Een tijdje je studie volgen in het buitenland? Wauw! Kan dat? Ja zeker!
Joran van der Maar (25), oud communicatie studente van de NHL woonde in 2014 een half jaar in de Turkse stad Istanbul om haar studie te volgen. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees dan gauw het interview met Jorán.

Even voorstellen

Jorán van der Maar is 25 jaar en woonachtig in de stad Groningen. In 2015 heeft zij de studie Communicatie aan de NHL afgerond. Hier voor heeft zij de MBO opleiding Toerisme gevolgd en met succes afgerond. ”Toen ik aan de opleiding begon, was voor mij al één ding duidelijk: studie buitenland it is! Ik heb altijd al de drang gehad om de wereld te ontdekken”. Tijdens Jorán haar opleiding Toerisme heeft zij ook een aantal maanden in Griekenland gewoond voor een stage op het eiland Kos. Op het moment dat Jorán ook de kans kreeg op de NHL om er weer een tijdje tussenuit te gaan, heeft zij alles op alles gezet dit te organiseren. ”Toen het dan eindelijk zo ver was en ik de lijst van universiteiten van NHL kreeg, sprong Istanbul er meteen uit. Dit was nou zo’n stad waar ik altijd al graag heen wilde. Zo’n enorme wereldstad met zoveel uitersten. Een grotere stap van, toen mijn kleine dorpje in Groningen, kon ik niet maken”. Joran vertelt dat ze de keuze had uit meerdere universiteiten in Istanbul en dat zij uiteindelijk voor Marmara University gekozen heeft. Dit, omdat de verschillende faculteiten lekker midden in het centrum van de stad lagen, wat natuurlijk erg leuk was.

”Ik heb altijd al de drang gehad om de wereld te ontdekken”

Een week in Istanbul

”Ik had niet elke dag les. Ik moest ongeveer 3 dagen per week naar school. Ik had het geluk dat ik op 2 minuten loopafstand van de Communicatie Faculteit woonde. Op deze locatie volgde ik de vakken New Media, Sociology of Communication, Business Administration en Public Opinion & Public Diplomacy ”. Ook volgde Jorán lessen op de hoofdcampus aan de Aziatische kant van de stad; Brand Management en Turkish Language and Culture. Opvallend was, was dat er een aanzienlijk verschil in niveau was qua lessen, wat grotendeels door de taal komt, vertelt Jorán. ”Ik heb met groot gemak alle vakken gehaald. Maar het was zeker wel interessant, dit omdat ik toch wel andere vakken dan in Nederland volgde!”

Jorán woonde in het midden van de stad en ging er dan ook vaak op uit. ”Er werden veel activiteiten voor Erasmus studenten georganiseerd door de studievereniging van Marmara. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel erg veel van deze activiteiten heb bijgewoond, omdat ik het ook wel leuk vond om gewoon met een ‘eigen’ groepje dingen te ondernemen. Maar het aanbod is er, elke week zijn er wel trips en/of feestjes voor Erasmus studenten”.

Er waren veel Erasmus studenten bij Marmara University. Een nadeel is dat Marmara University verdeeld is over meerdere campussen waardoor niet iedereen elkaar kent en het wat langer duurt voordat men elkaar leert kennen. Gelukkig waren er voldoende activiteiten waardoor je op deze manier andere studenten buiten de eigen campus leert kennen vertelt Jorán. Wanneer ik vraag naar op welke manier er gecommuniceerd werd met de anderen, legt Jorán mij uit dat het contact met lokale studenten soms wat moeizamer verliep door het gebrek aan Engels bij een aantal studenten. Het verbaasde haar hoe laag het niveau van Engels was bij sommige Turkse studenten aangezien zij de vakken wel in het Engels volgden. ” In elke klas waren en altijd wel een aantal studenten die Engels konden én die dit ook durfden te spreken. Daarnaast waren zij altijd erg geïnteresseerd in de Erasmus studenten en altijd bereid om ons te helpen”.

Ervaring

”Ik zie het nog altijd als de mooiste periode van mijn leven. Ik heb er zó veel geleerd! Ook ben ik mezelf er natuurlijk een paar keer tegengekomen. Je zit alleen, ik was de enige van NHL die naar Marmara ging, in een vreemde wereldstad met een geheel andere cultuur en taal. Maar de stad heeft mijn hart gestolen en ik heb er mooie vriendschappen opgebouwd! Het is een stad die nooit slaapt, de Turkse mensen zijn zó gastvrij en het eten..laten we maar niet eens beginnen over het Turkse eten!” Jorán probeert dan ook jaarlijks terug te gaan met een vriendin uit Nederland die zij op school in Istanbul heeft leren kennen. Zij mist de stad nog altijd en terug gaan voelt altijd als een soort van thuiskomen voor haar.

”Het is een stad die nooit slaapt en de Turkse mensen zijn zo gastvrij!”

Terug in Nederland en afgestudeerd

Inmiddels is Joran alweer een tijdje afgestudeerd en is zij momenteel werkzaam als Customer Service Coördinator bij Paylogic. Paylogic is een ticketing organisatie en verzorgen tickets voor grote evenementen zoals Tomorrowland, Mysteryland, Sensation, RTL Live en Amsterdam Dance Event (ADE). ”Als Coördinator geef ik leiding aan een team Customer Service Agents, die de vragen van tickethouders beantwoord per e-mail, telefoon en social media. Omdat we de tickets van zóveel evenementen in Nederland en het buitenland doen blijft het erg gevarieerd! Elke evenementenorganisatie heeft natuurlijk haar eigen beleid en regels. Daarnaast vind ik de evenementenwereld erg boeiend en dynamisch!”

Tips voor een studie in het buitenland

”Begeef je tussen de locale bevolking! Ik heb zoveel prachtige mensen ontmoet. Ga niet alleen maar met de buitenlandse studenten om, maar leer ook eens de cultuur en mensen te kennen. Probeer je echt in de taal te verdiepen. Ik heb daar dus Turkse les gehad en dat was ook echt wel nodig. In een land als Turkije kom je echt niet overal met Engels weg. Daarnaast gaf het me zo’n trots gevoel als ik mij zelfstandig in bijvoorbeeld een supermarkt kon redden. Dan ben je pas echt onderdeel van een nieuwe stad/omgeving”.

”Begeef je tussen de locale bevolking, leer de cultuur en de mensen kennen!”

Jorán geeft daarnaast als tip mee om alles op tijd te regelen. Niet overal gaat alles zo ‘soepeltjes’ als in Nederland. ”Ik dacht dat ik alles op tijd rond had, maar toen ik in Istanbul aan kwam liep ik alsnog tegen zoveel dingen aan: Papierwerk, regeltjes, miscommunicatie etc. Laat dit je niet ontmoedigen! Geef je over aan een nieuwe cultuur en haar gewoontes en je zult merken dat alles uiteindelijk goed komt”.

Ambities

”Op dit moment zit ik echt op mijn plek bij Paylogic maar ik houd altijd de kriebels om de wereld te ontdekken. Er is zoveel moois te ontdekken en reizen opent echt je ogen. Misschien niet eens puur recreatief maar een professionele toekomst in een ander land sluit ik niet uit”.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.