Voor veel mannelijke (en misschien ook wel vrouwelijke) communicatiestudenten is het een droom; aan de slag in de sportwereld als communicatiemedewerker of journalist. Ruben Sijtsma (28) kreeg de kans om bij SC Cambuur aan de slag te gaan als medewerker marketing communicatie en pakte deze met beide handen aan. “Aan de slag gaan in de sportwereld was voor mij een droom die uitkwam. Ik geniet dan ook met volle teugen van wat ik elke dag mag doen.”

Stage en opleiding

“Ik ben in het seizoen 2011-2012 bij SC Cambuur terecht gekomen als stagiair”, vertelt de geboren Dokkumer. “Zoals elke student moest ook ik tijdens mijn studie (commerciële economie) op stage. Ik heb mezelf toen de vraag gesteld: Waar wil ik nou stagelopen? Als groot sportliefhebber was de keuze snel gemaakt en heb ik twee sollicitatiebrieven geschreven, één naar Aris (basketbalteam uit Leeuwarden red.) en één naar Cambuur. Ik mocht toen bij beide organisaties op gesprek komen en heb toen uiteindelijk gekozen voor Cambuur, omdat ik meer met voetbal heb.”

“Doordat we promoveerden naar de Eredivisie kreeg ik een baan aangeboden als communicatie- en marketingmedewerker”

Na zijn stage bleef Sijtsma hangen bij Cambuur en het seizoen daarop werd de club kampioen van de Jupiler League (tweede profniveau van Nederland red.). “Doordat we promoveerden naar de Eredivisie (hoogste profniveau van Nederland red.) kreeg ik een baan aangeboden als communicatie- en marketingmedewerker. Dit betekende voor mij een droom die uitkwam, want ik mocht aan het werk in de sportwereld.”

“Je weet ’s ochtends vroeg niet wat er de rest van de dag allemaal gaat gebeuren”

Dubbele functie

Inmiddels is Sijtsma al ruim vijf jaar in dienst van de voetbalclub uit de stad Leeuwarden. “Samen met nog een collega ben ik verantwoordelijk voor alles op het gebied van communicatie en marketing. Daarnaast ben ik twee jaar geleden teammanager geworden bij het eerste- en tweede elftal. Sinds dit seizoen ben ik alleen nog teamanager bij het eerste elftal.” De dubbele functie bevalt goed. “De combinatie is geweldig! Je weet wat er speelt en leeft binnen de selectie en hier kan ik op inspelen op het gebied van communicatie. Ook kom ik op plekken waar je normaal niet zo snel komt. Hier heb ik met mijn functie als communicatiemedewerker ook profijt van, want hierdoor kan ik supporters ook een kijkje achter de schermen geven.”

Sijtsma kwam al op een relatief jonge leeftijd bij SC Cambuur en één van de belangrijkste dingen die hij in al die jaren heeft geleerd is dat geen werkdag hetzelfde is. “Werken in de voetballerij betekent dat je erg flexibel moet zijn. Je weet ’s ochtends vroeg niet wat er de rest van de dag allemaal gaat gebeuren. Mijn werk blijft hierdoor interessant, uitdagend en plezierig.”

“Het mooiste aan mijn functie vind ik emoties vangen/raken en een wij gevoel te creëren”

Een bijzondere club

Over de organisatie waarin hij werkt is Sijtsma niets minder dan lovend. “Bij SC Cambuur ben ik terecht gekomen in een heel jong team met een prettige omgeving. Iedereen houdt elkaar scherp, waardoor je zelf ook scherp blijft. Ondanks dat we een kleine kantoororganisatie hebben, doen we op alle vlakken erg veel. Zo hebben we sinds drie jaar zelfs een maatschappelijk stichting. Cambuur is hierdoor een bijzondere club die je het beste kunt omschrijven als één grote familie. Een mooi voorbeeld hiervan is dat spelers, staf en personeel iedere dag gezamenlijk met elkaar lunchen.”

“Het mooiste aan mijn functie vind ik emoties vangen/raken en een wij gevoel te creëren”, vervolgt hij. “Cambuur is een echte volksclub en ook onder de supporters heerst een familiegevoel.” Op de vraag of er ook minder leuke dingen zijn binnen zijn functie heeft Sijtsma geen antwoord. “Mijn functie is erg afwisselend en plezierig, dus dingen die ik niet leuk vind zijn er eigenlijk niet.”

Ambities

Sijtsma zit helemaal op zijn plek bij SC Cambuur, “Ik heb binnen de club enorme stappen kunnen maken en ben zeker nog niet uitgeleerd. Ook de club zelf is in ontwikkeling en aan het groeien. Hierin wil ik dan ook blijven werken.” Toch sluit Sijtsma het niet uit dat hij ooit nog ergens aan de slag gaat. “Mocht Ajax morgen bellen met de mededeling dat ik daar aan de slag kan, dan gaan we praten”, grapt hij. “De kans hierop is natuurlijk piepklein, dus ik blijf voorlopig mooi hier.”

Zijn droom om binnen de sportwereld aan de slag te gaan kwam uit en voor communicatiestudenten met dezelfde ambities is Sijtsma duidelijk. “Zoek waar je hart ligt en heb je een droom, ga er dan voor! Daarnaast moet je ook durven brutaal te zijn en je ideeën en standpunten te uiten als je binnen een organisatie aan de slag wilt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.