In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Anouk de Vries, die gemengde gevoelens ervaart als het gaat om social media.

Naam: Anouk de Vries
Leeftijd: 21 jaar
Actief op: WhatsApp, Instagram, Snapchat en Facebook
Favoriete kanaal: Instagram

Hoewel ik op de meest gangbare socialemediakanalen wel een account heb, word ik af en toe nogal gek van de online wereld. ’s Ochtends als ik de bus instap, zie ik hoofdzakelijk voorovergebogen hoofden. Terwijl een vriendin een verhaal vertelt, beantwoord ik ook even snel een appje en in plaats van naar mijn docent te luisteren, scrol ik door talloze nietszeggende foto’s op Instagram. Dit zijn zomaar drie dingen die vrijwel dagelijks plaatsvinden en zomaar drie dingen die ik best zorgelijk en jammer vind.

Enerzijds zou ik graag willen dat social media niet zouden bestaan. Het lijkt me wel wat; een wereld waarin mensen vakantiefoto’s met elkaar delen onder het genot van een kop thee of een wijntje in plaats van tussen alle andere meuk op een tijdlijn. Al konden we maar gewoon even terug naar de tijd dat ik mijn eerste mobieltje kreeg, dat zou me al blij maken. Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik een zilver schuiftelefoontje waarmee ik slechts kon bellen en sms’en. Ik dacht echt wel twee keer na over wat ik in mijn sms’jes zette en paste wel op met hoeveel berichtjes ik stuurde, want dat had allemaal effect op de kosten. Dat principe hield je scherp en zorgde ervoor dat je niet de hele dag maar door bleef gaan.

Anderzijds zie ik positieve dingen in social media. Op WhatsApp heb ik de mogelijkheid om makkelijk en snel afspraken te maken met vrienden en elkaar overal van op de hoogte te houden. Facebook gebruik ik eigenlijk vrijwel nooit om zelf berichten te plaatsen, maar voornamelijk om berichten van anderen te lezen of foto’s te bekijken. Ik lees er bijvoorbeeld graag nieuwsartikelen, maar ook tag ik vaak mijn vriend of mijn vriendinnen in domme meme’s, puur met het oog op vermaak. Snapchat heb ik vrij veel gebruikt om niet-Instagramwaardige, maar toch leuke momenten te delen. Tegenwoordig ‘vergeet’ ik meestal zelf foto’s te sturen en open ik dus alleen foto’s van anderen. Instagram daarentegen gebruik ik wel altijd graag om zelf gezellige kiekjes te delen. Feestje hier, vakantieplaatje daar, dat vind ik heel leuk.

Toch is uitgerekend Instagram de app waaraan ik nogal wat kostbare tijd verspil. Oogverblindende foto’s, verbluffende feeds en perfecte mensen: soms voel ik me er niet beter door. Waarom lukt mij dat niet, waarom zie ik er niet zo uit? Dan moet er soms even een knop om en ben ik me ervan bewust dat dagenlang werken aan één mooie foto op een strand of terras, niet het leven is dat ik zou willen. Echte vriendinnen, echte gesprekken en een echte lunch die ik vervolgens ook daadwerkelijk mag opeten, daar word ik écht blij van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.