Als studenten weten we allemaal hoeveel tijd school in beslag neemt. Vaak zien we door alle bomen het bos niet meer. Het is zo druk en zo veel, hoe ga je dit ooit redden? Het sleutelwoord van je studie is: plannen. Daarom deze vier tips die je hopelijk hiermee kunnen helpen.

Tip 1: Gebruik een agenda

Het is voor je studie heel handig om een overzicht te hebben per dag, week, maand en de langere termijn. Zo weet je precies wanneer je les hebt, wanneer er dingen ingeleverd moeten worden en kun je privé en school om elkaar heen plannen. Dit gebeurt tegenwoordig vaak digitaal, maar je kunt ook nog altijd kiezen voor een papieren agenda. Smaken verschillen tenslotte. Zorg ervoor dat je je agenda regelmatig bijwerkt en voor het grootste gedeelte van de tijd bij je hebt. Komen er nieuwe afspraken binnen? Schrijf of sla dit direct op. Wat ook kan is een to do list maken. Dit past vaak niet in een gewone agenda, dus kun je dit apart op een briefje schrijven. Een leuke tip: YouTuber Mascha van Beautygloss heeft haar eigen planner uitgebracht. Dit is meer dan een standaard agenda.
Hierin kun je je dagen en weken inplannen naar jouw eigen leven. Hierdoor heb je direct een agenda en to do list in één.

Tip 2: Tijdsmanagement

Studeren vergt tijd. Of je dit nou leuk vindt of niet. Maar als jonge student wil je niet alleen maar bezig zijn met school. Feestjes, chillen met vrienden of lekker netflixen. Dit hoort er ook allemaal bij. Wat je kan helpen tijdens je studie is om je tijd te managen. Dit klinkt overdreven, maar als je weet hoeveel tijd je taken voor school kosten, kun je je vrije tijd ook beter indelen. Als je een planning maakt, schrijf er dan ook bij hoe lang je denkt erover te doen. Schrijf op hoeveel tijd per dag je kwijt bent aan het volgen van lessen en hoeveel tijd je daarnaast denkt kwijt te zijn aan huiswerk. Het is handig om erbij te zetten hoe laat je begint en hoe laat je stopt. Houd er wel een beetje speling in, want iets kan altijd langer duren. Maak hier bijvoorbeeld per week een planning/overzicht van. Daarna kun je je sporten, werk en afspraken met vrienden inplannen of juist een moment inlassen om niks te doen. Het is ook belangrijk om je rust te pakken.

Tip 3: Zet herinneringen in je telefoon

Je hebt alles netjes opgeschreven in je agenda en een uitgebreide planning gemaakt. Hoe kan het dan nog dat je belangrijke deadlines en afspraken vergeet? Herken je jezelf hierin? Dan kan het handig zijn om een herinnering in je iPhone te zetten. Zet van tevoren je afspraken erin en geef de dag en het tijdstip aan. Vervolgens geef je aan wanneer en hoe vaak je een melding wilt krijgen. Het is ook mogelijk om de mate van prioriteit aan te geven. Ben je nu echt een warhoofd dan kun je jezelf heel veel meldingen geven, zodat je het niet meer vergeet. Voor de androidgebruikers is het natuurlijk ook een optie om een melding in je agenda te zetten op de dag van je afspraak.

Tip 4: Maak doelstellingen

Een planning maken is natuurlijk hartstikke goed, maar om je daaraan te houden is een stuk lastiger. Het is goed om te weten waarom je je aan die planning moet houden. Stel voor jezelf doelstellingen op wat het resultaat is van de planning. Dit kan bijvoorbeeld een beloning zijn, omdat je de hele week netjes je huiswerk op tijd af hebt. Je mag van jezelf een nieuwe serie kijken of lekker uit eten gaan. De doelstellingen kunnen ook betrekking hebben op je toekomstbeeld. Als de planning klaar is, heb je deze periode afgerond en ben je nog maar twee periodes verwijdert van de zomervakantie. Of als de planning klaar is, heb je tijd om te investeren in je eigen bedrijfje. Stel realistische doelstellingen op, zodat het gevoel van waardering ook echt aanwezig is. Houd het
dicht bij jezelf en laagdrempelig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.