Voor een bepaalde periode studeren of stage lopen in het buitenland. Je wordt tegenwoordig bijna voor gek verklaard wanneer je dit als student niet doet. Overal worden studenten doodgegooid met alle voordelen van zo’n reis en je schijnt er “zo ontzettend veel van te leren”. Is dit eigenlijk wel zo, of zitten er ook nadelen aan dit ideaalbeeld voor studenten? En zijn studenten die voor langere periode in het buitenland geweest zijn voor hun studie een meerwaarde voor een bedrijf, of valt dit allemaal wel mee?

Voordelen voor de student

Wat vertelt het worldwideweb?

Wanneer je je op online gebied verdiept in dit onderwerp kom je tig websites tegen met redenen waarom studenten deze uitdaging niet mogen missen. Zo ook op de website www.wilweg.nl; een site met informatie over studeren, stagelopen of het houden van een tussenjaar in het buitenland. Op deze site staat onderstaand lijstje met voordelen:

  1. Omdat werkgevers internationale ervaring een pre vinden
  2. Om de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt
  3. Omdat het een geweldige ervaring is
  4. Omdat het een unieke kans is
  5. Omdat het een uitdaging is

Studeren in het buitenland zou dus je kans op een baan vergroten. Klinkt als een goede reden, fair enough. Reden twee: het doormaken van persoonlijke ontwikkeling. Ook dat klinkt als een goede reden voor het maken van zo’n reis. Dan reden drie, vier en vijf. Geweldige ervaring, unieke kans en een uitdaging. Alle drie vast en zeker hartstikke waar. Maar, ze lijken wel erg veel op elkaar. Want iets unieks en uitdagends is toch vrijwel altijd een ervaring? Reden drie, vier en vijf zou je dus opnieuw kunnen formuleren als: Omdat het een unieke uitdaging is waarbij je veel ervaring opdoet. Onder het mom van: “Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan”. Zo blijven er van de vijf voordelen nog een karige drie over.

Hoe zit het met de nadelen voor de student, zijn die er überhaupt? Volgens het internet bijna niet. Google vroeg nog net niet of er met de nadelen misschien de voordelen van studeren in het buitenland bedoeld werden. Welgeteld twee goed te vinden websites benoemen de nadelen van het studeren en stagelopen in het buitenland. Eén daarvan, Elopedia.com, was zo slecht naar het Nederlands vertaald dat het de moeite niet waard was om te lezen. De andere site, recruitastudent.nl, noemt drie nadelen die direct erna weer ontkracht worden. Zo wordt gezegd dat het erg duur kan zijn om naar het buitenland te gaan, maar meteen daarna wordt de Erasmusbeurs de lucht in geprezen en komt de tip om naar een goedkoper land te gaan. Daarnaast wordt als nadeel benoemd dat je je baan of bijbaan in Nederland moet opzeggen, gevolgd door de zin: “Vergeet niet dat die baan er nog steeds is wanneer jij terug komt. Tevens leer je in het buitenland veel meer dan van je (bij)baan.”

Wat je dus wel kunt stellen: het internet is lovend over stagelopen en studeren in het buitenland. De voordelen die ze noemen zijn niet allemaal even goed geformuleerd, maar waar zijn ze wel.

Wat wijst de praktijk?

Zoals we allemaal weten kan het internet ons zoveel vertellen. Meestal zijn het de praktijkvoorbeelden die je de informatie pas doen geloven. Studenten die ook daadwerkelijk de grote stap gemaakt hebben om in het buitenland te studeren, weten natuurlijk het allerbeste wat nu precies de voordelen en nadelen zijn. Hieronder zijn een aantal van hen aan het woord.

“Het voordeel van studeren in het buitenland is dat je er ontzettend veel van leert. Je leert jezelf kennen, je leert over de cultuur, je leert de taal en je leert zelfstandig te zijn. Het grootste nadeel vind ik absoluut het missen van het thuisfront.” Tamara Klugkist, Spanje.

“Ik vind het grootste voordeel van studeren in het buitenland dat je jezelf leert redden. Ik heb veel zelfvertrouwen gekregen van mijn periode in het buitenland. Het grootste nadeel vond ik dat het erg duur was en dat ik het thuisfront erg miste”. Linda de Groot, Frankrijk.

