Op dinsdag 30 mei kwam Tim Reefman van HowAboutYou een gastcollege geven aan de minorstudenten van Online Journeys. Niet alleen deze studenten waren aanwezig, maar ook studenten van de minor Journalistieke Producties, toekomstige minorstudenten en zelfs werkende mensen. De opkomst was groot!

Na even de weg kwijt te zijn geweest in de grote school (waar ik nu een paar maand naartoe ga), kom ik net op tijd het lokaal binnengelopen. Er is nog net een plekje vrij in de overvolle ruimte. Ik doe gauw mijn laptop open en ik zit er helemaal klaar voor. Het gastcollege begint, Tim stelt zich even voor en introduceert vervolgens het bedrijf waar hij voor werkt. Tim is analist en adviseur bij HowAboutYou. Het bedrijf helpt gemeenten en andere overheden met sociale media bij omgevingsanalyse, online campagnes, webcare en issuemanagement.

Steeds meer gemeenten en overheden maken gebruik van sociale media. En om hen op weg te helpen bij de inzet hiervan, is er het team van HowAboutYou. Tegenwoordig gaat alles en iedereen steeds meer online. Ook de gemeenten en overheden doen hieraan mee. Het helpt hen bij het creëren van een kleinere afstand tussen gemeente en burgers. Sociale media heeft enorme voordelen. Het zorgt voor snelheid en het verhoogt de gebruiksvriendelijkheid. Beeld en geluid werken bovendien heel goed.

Hoewel de informatie die Tim vertelt erg interessant is, dwaal ik soms toch wat af met mijn gedachten. De presentatie is erg informatief, na een productieve ochtend kunnen mijn hersenen het niet helemaal meer verwerken. Maar als hij het treingeval in Dalfsen (dat vorig jaar gebeurd is) gebruikt als voorbeeld, is mijn aandacht er weer bij. Dalfsen is de gemeente waar ik oorspronkelijk vandaan kom en daarom ligt het onderwerp wat dichterbij mij. Het gaat over een crisissituatie waarin je als analist snel te werk moet gaan. Hij vertelt over een monitor die zij gebruiken voor het verzamelen van informatie die zij door kunnen geven aan gemeenten. De monitor gebruikt 550.000+ bronnen (twitter, facebook, google etc.). Vervolgens filteren analisten er de betrouwbare en relevante berichten uit. Heel snel en heel veel leeswerk! Een analist leest en scant zo’n 1000 berichten per uur!

Tot slot is mij nog iets bijgebleven waaruit blijkt dat je dus goed op moet letten met wat je allemaal online zet. Zo waren er een paar jongens die foto’s online gooiden van hun vrienden, die tijdens het Project X Haren incident de supermarkt leegroofden. Deze foto’s hadden zij de volgende dag wel weer verwijderd, maar de monitor heeft deze foto’s allang opgeslagen. Zo heeft HowAboutYou zelfs nog de politie kunnen helpen! Heel cool. Ondanks dat ik er bij het middelste deel niet helemaal meer bij was met mijn gedachten, vond ik het een erg interessant gastcollege. Wel heel veel informatie, maar er zijn mij zeker interessante nieuwe dingen bij gebleven. Steeds meer online is de toekomst, maar blijf vooral goed opletten wat je online zet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.