft vanaf dat moment altijd in de communicatie en marketing gewerkt.

Vrijetijdssector
“Ik heb voornamelijk ervaring opgedaan in de vrijetijdssector. Zo heb ik in dierentuinen gewerkt, in attractieparken en in het theater. Tussendoor heb ik een commercieel uitstapje gemaakt naar UPC, maar de vrijetijdssector is wel echt mijn specialiteit”, vertelt Suzan.

Bij al deze organisaties deed Suzan de grafische vormgeving, schreef ze teksten, deed ze de fotografie, gaf ze communicatieadviezen, deed ze de marketingplanning, deed ze de communicatie uitvoering, was ze persvoorlichtster en deed ze de eventcommunicatie. “Eigenlijk heb ik dat overal een beetje in dezelfde vorm gedaan. Bij het ene bedrijf had tekstschrijven wat meer de nadruk en bij het andere bedrijf was dat weer grafische vormgeving. Bij Diergaarde Blijdorp heb ik bijvoorbeeld veel grafische vormgeving gedaan. Later ben ik bij Duinrell gaan werken en daar heb ik vooral veel perscommunicatie en evenementcommunicatie gedaan. Vanaf 2002 was ik voornamelijk werkzaam in de sector voor de podiumkunsten en was ik verantwoordelijk voor de communicatie voor diverse theaters, theaterprojecten, voorstellingen, producenten en gezelschappen.”

“De combinatie theater en communicatie is er altijd geweest”

Naast een passie voor communicatie heeft Suzan dus ook een grote passie voor toneel. Zelf heeft ze ook op hoog niveau gedanst. “De combinatie theater en communicatie is er eigenlijk altijd geweest”, zegt Suzan enthousiast. “In 2009 heb ik auditie gedaan voor de toneelschool en werd ik toegelaten. Ik heb in twee jaar de vierjarige HBO-opleiding Docent Theater aan NHL Hogeschool gevolgd en kreeg in 2011 mijn diploma. Vanaf dat moment werkte ik niet alleen maar achter de schermen, maar ook voor de schermen in de theaterwereld.”

Evenement als hoofdrichting
Werkzaamheden op gebied van evenement heeft Suzan altijd al interessant gevonden. “Ik vind het leuk om meer mensen naar een organisatie te trekken door middel van. Daarnaast ben ik zelf natuurlijk altijd al geïnteresseerd geweest in theater. Het is er langzaam maar zeker ingeslopen en het past bij me. Het gaat om relatief kortdurende projecten met een flinke klap. Daarnaast moet je creatief zijn en ook steeds op zoek gaan naar een nieuwe vorm.”

Kunstig communiceren
Sinds 2006 heeft Suzan een eigen bedrijf: Kunstig Communiceren, voor allerhande opdrachten op het gebied van creatie en communicatie. “Ik heb een aantal vaste partners met wie ik samenwerk, maar verder doe ik het alleen. Ik heb een groep mensen om me heen verzameld die dingen kunnen die ik zelf niet kan.” Volgens Suzan is een netwerk belangrijk bij het hebben van een eigen bedrijf. “Verder adviseer ik beginnende ondernemers om soms dingen gratis te doen, maar je moet voor jezelf natuurlijk wel een grens trekken”, legt Suzan uit. “Als je bijvoorbeeld een project kan doen waarbij je een netwerk kan opbouwen of een nieuwe ervaring op kan doen, moet je dat als starter goed overwegen en er tijd voor vrij maken. Ik zie het als een investering.”

Creativiteit
Voor Suzan maakt creativiteit het communicatievak zo leuk. “Communicatie is een bepaalde vorm van creativiteit en dat kan in alle vormen: in beeld, geluid, tekst en theater. Die veelzijdigheid spreekt mij aan. Verder is communicatie niet alleen maar uitvoeren, maar ook nadenken over voor wie je het doet, waarom en wanneer. Er komt dus een heel strategisch stuk bij kijken waar ik van houd.”

“Ik heb twee keer met Koningin Máxima mogen werken”

Suzan heeft al veel mooie opdrachten mogen doen, maar een project waar ze in het bijzonder nog vaak aan terugdenkt, is de samenwerking met Koningin Máxima, destijds prinses Máxima. “Het ging om een première van een voorstelling uit Zuid-Afrika. Deze productie werd door een maatschappelijke organisatie naar Nederland gehaald en werd door weeskinderen uit sloppenwijken gespeeld. De voorstelling ging over het leven van deze kinderen en droeg de titel Black Pinocchio. Koning Willem-Alexander was ambassadeur van de organisatie en dus waren hij en Koningin Maxima aanwezig die avond. Dat maakte die première extra bijzonder”, vertelt Suzan trots.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.