In de week van 15 tot en met 19 mei ging de redactie van De Ruis offline. Een paar dagen lang geen social media. Communiceren gebeurde via het oldskool bellen, sms’en en e-mailen. Hoe is het nu met de leden van de reactie, een paar weken na het experiment?

“Ik heb het social media experiment best goed ervaren. Het was soms wel lastig, maar voor een weekje was het wel te doen. Voor mij was het lastigste aan de week, het feit dat ik geen groepsapps meer had. Ik kon niet even makkelijk in de groep gooien of er mensen waren die samen wilden eten of chillen. Ook het gebruik van Spotify ging niet, omdat het internet op mijn telefoon uit stond. Ook waren er positieve kanten aan het experiment. Zo was het lekker rustig en hoefde ik mij geen zorgen te maken over alle appjes die binnenkwamen. Ben je verslaafd? Ja, ik ben denk ik wel verslaafd, maar gelukkig niet zo erg als vele mensen om mij heen.” – Lisan Pot

“Ik heb het experiment als best lastig ervaren. Ik wilde continu mijn momenten delen op social media, omdat ik dit normaal gesproken ook altijd doe. Wanneer ik een bakje koffie drink, gaat er altijd een foto op Instagram. Wanneer ik lekker uiteten ben, plaats ik even wat op Snapchat en als ik dan tóch een lief opaatje bij de bloemenzaak een bosje uit zie zoeken, moet ik dit altijd even op Facebook zetten. Ai… dat kon dus niet. Het lastige aan deze week was dat ik niet iedereen even snel kon bereiken. Ik wist niet wanneer mensen mijn sms’jes gelezen hadden en of die überhaupt goed waren aangekomen. Waar ik van baalde, werd ook een positief puntje; niemand wist namelijk wanneer ik een berichtje binnenkreeg. Ik kon antwoorden wanneer ik dat zelf wilde, een stukje vrijheid. Helaas wil ik hier niet mee doorgaan. Ik zou soms wel willen dat ik wat minder tijd met mijn smartphone doorbracht, maar ergens voelt het ook een beetje als me-time. Even lekker scrollen door de wereld, nieuws tot je nemen en zelf bepalen of je er iets mee doet. Ben je verslaafd? Sowieso.” – Iris de Jong

“Ik vond het best wel een bijzondere ervaring. Je bent zó gewend om via social media te communiceren, dat je je af en toe best hulpeloos voelt als dat opeens niet meer kan. Toch was het af en toe ook wel even lekker rustig om niet constant op je telefoon te kijken of je ook nog appjes binnen kreeg. Wat wel lastig was, is dat je voor veel dingen internet gebruikt. Bijvoorbeeld als je onderweg naar school bent en je nog even snel op je rooster wilt kijken waar je heen moet. Als je offline bent, kan dat niet en moet je op school maar uit zien te vinden waar je heen moet. Dit is bijvoorbeeld ook zo op het station of als je afspreekt in de stad en je kan niet even appen als er iets gebeurt. Dan moet je andere manieren zoeken. Gelukkig had het experiment ook positieve kanten. Via Whatsapp ben je constant bereikbaar en voel je ook de verplichting om vaak te checken of je een appje hebt en ook om deze te antwoorden. Offline heb je daar totaal geen last van. Dat is wel lekker rustig. Verder zou ik absoluut aanraden om een keer een week zonder social media te leven, om die rust te ervaren. Maar ik denk niet dat er voor mij nu veel veranderd is. Iedereen om mij heen is online en daarmee ook online te bereiken. Dat zorgt ervoor dat ik dat zelf ook ben. Wel als ik bijvoorbeeld een film ga kijken, leg ik mijn telefoon aan de kant. Dit deed ik in het verleden niet altijd. Ben je verslaafd? Ik denk van wel. Het is niet zo dat als ik even geen internet heb ik helemaal in paniek raak, maar ik kan niet zonder.” – Maxime Brattinga

“Ik heb het eigenlijk wel als fijn ervaren. Ik had er minder moeite mee dan ik van tevoren had gedacht. Wel merkte ik na dag drie dat ik iets meer neigingen had om weer even op Facebook en Instagram te kijken. Maar Whatsapp miste ik totaal niet. Daar had ik nog wel een week aan vast kunnen plakken! Ik was alleen wel bang dat ik misschien iemand vergeten was te vertellen dat ik een week offline was. Verder was er niet iets wat ik echt lastig vond. Iedereen die ik moest bereiken sms’te of belde ik. Ohja, wel tijdens het wachten miste ik het om op m’n telefoon zitten. Puur omdat de anderen om je heen dat ook doen denk ik. Wat ik tegenwoordig wel meer doe, is iets vaker m’n telefoon weg leggen. Dat geeft mij veel meer rust. Ook heb ik de app Facebook van m’n telefoon gehaald en soms denk ik eraan om de Instagram app er ook af te halen, zodat ik niet continu afgeleid ben. Maar dat is moeilijk, haha! Ben je verslaafd? Ja, ik denk het wel. Niet extreem, maar ik neig wel snel naar m’n telefoon. Al vind ik het heerlijk als ik een middag of een avond gezellig met familie en vrienden ben en hem dan niet in de buurt heb.” – Claudine Stam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.