In de reeks ‘Social Media & ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Rick Beimers. Hij praat over social media gebruik op openbare plekken.

Geschreven door: Rick Beimers

Naam: Rick Beimers
Leeftijd: 19
Kanalen: Facebook, Instagram, WhatsApp
Favoriete kanaal: Instagram

Mijn favoriete kanaal is Instagram. Ik volg vooral fotografen en allerlei soorten artiesten. Naast deze groep volg ik natuurlijk wat mijn vrienden allemaal doen. Instagram gebruik ik grotendeels voor hobby en amusement. Daarnaast gebruik ik ook Facebook, maar dit gebruik ik meer voor informatie.

Persoonlijk heb ik nooit echt een groot probleem met social media gehad. Natuurlijk blijf ik wel eens scrollen door mijn Facebook tijdlijn, terwijl ik hier tien minuten geleden al mee had moeten stoppen, maar ik zie mijzelf niet als een impulsieve gebruiker. De enige app die ik te veel gebruik is WhatsApp. Er gaat tegenwoordig gewoon te veel via WhatsApp: mijn baas appt me of ik een avond extra kan werken deze week, mijn voetbaltrainer appt dat de training niet doorgaat en mijn tante appt me haar nieuwe vakantiefoto’s uit Kaapverdië. Kortom, heel veel communicatie gaat via WhatsApp, wat logisch is: de app is gratis, makkelijk om te gebruiken en je kan precies monitoren wie jouw berichten heeft ontvangen, gelezen en zelfs wie heeft gereageerd. Zonder WhatsApp mis je tegenwoordig simpelweg te veel.

Hoewel je via social media makkelijk en snel contact hebt met je vrienden, familie en collega’s over de hele wereld, ben ik geen fan van social media gebruik op openbare plekken. Bijvoorbeeld: twee mensen zijn samen uit eten in het restaurant waar ik werk. Terwijl ik langs tafel zeven loop, zie ik de man en de vrouw beide naar hun telefoonscherm staren, in plaats van dat ze in gesprek zijn. Wanneer ik de vrouw haar carpaccio en de man zijn aspergesoep breng, zie ik in mijn ooghoek de flitser van hun telefoon afgaan. Ze laten andere mensen via social media even zien dat ze uit eten zijn. Dat is een van de digitale problemen die ik ervaar tijdens mijn bijbaan. Ik maak de gekste dingen mee in het restaurant. Kinderen die de hele avond spelletjes spelen op hun iPad; oudere stellen die, wachtend op hun carpaccio, beide door Facebook navigeren; en laatst zelfs een vrouw die haarzelf livestreamde tijdens het eten.

Op mijn eerste werkavond kreeg ik de vraag: ‘‘hebben jullie hier ook Wifi?’’ Ik wist dat op dat moment nog niet, dus liep naar mijn baas en vroeg het. We bleken geen Wifi te hebben. Ik vroeg vervolgens naar de reden hiervan. Ze zei: “Omdat persoonlijk contact veel belangrijker is dan digitaal contact.” En dat is precies zoals het is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.