In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Lisanne Slot, die social media onder andere gebruikt om te netwerken.

Naam: Lisanne Slot
Leeftijd: 20 jaar
Kanalen: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, Snapchat, WhatsApp
Favoriete kanaal: Instagram

Social media en ik
Hé, OG3NE is elfde geworden bij het Eurovisie Songfestival. Huh. Wacht. Ik betrap mezelf er weer eens op dat ik voor de vijfde keer achtereen gedachteloos door mijn tijdlijn scrol. Onbewust dus. Het is al niet eens meer vanuit oprechte nieuwsgierigheid, maar gewoon omdat mijn hand en telefoon onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ben ik dan verslaafd? Ik wil het eigenlijk niet toegeven, maar dat zal wel de ontkenningsfase zijn.

Een heuse YouTuber
Mijn social media carrière begon, naast Hyves, op YouTube. Ooit stuitte ik op de video’s van Lotte Braithwaite en die zitten vol met, jawel, paarden. Op zich niks bijzonders, maar gewoon een leuk, goed gemonteerd stukje amusement. De paardenliefhebber in mij dacht: dat kan ik ook! Ik maakte een kanaal aan, ging ieder weekend op pad met mijn camera en paard en spendeerde uren aan het monteren. Achteraf ben ik heel blij dat ik me hier mee bezig hield. Ik legde veel mooie herinneringen vast en leerde omgaan met verschillende videobewerkingsprogramma’s.

Allemans vriend
Op Hyves speelde het al een beetje. De concurrentiestrijd tussen wie de meeste vrienden had. Als je veel vrienden had, poeh, dan was je toch wel populair hoor. In de virtuele wereld dan. Hyves ging ten onder en we maakten massaal een Facebookaccount aan. Hier was het hetzelfde verhaal. Ik plaats ook niks wat anderen niet zouden mogen weten. Een tijdje geleden was ik er wel klaar mee en verwijderde ik iedereen die ik niet ken of waar ik niks mee heb. Vroeger was ik best actief op Facebook, maar de laatste tijd plaats ik bijna nooit meer iets. Ik like alleen wat ik echt leuk vind en deel af en toe een interessant of inspirerend artikel, waarvan ik denk dat mijn vrienden het ook leuk vinden.

Inspiratie
Mijn favoriete social media kanaal van dit moment is Instagram. Ik gebruik het vooral om inspiratie op te doen. Ik volg vrienden, beroemdheden, professionele fotografen en andere creatievelingen. Het draait allemaal om beeld. Het is snel en het is kost weinig moeite om informatie tot je te nemen. Dat zorgt ervoor dat ik urenlang kan scrollen door alle mooie foto’s en video’s die voorbij komen.

Netwerken
Het is leuk om te weten wat je vrienden doen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar social media is nog veel meer dan dat. Een goede manier om te netwerken bijvoorbeeld. Netwerken via social media is een vorm van personal branding. LinkedIn leent zich hier uitstekend voor. Mijn cv en ik zijn zichtbaar en dat is ook de bedoeling. Ik volg bedrijven die ik interessant vind en heb connecties met personen die ik ken, zoals vrienden, personen van de opleiding en personen uit het vakgebied. Je kunt iets voor elkaar betekenen. Dat geeft een goed gevoel en wie weet is er iemand die mij bij mijn droombaan brengt.

Kan ik zonder?
Deze week doen wij het Social Media Experiment, waarbij we de uitdaging aangaan om een week zonder social media te overleven. Ik denk dat ik het kan. Social media als Twitter en Snapchat gebruik ik al niet veel, dus die ga ik dan ook niet missen. Facebook, Instagram en YouTube wordt misschien lastiger, maar wat ik nog het meest ga missen is WhatsApp. Ik maak vaak afspraken en overleg veel via WhatsApp. Het lijkt me wel fijn dat de druk om altijd online te moeten zijn even weg is. Daarbij hou ik waarschijnlijk veel meer tijd over om andere dingen te doen en effectiever te werken, doordat ik niet steeds word afgeleid. Ik ben in ieder geval benieuwd of ik het volhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.