In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van de Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Claudine Stam. Zij maakt gebruik van verschillende kanalen, maar de laatste tijd voornamelijk van Instagram.

Naam: Claudine Stam
Leeftijd: 28
Kanalen: Whatsapp, Facebook, Instagram, Youtube, Pinterest, LinkedIn

Mijn relatie met social media

Hoe zou het zijn zonder Whatsapp, Facebook en Instagram? Die vraag stel ik mijzelf regelmatig. Dit zijn de drie kanalen waar ik de laatste jaren het meest gebruik van maak.
Ik weet nog goed dat ik ‘vroeger’ begon met MSN Messenger, Hyves, Cu2. Dat was toentertijd dé manier om de hele dag met je vrienden en vriendinnen contact te onderhouden. Na schooltijd was het standaard dat ik thuis achter de computer kroop. Even ‘online’ op MSN om te chatten met mijn klasgenootjes en vriendinnen, die ik een uur geleden nog op het schoolplein had gezien. Dat was toen vrij verslavend kan ik je vertellen.

Naast MSN maakte ik in die tijd ook gebruik van Cu2 en Hyves. Cu2 kan ik mij eigenlijk niet eens meer zo goed herinneren, maar het had veel weg van Hyves weet ik nog. Hyves was op de middelbare school echt mijn favoriet (naast MSN natuurlijk). Het leuke daarvan was dat je als het ware je eigen pagina kon maken met daarop allerlei bewegende plaatjes, glitterteksten en noem maar op. Daarnaast liet ik berichtjes achter bij mijn vrienden en vriendinnen op hun eigen pagina. Geweldig vond ik dat, toen.

Nog altijd online

Maargoed, die tijd is geweest. Nu, jaren later, stuur ik nog steeds online berichten naar mijn vrienden en vriendinnen en heb ik nog steeds mijn eigen online ‘pagina’, alleen dan op een andere manier. Zo zie ik het een beetje. Whatsapp is een middel dat ik dagelijks gebruik om contact te onderhouden en aan te gaan met vrienden, familie, studiegenoten en collega’s. Ik geloof dat ik niemand ken in mijn nabije omgeving die hier geen gebruik van maakt. Soms mis ik het tijdperk MSN.. Toen had ik veel meer grip op het ‘online’ zijn dan nu het geval is. Ik ging achter mijn computertje om te chatten, berichten te versturen en na een tijdje ging ik weer ‘offline’ en sloot ik netjes mijn computer af. Dat was het dan, voor die dag. Of week.

Tegenwoordig heb ik steeds meer het gevoel dat ik continu ‘online’ moet zijn en daarnaast mijn Whatsapp steeds in de gaten te moeten houden. Stel dat ik belangrijke informatie mis? Of dat mensen mij proberen te bereiken, omdat ze iets willen mededelen of vragen, maar dat niet lukt omdat ik mijn telefoon niet in de buurt heb. Die vragen en dat gevoel van je bijna verplicht voelen om constant ‘online’ te zijn heb ik dagelijks. Dit is ook een onderwerp waar ik het met een aantal vriendinnen vaak over heb. We merken alle drie dat we er toch vrij vaak onrustig van worden en ook steeds meer de behoefte voelen om de telefoon een tijdje weg te leggen. Bijvoorbeeld, als we in gezelschap van anderen zijn of als je gewoon lekker rustig op de bank een filmpje of een serie wilt kijken. Ik heb het met hun vooral gehad over Whatsapp, maar ook bij de kanalen zoals Instagram en Facebook voel ik dat. De andere kant is, dat ik er zelf bij ben en het daardoor ook zelf in de hand heb. Ik hoéf niet elke dag mijn Instagram of mijn Facebook te checken om er zeker van te zijn dat ik niks heb gemist. Toch doe ik dat wel en vaak ook uit verveling of uit gewoonte. Tijdens het wachten op de bus of tijdens een treinreis vind ik het toch wel erg prettig om ongegeneerd te scrollen in mijn newsfeed.

