In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van de Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week, tevens de laatste week, is het de beurt aan redactielid Jantina Hoeksma.

Naam: Jantina Hoeksma
Leeftijd: 20 jaar
Actief op: WhatsApp, Instagram, Facebook en Snapchat
Favoriete kanaal: Instagram en Snapchat

Ik kan wel zeggen dat ik niet zonder mijn mobiel kan. Ik kan het me dan eigenlijk ook niet voorstellen hoe mensen in het verleden alles organiseerden zonder een mobieltje. Iets gezelligs doen met vriendinnen? Ik stuur een berichtje in onze gezamenlijke WhatsAppgroep en dit is zo geregeld. Snel een mailtje beantwoorden? Ik doe dit met mijn mobieltje in de trein. In de ochtend de krant niet gelezen? Ik open de app van NOS en ben direct weer op de hoogte.

Maar dit zijn niet de enige apps op mijn mobiel die ik gebruik. Als ik eenmaal dat mailtje in de trein heb beantwoord, dan blijft het daar meestal niet bij. Want wat is het verleidelijk om dan ook even je Instagram of Facebook te checken en voordat je het weet ben je met de trein alweer op bestemming. Instagram is zo’n kanaal dat ik eeuwig kan uitspitten. Ik kan dan ook zo belanden op bijvoorbeeld de Instagrampagina van de schoonbroer van de vriend van mijn vriendin. Heerlijk al die foto’s bekijken van bekende én onbekende mensen.

Wel kan ik het dan soms frustrerend vinden dat mijn Instagrampagina niet zo perfect is als die van anderen. Ik plaats namelijk gewoon wat ik op dat moment leuk vind en let dan bijvoorbeeld niet op de kleuren van mijn lay-out. Tuurlijk heb ik dit weleens geprobeerd, maar ik moet maar accepteren dat die perfectheid niet aan mij besteed is. Uiteindelijk denk ik dan: een leuke foto is een leuke foto toch?

Verder is Snapchat ook een van mijn favoriete kanalen. Ik moet eerlijk bekennen, in het begin was ik niet zo’n fan van Snapchat. Want wat heeft het voor nut om foto’s naar elkaar te sturen? Maar inmiddels heb ik de app helemaal uitgevonden. Ik voer dan nu ook regelmatig gesprekken via Snapchat, aangezien dit een gesprek veel beeldender kan maken. Bovendien kun je ook op de normale manier chatten via Snapchat, dit maakt het soms laagdrempeliger om een gesprek met iemand te beginnen.

Daarnaast maak ik veel gebruik van Facebook, maar dit is niet mijn favoriete kanaal. Ik plaats eigenlijk nooit wat op Facebook, ik lees hier voornamelijk posts van mijn vrienden of nieuwsberichten. Verder doe ik soms mee aan zo’n ‘like en deelactie’, die ik overigens nooit win. Daarenboven gebruik ik Facebook vooral om mijn vrienden te taggen in ‘memes’ en domme filmpjes. Sommige memes of filmpjes zijn zo grappig of herkenbaar, die moet ik dan wel even delen met mijn vrienden.

Helaas, betrap ik mezelf er ook weleens op dat ik te veel bezig ben met het maken van een leuke Snap of Instagrampost/story. Op een of andere manier wil je je belevenissen toch delen met je medemens en hier misschien reacties of likes op ontvangen. Is dit dan een beetje de behoefte van de mens om gezien te worden? Er zijn vast veel onderzoeken naar gedaan. Maar achteraf kan ik wel denken: was ik toch maar wat meer bezig geweest met het leuke moment zelf, dan met het maken van dé perfecte foto van dit moment.

Kortom, ik heb een haat-liefde verhouding met social media. Een hele dag zonder social media zou ik erg moeilijk vinden. Daarentegen heb ik ook opgemerkt dat door social media eerder misverstanden ontstaan. Iemand kan bijvoorbeeld een berichtje heel anders opvatten, dan dat jij hebt bedoeld. Daarnaast gaat er veel tijd verloren aan het gebruik van de mobiel. Deze tijd zou ik dan liever anders besteed hebben gezien. Maar als ik me dan vergelijk met anderen, ben ik met die ene Instapost per maand zo erg nog niet, toch? 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.