Samen met een vriendin zit ik fijn te werken. Helaas verdwijnt dat fijne al snel als ik een bekende tegen kom die zich in een lastige situatie bevindt. Ik vind ik het lastig om erop in te gaan, omdat ik niet alleen zit. Ik gooi eruit dat dit moment misschien niet erg geschikt is en begin op datzelfde moment enorm te blozen en te stamelen..

Blozen is mij erg bekend. Het gebeurt me bijna dagelijks. Een beetje klungelig kap ik het gesprek af. Ik kan op zo’n moment heel lang nadenken over waarom dit gesprek zo ongemakkelijk moest verlopen. Waarom voel je je soms zo iniminie klein worden. Ik heb het er met mijn vriendin over en zij herkent dit, we vinden het beiden lastig om mensen lang in de ogen te kijken. Op een gegeven moment heb je namelijk het gevoel dat dat andere paar ogen die van jou doordringen en dat voelt niet prettig. Dit geldt natuurlijk niet bij alle gesprekken die je voert. Het komt vooral boven bij groepsgesprekken en af en toe bij mensen die je goed kent maar niet vaak genoeg ziet.

En zo zitten we daar.. Een beetje te analyseren waaruit die rode blosjes ontstaan. Het zou iets te maken kunnen hebben met bloosangst. Dr. Pieternel Dijkstra legt uit dat dit kan betekenen dat je negatieve ervaringen hebt met blozen. Je bent bijvoorbeeld ooit gepest met blozen of iemand anders werd belachelijk gemaakt doordat diegene bloosde. De gedachten over het gevolg van blozen zijn daarbij vaak erg negatief en maken de volgende keren daardoor nog vervelender.

Persoonlijk kan ik niet zeggen dat ik negatieve ervaringen heb met blozen, ja ik vind het vervelend. En ik heb inderdaad de uitspraak ‘rood staat je goed’ weleens gehoord, gelukkig was deze uitspraak niet op mij gericht. Het is helemaal niet erg om te blozen, dat vind ik zelf ook niet. Maar toch zou ik het liever ‘uitzetten’. Het maakt communiceren af en toe lastig. Het belemmert je in het dagelijks leven gesprekken te voeren met mensen. Dat is jammer en helemaal niet nodig. En er is zelfs bewezen dat het helemaal niet erg wordt bevonden als de persoon met wie je praat bloost. Vaak vinden we de blozende alleen maar aardiger omdat er een stukje persoonlijkheid opdoekt. Dus daar vertrouw ik dan maar op, met of zonder blikken en blozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.