In de reeks ‘Social Media & ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Sharon Cornelissen.

Naam: Sharon Cornelissen
Leeftijd: 26
Kanalen: Facebook, Instagram, WhatsApp
Favoriete kanaal: Whatsapp

Ik beken. Ik ben grotendeels een social media non-gebruiker. Bij mij staat ‘FOMO’ voor ‘Fear Of Missing Oatmeal’, want zonder mijn steevaste bakje havermout in de ochtend ben ik vrijwel nutteloos (lees: zombie). Bij de term ‘Appie’ denk ik eerder aan het nieuwste koekjesassortiment van de bekende supermarkt, dan aan de nieuwste highlights uit de App store. En al die afgetrainde lichamen die voorbij komen op Instagram? Het enige resultaat is een flinke deuk in mijn zelfvertrouwen. Want alhoewel die bak ijs uit de vriezer luidkeels mijn naam roept, draagt deze toch geenszins bij aan die sixpack die ik veelvuldig op social media ben tegengekomen. In mijn geval misschien aan het zestal ijsbekers Ben&Jerry’s dat ik zojuist heb ingeslagen. Bij de Appie. #notsofitgirl #B&Jcinnamonbun

Wat mij het meeste irriteert, is het ontelbare aantal uren dat mensen kwijt zijn aan social media. Plus de beperkte aandacht voor wat er om hen heen gebeurt. Dit is het beste te illustreren met een voorbeeld uit mijn dagelijkse leven. Ik heb een lunchafspraak met een vriendin; we hebben elkaar door drukte al een paar maanden niet meer gezien. En alhoewel ik in de regel altijd fashionably late ben, presteert zij het om nog even fashionably later te zijn. Ik zit namelijk inmiddels al een half uur te wachten. De serveerster heeft mij tussendoor al drie keer gevraagd of ik die stoel tegenover mij écht bezet wil houden (want: DRUKTE!), ik heb vier meelijdende blikken gekregen van medelunchers (nee, ik ben niet gedumpt) en tot overmaat van ramp is de lunchkaart ook nog eens onder mijn neus weggegrist. Vrolijk komt de vriendin vervolgens binnen: “Ja sorry, ik moest nog éven een filmpje maken van mijn nieuwe kapsel voor op Insta.” Irritatieniveau: mwah, 5, zou ik zeggen.

Vervolgens babbelen we gezellig. Dat heet: terwijl zij 254 keer (ja, ik heb het geturfd in mijn hoofd; 254 keer!) op haar smartphone kijkt voor de laatste appjes, likes of comments. Na drie kwartier krijgen we dan eindelijk onze lunch. Mijn maag heeft zich intussen al drie keer omgedraaid en de rommelende geluiden die vanuit mijn buikstreek komen, hebben mijn etende buren al flink de stuipen op het lijf gejaagd. Als ik dan gretig aanval en reeds drie happen achter mijn kiezen heb, is de vriendin nog bezig om met de juiste belichting een perfect gestileerde foto te maken voor op haar Instagram. En terwijl ik al mijn vierde mond vol cruesli aan het kauwen ben, is zij in de weer met filters en posten. Irritatieniveau: cijfertje 8, denk ik zo.

Daarna vertelt ze dat ze nog een nieuwe broek in de stad moet vinden. Ik heb een andere afspraak en kan helaas, modefanaat als ik ben, niet mee. Wel vraag ik uiteraard of ze mij even wil laten weten of ze geslaagd is. Krijg ik ’s avonds een berichtje: “Gevonden! Kijk voor de foto maar even op mijn Instagram. Like ‘m ook ff.” Zucht. Irritatieniveau: onmeetbaar.

Toegegeven, er is één Instagram-account dat ik volg. Waarbij ik zelfs nog hardop moet lachen, welteverstaan. Dit is het account van Celeste Barber, een Australische cabaretière die op hilarische wijze Instagramposts van bekende mensen reproduceert. Daarnaast ben ik nog een fervent gebruiker van Whatsapp. Een groepsapp hier, een persoonlijke app daar; het blijkt in deze maatschappij toch wel érg gemakkelijk om op deze manier met mensen in contact te blijven.

Maar al met al lijkt het mij niet onverstandig om af en toe die social media eens te negeren. Gewoon de telefoon weg en even (oprechte) aandacht voor de wereld om je heen. Zonder je daarbij te spiegelen aan alle perfecte social foto’s waar drie uur styling en tig filters overheen zijn gegaan. Nee, doe mij maar gewoon een avondje social detox. Maar dan wel hangend op de bank voor Netflix met een bak B&J’s in mijn hand. Social detox, oké, maar digitaliteit kan ik toch écht niet de deur uit doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.