Het is weer zover: de zomer staat voor de deur! Duizenden mensen die klaar zitten om hun welverdiende vakantie te boeken. ‘Aftellen!’ ‘Can’t wait!’ ‘Geboekt :)’ De berichten vliegen mij online om de oren. Met natuurlijk de daar bijhorende foto’s van een parelwit zandstrand, een helder blauwe zee en palmbomen. Heerlijk. En dan te bedenken dat ook ik over een maand naar Thailand reis om ook mijn vakantie ein-de-lijk te vieren.  #aftellengeblazen, #thailand2017, #backpacking. Een paar berichten die ik deel op Instagram.

‘Vroeger’ , nog voordat internet hot en happening was, bezocht men massaal het reisbureau. Alles wat je wilde weten over jouw aankomende vakantieoord was te vinden bij het reisbureau. Aan folders geen gebrek en voor ieder wat wils. Een praatje met een medewerker en het aanhoren van haar schitterende ervaring over Italië. Je bedankte de medewerker vriendelijk voor haar uitleg en nam de reismagazines mee naar huis onder de arm. Nog even doorbladeren voordat we echt gaan boeken. Fijn, heerlijk de reisgidsen doorlezen op de bank onder het genot van een kopje thee. ‘Ja! Deze camping in Frankrijk ziet er goed uit!’ Ik zet er een kruisje bij. Dit deed ik vaak als ik met mijn moeder de magazines een voor een doorspitte.’ Kijk, dit hotel in Turkije heeft een groot zwembad!’. Zo kon ik uren bladeren op zoek naar de leukste bestemmingen. De plaatjes met een strak blauwe lucht, een felle zon en mensen zonnend aan het zwembad. In mijn gedachten zat ik al lang en breed aan datzelfde zwembad.

Waar is deze tijd gebleven? Hoe gaat het eigenlijk met de reisbranche? Dit vraag ik mij af nadat ik mijn vakantie naar Thailand (online) heb geboekt. Ik twijfelde of ik toch nog even langs het reisbureau zou gaan om informatie in te winnen. Backpackend door Thailand, de reis zelf bepalen en alles zelf regelen. Dit was uiteindelijk het plan dat mijn vriend en ik hadden. ‘Zullen we morgen even langs een aantal reisbureaus in de stad?’ vraag ik mijn vriend voordat het weekend nadert. Mijn vriend knikt en vind het allemaal prima. Zaterdagochtend: Regen, wind, huishouden, onverwacht bezoek. ‘Zullen we vanavond gewoon even online kijken? Gaan we een andere keer nog wel even langs, kijken we eerst even op internet. Net zo makkelijk.’ Zo gezegd zo gedaan. Uiteindelijk, maanden later, hebben wij nog steeds geen bezoekje gebracht aan het reisbureau. Geen probleem. De reisplanning staat in het notitieblok dat opzichtig op de eettafel ligt, Skyscanner heeft geholpen bij de vliegtickets, Booking.com heeft ons voorzien van de eerste nachten in Bangkok. Check! Daarnaast heeft de website TipsThailand ons de beste tips gegeven om de reis door Thailand voort te zetten. Zo zie je maar weer dat internet zoveel gemak oplevert. Natuurlijk is het maar net hoe je dit bekijkt, want ik heb heel wat uurtjes achter de laptop gemaakt. Zoekend en vergelijkend naar de goedkoopste vliegtickets van Schiphol naar Bangkok. Overal haalde ik informatie vandaan. Behalve van het reisbureau. Niet alleen officiële websites maar ook Facebook heeft ons een handje geholpen. Zo ben ik lid van de Facebookgroep ‘Backpacken door Azië’. Deze groep gaf mij de leukste hotspots voor in Thailand. Super handig! Van mijn ouders kreeg ik een boek van de ANWB over Thailand en van familie en vrienden om mij heen adviezen voor een route. ‘Bekijk ook eens bouwstenen op internet, daar kan je ideeën opdoen’ kreeg ik als tip. Goed! De planning is rond en de leukste ideeën staan genoteerd.

Had ik dit alles geweten als ik naar het reisbureau was gegaan? Had ik de goedkoopste vliegtickets in handen gehad, tips gehad over de mooiste onbewoonde stranden en de leukste backpackhostels? Geen idee.. Toch vraag mij af hoe de reisgidsen er dezer dagen uitzien, hoe het gaat met de medewerkers van het reisbureau en of zij nog kunnen op boksen tegen de online reisbranche. Internet zorgt niet alleen voor gemak, maar maakt ook lui. Misschien binnenkort toch maar eens een kijkje nemen.. bij het reisbureau om de hoek.