De naam ‘Google’ is niet voor niets afgeleid van het wiskundige getal ‘googol’: een één met honderd nullen. Want een zoekopdracht in deze zoekmachine geeft gevoelsmatig eenzelfde hoeveelheid resultaten weer. In de snelle maatschappij van tegenwoordig blijkt ruim 60% van de Google gebruikers te klikken op de eerste drie search hits. Voor organisaties of bedrijven is het daarom waardevol om bovenaan in Google te staan. Juist gebruik van ‘Search Engine Optimization’, of kortweg SEO, vergroot de vindbaarheid in Google aanzienlijk. In deze korte artikelreeks staan dan ook een paar technieken centraal om in te haken op recente SEO ontwikkelingen. In de vorige artikelen stonden reeds de ‘Google Kenniskaart’ en de ‘featured snippet’ centraal. Dit artikel behandelt de mogelijkheden van video.

Geschreven door: Sharon Cornelissen

Google blijkt Youtube-video’s rechtstreeks bovenaan de zoekresultaten te tonen. Een eigen Youtube-pagina is dus onmisbaar voor bedrijven of organisaties. Zeker in een maatschappij waarin online video marketing steeds belangrijker wordt. Het is handig om in de beschrijving van de video te verwijzen naar een eigen website, zodat kijkers eenvoudig door kunnen klikken. In lijn met het vorige artikel over de featured snippet, zijn video’s vooral kansrijk in het ‘vraag-antwoord’ zoekmodel. Bijvoorbeeld: als een Google gebruiker zoekt op “hoe moet ik…”, komen er meteen ‘how-to’ video’s en tutorials tevoorschijn. Daarnaast zijn er nog een aantal algemene tips om de SEO voor video’s te optimaliseren.

  1. Gebruik de belangrijkste zoekterm(en) in de titel en omschrijving van de video

SEO voor video’s werkt eigenlijk hetzelfde als SEO voor ‘gewone’ zoekmachines. Daarom is het belangrijk de belangrijkste zoekwoorden in de titel te plaatsen. Hierbij geldt: hoe verder vooraan, hoe beter. Verwerk de zoekwoorden ook veelvuldig in de omschrijving van de video. Zorg hierbij voor een relevante, maar gedetailleerde omschrijving van (bij voorkeur) minimaal 250 woorden. Deze omschrijving moet zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de doelgroep. Handige zoekwoorden om specifiek voor video’s te gebruiken zijn: ‘how to’, ‘review’, ‘tutorial’, ‘zoekwoord + video/trailer’ etc.

  1. Gebruik tags bij de video in Youtube

Maak minimaal tien tags aan en verwerk hierin ook weer de belangrijkste zoekterm(en). Gebruik enkelvouds- en meervoudsvormen en benoem de naam van het bedrijf of de organisatie in een tag. Pluspunt is dat op basis van de tags een video bij andere gerelateerde video’s kan verschijnen; dit leidt tot meer views.

  1. Zorg voor relevante video’s

De video content moet aansluiten bij de behoefte van de doelgroep. Dit vergroot namelijk de kans dat de doelgroep de video volledig bekijkt. Bij een hogere kijkersloyaliteit (hoe langer de video de aandacht van de doelgroep vasthoudt) komt de video hoger in de Google zoekresultaten. Google ziet dit namelijk als bewijs dat de video goed antwoord geeft op vragen van de doelgroep; dit vindt Google belangrijker dan het aantal videoweergaven.

  1. Verspreid de video zoveel mogelijk in de eerste 48 uur

Toch heeft het aantal videoweergaven zeker invloed op de positie binnen de zoekresultaten. Het aantal kijkers in de eerste 48 uur na publicatie blijkt cruciaal. Verspreid de link naar de Youtube-video daarom zoveel mogelijk gedurende deze eerste twee dagen. Mogelijkheden zijn o.a. via de eigen website van een organisatie/bedrijf, social media, nieuwsbrief, bloggers etc.

  1. Let op de bestandsnaam van de video

Youtube gebruikt de bestandsnaam om de video te categoriseren. Zorg er daarom voor dat de bestandsnaam ook een zoekwoord bevat. Vermijd bestandsnamen als ‘video-45.wmv’.

Concluderend biedt video zeker interessante SEO toepassingen voor bedrijven of organisaties; helemaal  in een samenleving waar online video marketing the next big thing is. Dit artikel is het laatste uit de SEO reeks en vormt hiermee de afsluiting van mogelijke manieren om via recente ontwikkelingen en mogelijkheden de vindbaarheid van bedrijven of organisaties in Google te vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.