In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Kirsten Huizenga, die zich bewust beperkt in haar social media kanalen om er niet de hele dag mee bezig te zijn.

Naam: Kirsten Huizenga
Leeftijd: 30 jaar
Actief op: Whatsapp
Favoriete kanaal: heb ik niet

Mijn relatie met social media

Misschien, of eigenlijk zeer waarschijnlijk, ben ik één van de weinige personen die niet op social media zit. Huh, wat? Heb jij geen social media? Kan dat nog anno 2017? Die vraag krijg ik vaak. Ja hoor, dat kan prima. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf wat je ermee wilt. Gebruik je het puur om contact te houden met je vrienden en familie of ook zakelijk?

Whatsapp
Een smartphone heb ik natuurlijk wel. Die gebruik ik vooral waarvoor een telefoon oorspronkelijk bedoeld is, namelijk om ermee te bellen. Maar appen doe ik ook. Het duurde wel eventjes voordat ik WhatsApp had. De reden dat ik WhatsApp installeerde was in eerste instantie puur praktisch. Het is namelijk gratis en ik had geen sms-bundel. Toch vind ik af en toe een appje sturen ook best wel leuk, bijvoorbeeld naar vrienden of familie. Maar eerlijk gezegd ben ik ben niet een hele actieve WhatsApp gebruiker. Soms ligt dat ding gerust de hele dag op mijn nachtkastje (of hij slingert ergens rond) en kom ik er aan het einde van de middag of avond achter dat ik meer dan honderd berichten heb.

Waarom geen social media?
De reden dat ik zo terughoudend ben met social media, is omdat ik erg gesteld ben op mijn privacy. We leven nu in een wereld waarin het heel erg normaal is om alles met elkaar te delen en onszelf daarmee continu in een etalage te zetten. Dat voelt voor mij alsof ik in mijn bikini in de etalage van een willekeurige winkel ga staan. En dan vraag ik me af: wie kijken er allemaal met je mee? Je denkt dat je je profiel goed afgeschermd hebt, maar is dat ook zo? Voor mij is het één groot grijs gebied. Al die regeltjes over wie er nou rechten heeft over jouw content. En wie geeft je nou wel toegang tot je profiel en wie niet? Zelfs al heb je je profiel goed afgeschermd, dan is het nog geen garantie dat je content veilig is. De rest van de wereld hoeft niet te weten waar ik mee bezig ben. En als iemand dat wel moet weten, dan vertel ik dat gewoon het liefst face-to-face of aan de telefoon.

Fear Of Missing Out
Nu zal je je misschien afvragen: mis je dan niet een heleboel? Ja, misschien wel. Maar als je niet weet wat je mist, dan heb je er ook geen last van. Je hebt in ieder geval geen last van FOMO (#hebikwatgemist) of van jaloerse gevoelens ten aanzien van die vriendin die nu met haar knappe vriend op vakantie is op Hawaii, terwijl jij thuis zit te leren voor je tentamens. Het grote voordeel is dat je al die tijd die je niet op social media zit voor andere dingen kunt gebruiken, bijvoorbeeld om in real-life met je vrienden af te spreken, iets wat ik graag doe. Want laten we eerlijk zijn: hoeveel je er ook mee kunt, social media zal het echte contact met je vrienden nooit helemaal vervangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.