Studenten hebben steeds vaker last van psychische problemen. En het percentage wordt steeds hoger. Waar ligt dit aan? En kan het voorkomen worden?

Stress zorgt voor negatieve invloeden. Zo kan dit effect hebben op je gezondheid zoals onder andere een hoge bloeddruk, hartproblemen, veel spanning en andere fysieke ongemakken. Daarnaast heeft stress een grote invloed op ons rationeel denken en het nemen van beslissingen. Stress vermijden uit het leven is onmogelijk en een beetje gezonde spanning is niet erg, zo lang de spanningen maar niet te hoog op lopen. Om leren gaan met stress en het verminderen kan wel degelijk. Wat is er bekend onder studenten met psychische klachten zoals stress? En hoe kan je het beste omgaan met stress?

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat 28% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar psychische problemen ervaart. Dit percentage ligt hoger dan in andere leeftijdsgroepen.

Uit onderzoek van het Landelijke Studenten Vakbond (LSV) blijkt dat 49% studenten op het hoger onderwijs psychische klachten heeft of heeft gehad. Dat percentage is aardig hoog. En dit percentage zal alleen maar toenemen.

De acht meeste voorkomende klachten

 1. Depressie
 2. Vermoeidheid
 3. Stress
 4. Angst
 5. Faalangst
 6. Concentratie
 7. Burnout
 8. Demotivatie

Naast deze veel voorkomende klachten onder studenten in het hoger onderwijs, worden klachten als slaaploosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, stemmingswisselingen en verslaving genoemd.

Oorzaken van klachten

Uit het onderzoek van LSV zijn er aantal oorzaken zoals prestatiedruk, studiedruk, financiële druk en hoge verwachtingen van zichzelf. Kortom de combinatie van studie, werk en het sociale leven.

De gevoelens die dat met zich mee brengen zijn volgens het Trimbos Instituut:

 • Angstig
 • Somber
 • Onzeker
 • Vermoeid
 • ‘Alcoholafhankelijk’

Dit komt omdat ze in een fase zitten waarin veel verandert. Studenten ervaren steeds vaker toenemende stress. Ze voelen de noodzaak om snel af te studeren. Ze denken dat hun leven pas kan beginnen als hun klachten zijn overwonnen. Echter is het leed nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het leven. Dit moet je leren te aanvaarden. Als je dat leert, stopt het gevecht en ontstaat er ruimte om te doen waar je je energie in kwijt kan en wat je echt belangrijk vindt.

Lees hier een artikel over het taboe depressie onder studenten.

De invloed van psychische klachten

Op basis van wetenschappelijke literatuur zijn er vier concepten weergegeven met allen hun eigen invloed op psychische klachten onder studenten in het hoger onderwijs. De invloed kan stimulerend zijn wat een grotere kans op klachten kan opleveren, maar ook kan dit remmend zijn wat betekent dat het de kans op het rapporteren van klachten verkleint. Dit zijn onder meer de inter-persoonlijke kenmerken.
Dit zijn kenmerken die volgen uit de relaties die studenten hebben met anderen. Zoals bijvoorbeeld het lid zijn van een studievereniging of een studentenvereniging. Het is belangrijk dat studenten een bepaald soort sociaal vangnet hebben bij wie ze altijd terecht kunnen. Maar daarentegen kan het sociale netwerk ook weer een bepaalde druk met zich meebrengen om bijvoorbeeld naar de kroeg te gaan of om andere gezellige activiteiten te ondernemen. Hierdoor kunnen studenten ook in conflict raken omdat je eigenlijk moet studeren, wat dus kan leiden tot stress.

Ook zijn er kenmerken van de student zelf, zoals bijvoorbeeld onzekerheid over de financiële situatie, het verschil tussen man en vrouw, leeftijd en dergelijke wat de intra-persoonlijke kenmerken worden genoemd. Volgens onderzoek van het CBS blijkt dat vrouwen meer eisen aan zichzelf stellen dan mannen, zowel op het gebied van studieresultaten als op sociale activiteiten.
Daarnaast zijn er academische kenmerken. Hieronder wordt de waardering vanuit de studiebegeleider verstaan.
Het vierde concept zijn de omgevingsfactoren. Het speelt vaak een grote rol of de student nog thuiswonend is, alleen woont of met andere studiegenoten. Maar ook het hebben van een slechte cijfers en de angst om te falen vallen hieronder. Wat opvallend is en uit het onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond is gebleken, is dat vrouwen vaker  psychische klachten rapporteren dan mannen, studenten die zijn aangesloten bij een studievereniging of een studentenvereniging minder kans hebben op psychische klachten en dat het aantal studenten die al kampen met deze klachten negatiever zijn over de begeleiding gedurende de studie.

Wat zeggen studentenpsychologen?

Uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is gebleken dat volgens studentenpsychologen het aantal studenten dat hulp zoekt is gestegen. Het blijven inzetten van studentenpsychologen in het hoger onderwijs wordt dan ook aangeraden.Het zou kunnen dat studenten tegenwoordig makkelijker hulp zoeken dan een aantal jaren geleden en dat het onderwerp minder een taboe is geworden. Daarnaast denken studentenpsychologen dat de problemen complexer zijn geworden, wat tot gevolg heeft dat studenten vaker worden doorverwezen naar reguliere zorg.

Met het invoeren van het leenstelsel en de uitbreiding van verschillende maatregelen zoals het Bindend Studie Advies komen studenten onder een toenemende druk te staan, doordat er in korte tijd op verschillende gebieden prestaties geleverd moeten worden. Ook zijn er hoge verwachtingen vanuit social media, waardoor dit wordt versterkt en wat kan leiden tot meer psychische klachten.

In het artikel van de NOS wordt bekend dat psychische hulp voor studenten schaars is maar wel nodig.

Tips om zelf stress of vermoeidheid te verminderen

 1. Zelfdiscipline voor timemanagement: leer omgaan met tijd
 2. Ga rustiger leven: zeg soms eens ‘nee’
 3. Probeer tijd vrij te maken voor dingen die jij wilt doen
 4. Leef zoveel mogelijk volgens een vast patroon
 5. Bewaak je eigen grenzen, dit is heel belangrijk!

Bronnen:
https://lsvb.nl/wp-content/uploads/2016/10/Onderzoeksrapport_Psychische_klachten.pdf
http://doc.utwente.nl/83816/1/fromCartFullDoc%3Dfalse.pdf

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.