Voor de rubriek Stages is Marije Meeter benaderd. Zij heeft stage in het mooie Zuid-Afrika gelopen en zij vertelde wat ze van deze spannende, zelfverrijkende  ervaring vond.

Waar heb jij stage gelopen?
Ik heb stage gelopen bij Xelerator Kiteboarding te Kaapstad, Zuid-Afrika. Een klein bedrijf dat kiteboards produceert en een kleine surfshop heeft aan het strand van Blouberg, een wijk net boven Kaapstad.

Waarom heb je gekozen voor een stage in het buitenland?
Ik heb altijd gezegd dat ik tijdens mijn opleiding graag een keer naar het buitenland wilde. Het is de perfecte kans om, met behulp van studiefinanciering, voor langere tijd in het buitenland te verblijven zonder daarna met een lege bankrekening komen te staan. Wat is er nou leuker dan tijdens je studie nieuwe ervaringen op te doen in een ander land?

Hoe vond je deze ervaring?
Ik heb een hele fijne tijd gehad en heb er veel geleerd. Mijn stagebedrijf was erg klein, maar daarom wel gezellig. Ik ben samen met mijn vriend naar Zuid-Afrika afgereisd en die is daar ook de volledige vier maanden gebleven om te werken en vakantie te vieren.

Wat is de meerwaarde van een communicatiestudent die in het buitenland stage heeft gelopen?
De meerwaarde van stage lopen in het buitenland is dat je leert zelfstandig te zijn, of meer zelfstandig wordt, jezelf leert kennen en het je kijk op de wereld kan veranderen. Je komt erachter wat de dingen zijn waar jij om geeft en wat je nou eigenlijk belangrijk vind aan de wereld waarin je leeft. En wat je vooral ook belangrijk vind aan jezelf. Tenminste, dit is hoe ik het ervaren heb.

Ik denk dus dat de meerwaarde van een communicatiestudent die in het buitenland stage gelopen heeft is dat deze zelfstandig is, ondernemend, waarschijnlijk beschikt over een goed niveau in Engels en meer dan Nederland gezien heeft. Het leren omgaan met andere culturen en een andere taal is een stukje algemene ontwikkeling en kennis wat je mee krijgt.

Ervaar jij dat zelf ook zo?
Ja, ik ben er zeker achter gekomen wat ik belangrijk vindt in mijn leven, en ook wat juist niet. Deze stageperiode in Zuid-Afrika heeft mij geleerd dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt en vooral jezelf gelukkig moet maken. Een ander doet het niet voor je. Dit is iets wat ik af en toe wel mis aan de Nederlandse samenleving. Het zeuren over het niet gelukkig zijn met wat je doet, maar hier niks aan veranderen.

Zou jij het andere studenten ook aanraden? Zo ja, waarom?
Ik zou het andere studenten zeker aanraden om in het buitenland stage te gaan lopen. Ik zou het ze bijna verplichten. Je leert hier erg veel van. Ik kan wel cliché zeggen dat het goed op je CV staat, maar dat hoort niet de hoofdreden te zijn om naar het buitenland te gaan. Natuurlijk staat het goed op je CV, maar het is nog veel beter voor jezelf als persoon.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.