“Ik vind het een unieke kans om voor zo’n lange tijd in het buitenland te verblijven. Daarnaast leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je jezelf. Nadeel vind ik het missen van je veilige thuishaven.” Guido Hogeboom, Hongkong.

Dat is duidelijk. De praktijkervaringen wijzen erop dat de persoonlijke ontwikkeling voor de studenten als belangrijkste reden wordt gezien. Het grootste nadeel voor de student is toch het missen van het thuisfront. Je hoort zo één, twee, drie niks over meer werkmogelijkheden in de toekomst, ook al noemt het internet dit als hoofdreden. Is het dan eigenlijk wel waar? Heb je meer baangarantie wanneer je tijdens je studie voor langere tijd naar het buitenland bent geweest?

Voordelen voor de werkgevers

Voordelen voor studenten zijn er dus genoeg. Maar de werkgevers dan? Hebben zij ook wat aan deze buitenlandse ervaring? Zijn deze studenten een meerwaarde voor een bedrijf? Deze vraag werd voorgelegd aan Mark Vennik, medewerker bij uitzendbureau Manpower in Leeuwarden.

Als iemand goed kan verwoorden waarom hij of zij in het buitenland gestudeerd heeft en hierbij een meerwaarde kan aantonen, dan is dit zeker wel een pluspunt! Vaak komt dit ook naar voren in het karakter van de persoon en levert dit een meerwaarde in levenservaring en communicatieve vaardigheden op, wat weer gebruikt kan worden bij een sollicitatie en in het arbeidsproces. Het is niet zo dat wij vanuit bedrijven echt vraag krijgen naar een werknemer die in het buitenland gestudeerd heeft, maar deze personen worden er wel regelmatig uitgepikt door hun sterke karakters. De kwaliteiten die je hebt overgehouden aan je reis doen het hem dus, en niet het feit dat er op je cv staat dat je in het buitenland bent geweest.”

 

Deze ervaring wijst er dus op dat bedrijven niet specifiek vragen om medewerkers met ervaring in het buitenland, maar ze er wel vaak uitpikken door de kwaliteiten die zij bezitten door hun buitenlandse ervaring.

En de bedrijven zelf?

En de bedrijven waar de studenten uiteindelijk aan het werk gaan? Wat zeggen zij zelf over deze buitenlandse ervaring? Vinden zij dit een pre? Deze vraag werd voorgelegd aan een aantal communicatieprofessionals.

De communicatieafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe ziet het feit dat een student in het buitenland gestudeerd heeft vooral als een groot voordeel voor de student zelf. Of ze er als bedrijf ook wat aan hebben? Dat betwijfelen ze. “Wat ons betreft doet het er niet echt toe of een medewerker ervaring in het buitenland heeft. Wij kijken veel meer naar kwalificaties, werkervaringen en persoonlijke eigenschappen. Ik kan me wel voorstellen dat dit bij andere functies anders is,” aldus Sarah van der Meer, Communicatieadviseur bij Nij Smellinghe.

Ook Johan Lautenbag van reclamebureau Lautenbag geeft aan niet te kijken naar de buitenlandse ervaring van medewerkers. Voor ons is ‘buitenlandervaring’ minder belangrijk. Wij selecteren daar niet op. Kennis, creativiteit en motivatie zijn voor ons veel belangrijker.”

Tot slot geeft ook Jaap van den Berg, Communicatieadviseur bij reclamebureau Taketwo, aan dat ervaring in het buitenland hoor hem geen pre is. Voor ons maakt dat niet per se iets uit. Maar voor sommige bedrijven kan dat zeker interessant zijn. Het straalt ondernemendheid, onafhankelijkheid en ervaring uit.

Het gegeven dat je door te benoemen dat je in het buitenland bent geweest meer baangarantie hebt, lijkt in ons vakgebied dus toch lichtelijk geromantiseerd.

Conclusie

Stagelopen of studeren in het buitenland brengt je als studentzijnde veel, dat is zeker waar. Het grootste voordeel is toch wel dat je er ontzettend veel van leert. Ook voor bedrijven kunnen deze studenten een meerwaarde zijn, maar dit hangt puur af van de kwaliteiten van de persoon. Dat iemand na zijn reis in het buitenland zelfstandiger is geworden betekent nog niet dat hij of zij de thuisblijvers automatisch overtreft. Gewoon kijken naar iemand zijn of haar karakter dus, en niet blindelings afgaan op de woorden “buitenland” op een cv.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.