Terwijl het kwik langzaam richting de 30 graden stijgt, daalt je motivatie om te studeren tot het absolute nulpunt. Maar juni staat weer voor de deur, en dat betekent voor veel van ons: deadlines, tentamens en de laatste te behalen studiepunten. Hoe houd jij je hoofd dus (letterlijk) koel, terwijl je vrienden constant ‘appen’ wanneer je nu eindelijk dat terrasje komt meepakken?

Geschreven door: Sharon Cornelissen

Toegegeven, het is niet makkelijk om gemotiveerd je studieboeken open te slaan, als er al stoom uit je oren komt door de hitte. Want hoe meer de zon zich in volle glorie laat zien, des te dieper verdwijnen die studieboeken achterin je kast. Of onderin je schooltas, natuurlijk. En terwijl de mussen van het dak afvallen, ben jij pechvogel nr. 1. Het is namelijk bijna juni, en deze maand is onlosmakelijk verbonden met: blokken voor je laatste tentamens, schrijven voor je uiteindelijke portfolio en het afronden van de laatste stappen in je onderzoek. Oftewel, genieten geblazen! Maar niet heus. Gelukkig hebben wij een aantal verfrissende tips voor je om deze zomerse studiedagen rustig door te komen.

  1. Begin vroeg in de ochtend

Het is misschien even wennen, die wekker om 07.00h. Maar ’s ochtends is het nog niet zo warm, waardoor je al flink wat werk kunt verzetten voordat je lichaam het kookpunt bereikt. Plus de terrasjes worden toch niet eerder gezellig dan ’s middags rond een uur of 16.00h.

  1. Houd het ideale studieritme aan

Onderzoek laat zien dat je doorgaans tussen 10.00 – 12.00h, 14.00 – 16.00h en 20.30 – 22.00h een zogenoemde ‘IQ-piek’ hebt: je kunt moeilijke dingen makkelijker tot je nemen, eenvoudiger studeren. Maak hier gebruik van!

  1. Zoek een koele werkplek

Dat betekent: geen oververhitte studentenkamer, noch buiten in de felle zon. Warme, benauwde lucht beïnvloedt je concentratievermogen, en niet in positieve zin. Ga daarom op zoek naar een koele plek met airco (de NHL mediatheek bijvoorbeeld) of haal de ventilator tevoorschijn. Tip: leg een pak bevroren erwtjes voor de ventilator; zo blaast deze verkoelde lucht.

  1. Zorg voor voldoende nachtrust

Nachten van minimaal 8 uur; dat is wat je hersenen nodig hebben om de leerstof te verwerken. Bovendien blijken de studieresultaten van studenten die slecht slapen, stukken lager te liggen dan van de ‘Doornroosjes’ onder ons. Kom je slecht in slaap door de hitte op je slaapkamer? Laat de gordijnen overdag dan dicht, als de zon op je ramen schijnt. Doe vervolgens ’s avonds (als de zon er niet op schijnt) de ramen los, om het even flink te laten doorwaaien. Wat frisse lucht doet wonderen.

  1. Neem wat vaker pauze

Vooral tijdens warm weer is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kun je je slechter concentreren. Het gevolg? Minutenlang blijven staren naar dezelfde zin, terwijl je nog steeds niet weet wat je zojuist gelezen hebt. Even wat vaker pauze nemen om een glas drinken te halen. Of een ijsje; het is en blijft zomer.

  1. Hapje en drankje hoort erbij

In navolging van de vorige tip, zorg dat je altijd genoeg drinken en eten bij je hebt. Je hersenen hebben brandstof nodig om te kunnen blijven studeren. Ga bij voorkeur voor gezonde keuzes: een stuk fruit, een volkoren boterham, etc. Dit voorkomt dat je na het eten een dip krijgt die het studeren bemoeilijkt. Zorg ook voor een schaaltje met gezonde ‘knabbels’ (bijv. snackgroente) die je tussendoor kunt opeten. Onderzoek wijst uit dat kauwen helpt om informatie te onthouden.

  1. Let op je houding: recht zo die gaat

Als je als een zoutzak in je bureaustoel zit, voel je jezelf ook futloos. Tijd dus om die rug te rechten en een actieve houding aan te nemen. Dan gaat het studeren een stuk beter.

  1. Geen afleiding

Smartphone, iPad, andere afleidende apparatuur: allemaal de kamer uit. Je wilt namelijk niet geconfronteerd worden met foto’s van vrienden die aan een koud biertje zitten, barbecueënd in het park, terwijl jij met je neus in de boeken zit. Bovendien is het ook moeilijker concentreren met al die afleiding in de buurt. Gewoon wegleggen; zo wordt je niet gestoord en hoef je je ook nergens meer druk om te maken.

  1. Ga samen leren

Wil je toch graag je vrienden zien? Ga dan samen leren. Twee vliegen in één klap. Maar dan ook écht leren, hè?

  1. Beloon jezelf

Na al dat harde werk heb je best een beloning verdiend. Bedenk ’s ochtends iets waar je van ontspant; iets wat je na een lange studeersessie gaat doen. Zo heb je iets om naar uit te kijken en houd je de motivatie om te studeren langer vast.

Zoals je ziet, zijn er genoeg trucjes om tijdens dit warme weer toch gewoon de studieboeken erbij te pakken. Heb jij zelf nog een goede tip die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken? Laat deze achter in een comment op dit bericht. Wie weet zie jij jouw eigen tip dan binnenkort verschijnen in ‘Verfrissende studeertips: deel 2’!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.