In de blog ‘Social media en ik’ vertelt de redactie van De Ruis wat hun relatie is met social media. Deze week is het de beurt aan redactielid Alexandra Harteveld.

Naam: Alexandra Harteveld
Leeftijd: 27 jaar
Kanalen: Facebook, Instagram, Snapchat, Whatsapp
Favoriete kanalen: Instagram, Snapchat, Whatsapp

Social media en ik hebben een gepassioneerde haat-liefdeverhouding met elkaar. Hoewel ik mezelf er vaak op betrap dat ik op momentjes van ‘verveling’ weer met die telefoon in de hand zit. Denk ik nog vaak verlangend terug naar de tijd waarin ik nog geen mobieltje had. En geen social media had om bij te houden. Die tijd waarin er nog op elke straathoek een telefooncel stond. Waarvan ik samen met mijn zussen gretig gebruik maakte. Oma collect-call vanuit de telefooncel bellen. En haar dan sommeren om naar buiten te lopen(want oma belde toen al wel draadloos) zodat we elkaar konden zien tijdens het bellen. Vrij heftig toen natuurlijk, om elkaar gewoon ‘live’ te zien tijdens het bellen. Nu met Facetime en Skype niet heel bijzonder meer.

Social media en het altijd maar bereikbaar ‘moeten’ zijn heeft mij door de jaren heen een stuk onzekerder gemaakt. Want waar je vroeger concrete afspraken maakte, gebeurt dit nu niet altijd meer. Want nu kan je elkaar op elk moment van de dag bereiken en hoef je niet zo nodig een tijd af te spreken. Gevolg hiervan is dat ik de hele dag als een gek naar mijn telefoon loop te staren om te zien hoe laat en waar je elkaar ziet. En als het dan zover is nog honderden berichtjes sturen met: Waar ben jij nu? Ik stap nu op de fiets! Ik ben er bijna hoor. Oja ik zie je.Om dan vervolgens in real-life over te gaan. Maar natuurlijk wel zonder die telefoon weg te leggen, want hey je weet maar nooit wat er online allemaal gebeurt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn favoriete social media kanaal Whatsapp is. Van werkroosters tot afspraken met redactieleden, alles gebeurt via Whatsapp. Belangrijk dus om altijd die telefoon bij de hand te hebben. Want voor je het weet staan er ineens 184 berichten in je inbox die je door moet scrollen. Geen leuk werkje en komt maar al te vaak voor wanneer ik eventjes een paar uurtjes aan het werk ben.

Naast Whatsapp ben ik ook een fervent gebruiker van Snapchat en Instagram. Perfecte plaatjes worden via deze kanalen door mij niet verspreid. Want helaas ben ik a) totaal niet fotogeniek en b) absoluut geen goede fotograaf. Creatieve kiekjes zul je bij mij dan ook niet snel vinden. Wat ik wel graag mag plaatsen op deze twee kanalen zijn prachtige foto’s van mijn twee aller schattigste katten Billy & Sjors. Helaas heeft mij dit al vele volgers en vrienden gekost. Want laten we eerlijk zijn: wie zit er nou de hele dag te wachten op alweer foto’s van die twee harige monsters? Ik wel in ieder geval en als gek kattenvrouwtje heb ik natuurlijk de allerliefste, charmantste en meest fotogenieke katten en deze mag ik de wereld zeker niet onthouden!

Ik merk wel dat naarmate ik wat ouder wordt, ik steeds minder gebruikmaak van bepaalde kanalen. Zo is Facebook allang geen goede vriend meer. Deze wordt af en toe eens ingezet voor een nieuwe profielfoto of om mijn artikelen van De Ruis te delen. Zodat mijn ‘vrienden’ weten waar ik mee bezig ben, wanneer ik zeg dat ik het “ooo zooo druk heb”. Ook mijn favoriete kanaal Whatsapp wordt nu op een hele andere manier gebruikt. Waar ik voorheen in wel 20 verschillende groepsapps zat, is dat al een tijdje niet meer zo. Ze zijn nu waarschijnlijk op 1 hand te tellen. En waarschijnlijk allemaal school of werk gerelateerd. Op de kattenfoto’s na zijn social media en ik samen uiteindelijk toch volwassen geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.