Boterhamzakje hier, waterflesje daar. Iedere dag gebruiken we, zonder dat we ons hiervan bewust zijn, nogal wat plastic. Met de overstap op papieren tasjes bij winkels voelt het alsof we al heel milieubewust bezig zijn. Weliswaar een mooi begin, maar het gebruik van grote hoeveelheden plastic levert nog steeds enorme problemen op. Hoe groot is dit probleem daadwerkelijk en in welke mate zijn we hier zelf schuldig aan? De redactie van De Ruis wilde zich daar wel eens bewust van worden en bewaarde twee dagen lang al het plastic dat ze anders weg zouden gooien.

Geschreven door: Anouk de Vries

Verzamelen maar!

“Ik heb vrolijk alles weggegooid”, roept redactielid Alexandra tijdens de redactievergadering, “Ik ben gewoon allergisch voor zooi en troepjes”. Twee dagen lang zou de redactie gebruikt plastic dat normaal in de kliko zou belanden, bewaren. Bij de eerste is het plan dus al mislukt, maar hoe zit dat bij de rest? Sharon vertelt dat ze braaf alles had verzameld, maar dat haar vader dit – niet geheel onlogisch – voor vuilnis aanzag en daarom weggegooid heeft. Ze geeft aan van plan te zijn om het nog eens te proberen. Docent Jan heeft zijn bijdrage van fanatiek twee dagen verzamelen meteen doorgegeven en Rick geeft aan het één dag te hebben volgehouden. Jantina daarentegen verwacht dat haar bijdrage niet meer nodig zal zijn als de rest al meewerkt aan dit experiment. Ondertussen pakt Tabita haar telefoon erbij. Terwijl ze haar lijstje ietwat beschaamd voordraagt, vraagt ze zich af: “Ik heb wel lege flessen ingeleverd bij de supermarkt. Tellen die als minpunten?”  

311 miljoen ton nieuw plastic

Het blijkt dus nog best lastig om twee complete dagen plastic te bewaren. Toch is het een goed idee om bewust te worden van het gebruik van plastic. Het grootste probleem is namelijk de hoeveelheid plastic die mensen gebruiken en hoe zij daar vervolgens mee omgaan. Afval komt vaak op straat terecht en uiteindelijk belandt een deel daarvan in oceanen. Eenmaal te water vormen plastic deeltjes het verschijnsel “plastic soep”. Het WNF meldt dat er jaarlijks zo’n 5 miljoen ton plastic in oceanen terechtkomt. Iets waar wij mensen met zijn allen verantwoordelijk voor zijn, ook al voelt het zo onschuldig als je ergens één boterhamzakje laat rondzwerven.

Op dit moment wordt er volgens de Plastic Soup Foundation jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. De helft daarvan is slechts voor eenmalig gebruik en belandt dus vrijwel meteen weer in prullenbakken of dwaalt rond. Omdat de meeste soorten plastic niet verteren, blijft het altijd aanwezig op straat en in oceanen. De hoeveelheid plastic afval blijft groeien en naar verwachting zal de productie van plastic de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dit is natuurlijk alles behalve de bedoeling, dus daarom beginnen we bij onszelf.  

Opbrengsten

Op de onderstaande lijstjes zie je de opbrengsten van twee dagen lang plastic bewaren.

Uit de lijstjes komt naar voren dat het per persoon nogal verschilt wat er aan plastic wordt gebruikt. Allemaal zijn we ons wel degelijk bewuster geworden van hoeveel plastic wij eigenlijk gebruiken op een dag.   

Veranderen

Toch is die bewustwording nog maar de eerste stap, want uiteindelijk zal er pas wat veranderen als ook daadwerkelijk het probleem wordt aangepakt. De verandering begint klein, namelijk bij jezelf.

Verzamel bijvoorbeeld ook eens twee dagen of een week al het plastic dat je gebruikt. Zo weet je waar het probleem zit en kun je wellicht iets veranderen. Door je ervaringen te delen met anderen, kun je meer mensen inspireren om hun bijdrage te leveren aan het oplossen van dit grote probleem.

Tot slot een lijstje met suggesties om zelf te minderen met plastic:

  • Scheid plastic van ander afval
  • Ruim zwerfafval op als je dit ziet, bijvoorbeeld tijdens een dagje strand
  • Neem je eigen tas mee in plaats van iedere keer een plastic tasje te kopen
  • Koop een broodtrommel en stop je brood niet iedere dag in een nieuw plastic zakje
  • Neem een papieren zak mee naar de supermarkt voor groente en fruit
  • Kies voor producten in een navulverpakking
  • Koop shampoo en conditioner zonder plastic verpakking (bijvoorbeeld van Lush)
  • Neem een mok, fles of beker mee en minder met plastic bekers

(Geïnspireerd door Zero Plastic Week en HetkanWel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.