Dit jaar mogen c.a. 850.000 achttienplussers voor het eerst naar de stembus. Hun stemmen samen zijn goed voor 13 zetels. (Bron: NRC.nl) Ze kunnen het verschil maken. Maar gaan ze ook stemmen? Uit gesprekken met studenten blijkt dat veel van hen nog niet weten wat ze gaan stemmen. Onder studenten die dat al wel weten, doen de SP en GroenLinks het erg goed. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat de SP het meeste opkomt voor de belangen van studenten. (Bron: CBS) Dit artikel vat kort een aantal standpunten van verschillende partijen samen om de zwevende en twijfelende kiezer op weg te helpen.

Basisbeurs
D66, GroenLinks, VVD en PvdA stemden in november 2014 voor het leenstelsel, waardoor de basisbeurs werd afgeschaft. ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, de Ondernemerspartij, Artikel 1, Forum voor Democratie, 50PLUS en DENK willen dat de basisbeurs terugkomt. Het CDA wil het leenstelsel terugdraaien, maar de basisbeurs komt alleen terug voor de bachelorfase. DENK wil een ‘inkomensafhankelijke’ basisbeurs voor de bachelor en masterfase. De VVD ziet studeren als een investering in jezelf. Wie studeert gaat meestal een prima salaris verdienen en kan zijn studieschuld makkelijk terugbetalen. Zo niet, dan wordt die alsnog kwijtgescholden. Ook de PVV en GroenLinks zijn tegen de herinvoering van de basisbeurs.

Christiaan (student communicatie): “Waarschijnlijk ga ik op de SP, GroenLinks of Partij voor de Dieren stemmen. Met iemand als Jesse Klaver of Marianne Thieme zou ik mij eerder identificeren dan met bijvoorbeeld met Mark Rutte of Geert Wilders.”

Collegegeld
GroenLinks wil het wettelijke collegegeld halveren zodat studeren voor iedereen goedkoper wordt. PvdA en ChristenUnie willen het wettelijke collegegeld niet verlagen, maar verhoging daarvan wel begrenzen.

Elise van der Meer (student docent wiskunde):
“Klimaatverandering vind ik een belangrijk punt. Het is wel waarschijnlijk dat ik op een linkse partij ga stemmen.”

Aanvullende beurs
Ook moet de beurs voor studenten uit ‘kansarme gezinnen’ worden verhoogd, aldus GroenLinks en SP. GroenLinks wil bovendien net als de PvdA dat er een aanvullende beurs komt voor studenten met een functiebeperking. De SGP vindt dat ook studenten uit gezinnen met een middeninkomen gebruik van mogen maken van de aanvullende beurs en dat de kinderbijslag wordt behouden voor ouders van minderjarige studenten.

Anne (studente verpleegkunde):
“Waarschijnlijk GroenLinks of SP. Ik vind dat een studie voor iedereen betaalbaar moet zijn. Het inkomen van je ouders mag niet bepalend zijn voor jouw toekomst.”

Studentenreisproduct
CDA, D66 en ChristenUnie laten studenten ook in de toekomst met een OV-chipkaart met studentenreisproduct reizen. ChristenUnie wil de duur van het studentenreisproduct echter wel beperken tot de nominale studieduur. D66 wil een reisproduct voor studenten die zowel doordeweeks als in het weekend geldig is. CDA, VVD en SP zien hier vooralsnog niets in. Wel zijn zij voor het behoud van een reisproduct dat doordeweeks óf in het weekend geldig is.

Joris (student Bedrijfseconomie): “Ik stem op D66 omdat ik het belangrijk vindt dat we in Europa blijven en handelsverdragen sluiten met het buitenland zodat onze economie blijft groeien.  Bovendien zet D66 zich in voor het onderwijs.”

Afbeelding1

Studenten van de NHL
Maar welke partijen kunnen nu rekenen op de stem van studenten? Uit twintig verschillende gesprekken met NHL-studenten bleek dat verreweg de meesten van hen woensdag wel naar de stembus gaat. Maar op wie ze gaan stemmen, daar was nog lang niet iedereen over uit. Circa de helft van de studenten wil zich daar eerst nog in verdiepen door de Stemwijzer in te vullen en de verkiezingsprogramma’s door te nemen, alvorens een partij wordt gekozen. Veel genoemde partijen zijn GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SP. Maar ook de VVD kan op stemmen van studenten rekenen. Belangrijke verkiezingspunten voor de studenten zijn natuurlijk (de financiering van) het onderwijs, klimaatverandering en het milieu. Maar ook de gezondheidszorg, werkgelegenheid en de EU worden meegewogen in de keuze.
Welke partij op 15 maart de grootste wordt, kunnen we nu nog niet concluderen. Dat het spannend wordt, is zeker want het kan nog alle kanten op!.

Studente (anoniem): “Ik stem op de SP omdat ik het onterecht vind dat wij veel langer door moeten werken dan de generatie die nu al met pensioen is. Ik vind dat de zorg voor iedereen betaalbaar moet zijn. Er zijn nu mensen die het ziekenhuis mijden omdat ze het niet kunnen betalen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.