Binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn dit jaar 3152 lintjes verleend. In Leeuwarden vielen acht personen deze eer ten deel, onder hen ‘infotainer’ Ritsko van Vliet. Net terug van een trip naar Indonesië zit Ritsko in een hoekje van Andere Koffie te Leeuwarden. NRC Next in de hand en een latte macchiato aan de lippen. De onvermijdelijke Apple, roodgloeiend, op tafel.

Een afspraak regelen met Ritsko van Vliet heeft doorgaans nogal wat voeten in de aarde. Gelukkig heeft hij een gaatje kunnen vinden. “Eigenlijk had ik ook helemaal geen tijd voor een lintje, ik bedoel met mijn agenda… Nadat ik het lintje kreeg ging ik meteen door naar mijn projecten in Indonesië. In de trein en op Schiphol heb ik nog tentamens nagekeken.

Toch hebben ze je in het gemeentehuis gekregen.
“Ja, met een list. Ik had op de Nieuwjaarsreceptie een act opgevoerd vanwege de fusie met Noord-Boarnsterhim. De burgemeester wilde per se dat ik deze wederom zou doen bij de lintjesregen. Ik weet nog goed dat ik tegen communicatieadviseur Erik Krikke zei: ‘Er zijn andere manieren om mij die dag naar het gemeentehuis te lokken hoor.’ Als grap natuurlijk, dit had ik echt niet verwacht.”

Hoe is het allemaal in zijn werk gegaan?
“Ik ben voorgedragen door mijn vriendin, een daad van liefde noem ik het. Zij benaderde drie (oud)bestuursleden om een motivatie te schrijven. De precieze criteria, voor het lintje, weet ik eigenlijk niet. Je moet in ieder geval als vrijwilliger van waarde zijn (geweest) voor de maatschappij. Ik heb veel bestuurswerk gedaan, zowel voor de tennis- als de goochel wereld.  En de laatste tien jaar  als voorzitter  voor Stichting Amurang.
Vervolgens gaat een ambtenaar op het gemeentehuis de zaak in behandeling nemen. Zelfs de NHL Hogeschool is benaderd om te kijken of ik daar ook van onberispelijk gedrag ben.”

En dan is het lintje binnen?
“Uiteraard niet. De burgemeester geeft het dan ‘vrij’ aan de commissaris van de koning. Hij kijkt er op zijn beurt weer naar. Ten slotte komt het via Den Haag op het bordje van de koning. Wat er in die tussentijd allemaal gebeurt moet je mij echt niet vragen. Zeker is dat het langs veel verschillende kanalen gaat, alvorens er eindelijk een brief met daarin een akkoord komt.
Dan begint het pas echt. Alles werd in het diepste geheim voorbereid. Het moest allemaal een verrassing blijven. Uiteindelijk waren er heel veel mensen die het al wisten, en ik had nog steeds geen idee.

Hoe was het op het stadhuis?
“Best raar. Ik kwam de Oranjezaal binnen, ik denk: daar zit mijn zoon. Rare gedachte natuurlijk, wat moet hij nu om half negen in het stadhuis. Zo zie ik nog een bekend gezicht. Droom ik? Dacht ik.” Van Vliet haalt zijn iPhone tevoorschijn en begint driftig naar de aflevering van GPTV te zoeken. ‘pling’ whatssapp, pling nog een, pling Facebook-bericht.’ Ritsko vervolgt terwijl hij zoekt: “Op een gegeven moment heb ik maar voor mezelf besloten om me gewoon te focussen op de eerste rij. Ik zie in het filmpje (laat filmpje zien) dat ik ‘er een beetje af ben, ik praat wat om mijn tekst heen.” Het filmpje gaat verder en laat zien hoe een ongemakkelijke Van Vliet door burgemeester Ferd Crone wordt gesommeerd vooraan in de zaal plaats te nemen. “Ja daar had ik dus helemaal geen tijd voor. Maar probeer de burgemeester maar iets te weigeren. Hier pak ik mijn spullen in” Refererend naar het nog steeds draaiende filmpje. “Ik draai me om en ik zie mijn vriendin.

Toen begon het eindelijk te dagen?
“Nee! Ik weet nog dat ik heel eventjes dacht dat mijn vriendin misschien een lintje zou krijgen. Uiteindelijk werd er over mij verteld en had ik het door. Een fantastische collectieve prestatie. Dit lintje is niet alleen van mij maar ook van alle vrijwilligers van stichting Amurang die minder op de voorgrond treden. Ik moest meteen door naar Indonesië, pas de laatste twee dagen heb ik even tijd voor mezelf gehad en begon het allemaal goed door te dringen. Toen zag ik ook de 500 reacties en 750 likes op facebook. Ongekend! De koffie is van mij, ik moet nog even om een boodschap. See you.”

Uitreiking lintje Trotse Ritsko met Ferd Crone en Lintje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.