Solliciteren kan best lastig of vervelend zijn. Wees gerust; je bent niet de enige die hier tegenop ziet of er moeite mee heeft. In deze blog wil ik je daarom meenemen naar mijn ervaringen met sollicitaties.

Eerste keer

Voor mij is er ook een eerste sollicitatiegesprek geweest. Na mijn havo examen heb ik gesolliciteerd bij de Action. Hartstikke blij was ik toen de telefoon ging en ik uitgenodigd werd om langs te komen voor een gesprek. Toen ik had opgehangen werd ik toch wel nerveus. Ongeveer een week later kwam ik langs voor het gesprek. Ze stelde eigenlijk wat algemene vragen. Wanneer ben je beschikbaar, heb je ervaring, ken je de winkel en waarom lijkt het je leuk om hier te werken? Achteraf viel het reuze mee. Ik ben aangenomen en heb hier met veel plezier twee jaar mogen werken.

Samen met Lisanne heb ik een video gemaakt over sollicitatietips

Stage

Mijn eerste echte serieuze ervaring met solliciteren was bij de derdejaarsstage. Tijdens de SLB (studieloopbaan begeleiding) lessen werden we hier goed op voorbereid. Door je cv bij te houden en te oefenen met het schrijven van een brief. Er werden ook lessen met trainingsacteurs georganiseerd. Hierin werden sollicitatiegesprekken nagespeeld. Dit heeft mij erg geholpen toen ik daadwerkelijk ging solliciteren voor een stageplaats.

Op Blackboard kon je allerlei vacatures vinden. Toen ik een leuke zag heb ik meteen een brief geschreven. Een tip is om deze door iemand te laten controleren op spelfouten en inhoud. Een vriendin van mij had er naar gekeken en haar feedback heb ik aangepast. Mijn cv heb ik meegestuurd en toen was het afwachten geblazen. Een paar dagen later werd ik al gebeld om langs te komen voor een gesprek. Natuurlijk was ik dolblij.

Lees hier 10 handige tips over het schrijven van een sollicitatiebrief.

Denk eraan om bij een gesprek netjes gekleed te gaan en goed voorbereid te zijn. Je inlezen over de organisatie is een must. Wees beleefd en vriendelijk, maar vergeet niet jezelf te blijven. Als je je anders voordoet, val je later zeker door de mand. Ik was best zenuwachtig en bang dat er moeilijke vragen werden gesteld. Dit was niet het geval. Het hangt er natuurlijk vanaf wie je voor je hebt, maar mijn ervaring is dat het best meevalt. Ik werd erg op mijn gemak gesteld. Het was eigenlijk gewoon een leuk gesprek over waarom ik hier wilde solliciteren en wat de functie inhield. Wees tijdens het gesprek ook niet bang om vragen te stellen. Het is belangrijk om te weten wat je van elkaar kunt verwachten. Een paar dagen na het gesprek werd ik gebeld. Ik had de stageplaats bij De Moanne gekregen. Ik twijfelde zelf nog en wilde een paar dagen bedenktijd.

Het gekke was dat ik me goed voelde in het bedrijf, het gesprek ging goed en de functie sprak me aan. Ik had alleen het gevoel dat ik niet honderd procent zeker wist of dit was wat ik wilde. Zeg daarom nooit meteen ja. Laat thuis alles even bezinken voordat je ergens aan begint. Ik kreeg een mailtje met een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Ze dachten dat het project heit&mem wellicht beter bij me zou passen. Ze bleken gelijk te hebben. Nadat ik de vacature had doorgelezen, was ik heel enthousiast. Ik heb gelijk een mailtje gestuurd. Ik kreeg de contactgegevens van de medewerker die ging over heit&mem. Hier heb ik weer een brief met mijn cv naartoe gestuurd. Dit traject verliep snel en soepel. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek.

Ditmaal was ik veel minder zenuwachtig. Ik kende immers het bedrijf en had een aantal mensen eerder gezien. Wat ik fijn vond was de informele sfeer. In dit gesprek werd uitgelegd wat het project inhield en wat er van mij werd verwacht binnen de functie. Zelf heb ik ook vragen gesteld over bepaalde zaken. Er werd wel gevraagd wat ik in de toekomst wilde. Dit vond ik een moeilijke vraag. Tijdens een sollicitatiegesprek kunnen moeilijke vragen gesteld worden over toekomstplannen en persoonlijke ambities. Weet je hier geen antwoord op? Spreek dit dan uit. Zeg tegen de persoon tegenover je dat je hier even over moet nadenken en dat je dit een lastige vraag vindt. Dat is hartstikke menselijk. Tot grote vreugde werd ik aangenomen voor de functie. Ik heb met ontzettend veel plezier vier maanden mogen stagelopen bij het project heit&mem van de Afûk in Leeuwarden.

Advies

Voordat ik naar deze gesprekken toe ging heb ik veel goedbedoeld advies gekregen. Daardoor kreeg ik het gevoel in een hokje te worden gedrukt. Ik moest op een bepaalde manier zitten, kijken, praten etc. Veel tips waren handig, dat geef ik toe. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik mijzelf wilde blijven. Als ze me niet willen zoals ik ben, pas ik blijkbaar niet binnen dat bedrijf. Dat heeft bij mij ervoor gezorgd dat ik ben aangenomen.

Ik liep stage binnen een Fries bedrijf. Ik ben daar binnen gelopen als de persoon die ik ben. Een nuchtere Friese meid, die veel praat en lacht en contact met medewerkers belangrijk vindt. Ik ben altijd beleefd geweest en heb me netjes gekleed. Professionaliteit is belangrijk, maar geef er wel je eigen draai aan. Je kunt binnen dat hokje passen, maar raak jezelf daarin niet kwijt. Als jij je niet thuis voelt in bepaalde kleren of hoe mensen met elkaar omgaan, dan moet je dat niet doen. Ga vooral af op je gevoel. Als je aangenomen wordt moet je een langere tijd ergens stagelopen of werken. Ga daarom na of je jezelf er tussen vindt passen.

Tot slot is het ook een kwestie van ervaring. Zelf heb ik ook nog niet heel veel ervaring en word ik zenuwachtig bij het idee dat we in jaar vier weer moeten solliciteren. Ik probeer aan mijn eigen tips en adviezen te denken. Hoe vaker je zoiets doet, des te beter het gaat. Ik blijf ten alle tijde mezelf en vertrouw op mijn gevoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.