Waarom social media

Waarom ik toch wél gebruik maak van social media? Ik kan er ergens ook niet zonder. Of nouja, kunnen… Facebook vind ik bijvoorbeeld erg leuk om foto’s van anderen te bekijken en op de hoogte te zijn van activiteiten die zij delen in hun berichten. Deze berichten brengen mij hierdoor ook weer op nieuwe ideeën, zoals bij het zien van mooie vakantiefoto’s. Als ik dit er mooi uit vind zien en er staat bij in welk land of welke plaats de foto’s zijn gemaakt, dan zoek ik hier vaak informatie over op, op internet. Maar ook wanneer iemand post dat hij of zij een bepaalde film op Netflix of in de bioscoop heeft gezien of ‘geïnteresseerd is’ in een evenement wat mij ook leuk lijkt, dan zoek ik dit vaak ook even op. Op deze manier blijf ik op de hoogte van alle nieuwtjes zoals films, events, maar dus ook veel op het gebied van reizen. Zo ga ik deze zomer een paar weken backpacken door Thailand, mede doordat ik de pagina over tips in Thailand volg waar veel op wordt gedeeld.  Ook heb ik op Facebook bij diverse Facebook-vrienden foto’s voorbij zien komen over Thailand. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden om aan te geven wat Facebook mij oplevert. Daarnaast volg ik ook veel andere pagina’s zoals Nu.nl, de Volkskrant, RTV Noord, RTL en dergelijke pagina’s om alle nieuwsfeiten te volgen.

Qua het delen van berichten en anderen laten weten wat ik aan het doen ben, maak ik meer gebruik van Instagram. Daarmee bedoel ik dat meer foto’s deel van mijzelf of, in een korte video of foto wat een aantal seconden zichtbaar is, laat weten wat ik aan het doen ben. Ook het ‘liken’ van persoonlijke foto’s en video’s van anderen doe ik meer op Instagram. Zo volg ik niet alleen mijn vrienden en familie, maar volg ik ook celeberties, opkomende muzikanten, dansers, foto’s en video’s en verhalen over reizen, maatschappelijke problemen die spelen en noem maar op. Het gebruik is voor mij dus redelijk vergelijkbaar als met Facebook, maar ik denk dat het bereik op Instagram groter is. Het zorgt er voor dat ik met plezier verhalen lees en foto’s en video’ bekijk. Maar ook dat ik geïnspireerd wordt door anderen, bijvoorbeeld door mooie vakantiebestemmingen, fashion, fotografie en muziek.

Wat mij de laatste jaren opvalt is dat er op Instagram meer persoonlijke foto’s plus berichten worden gedeeld dan op Facebook. Op Facebook zie ik meer grappige of opmerkelijke filmpjes en plaatjes voorbij komen dan dat ik lees wat iemand aan het doen is of een openbaar bericht verstuurt naar de ander. Dit vind ik jammer, want hierdoor zie ik veel video’s en grappige foto’s meer als spam voorbij komen dan dat ik er echt met plezier Facebook bekijk. Dit was een aantal jaren geleden wel anders naar mijn idee.

Een ander kanaal waar ik nog dagelijks gebruik van maak is Youtube. Hier kan ik werkelijk alles vinden waar ik naar op zoek ben. Muziek, documentaires, grappige filmpjes, films en noem maar op. Soms laat ik een comment achter bij opkomende artiesten die ik leuk vind, als support. De kanalen waar ik tevens lid van ben, maar nog weinig gebruik van maak, zijn Pinterest en LinkedIn. Niet omdat ik het veel minder leuk vind, maar puur omdat Whatsapp, Instagram en Facebook mijn aandacht meer lijken te vragen. Gebrek aan tijd? Dat denk ik wel. Zou ik zonder social media willen én kunnen? Ik zou wel iets willen minderen, waar ik mij al steeds bewuster van word. Maar er echt zonder willen..daar heb ik nog mijn twijfels over.

Bekijk hier het fragment van RTL Late Night over hoe bedrijven smartphones en apps zo ontwikkelen dat we er verslaafd aan raken.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.