Voor communicatiestudenten met een grote passie voor schrijven is het een droom; na de studie aan de slag bij een grote (regionale) krant. Piet Jan Nauta (29) heeft zijn droom waargemaakt en is werkzaam bij het Friesch Dagblad als sportjournalist. “Ik wist op een hele jonge leeftijd al dat ik sportjournalist wou worden, omdat ik graag mocht schrijven en een sportliefhebber ben. Werken voor het Friesch Dagblad is daarom echt een droombaan voor mij!”

Freelancer en vast contract

“Tijdens mijn studie Journalistiek aan de Windesheim Hogeschool in Zwolle, zo rond het jaartal 2008, ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het Friesch Dagblad”, begint Nauta. “Een huisgenoot van mij werkte er destijds en vertelde dat een medewerker weg ging. In de zoektocht naar een opvolger mocht ik op gesprek komen en zo ben ik vrijwel meteen aangenomen. Ik ben toen aan de slag gegaan als freelancer en mocht me bezig houden met het amateurvoetbal in Friesland.”

Na vele jaren in dienst als freelancer kreeg hij vorig jaar het aanbod om op vaste basis aan de slag te gaan voor het Friese nieuwsblad. “Er nam wederom een medewerker afscheid van de krant en hierdoor kreeg ik een vast contract aangeboden. Hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en zo ben ik als sportjournalist bij de krant aan de slag gegaan.”

“Vroeger op de basisschool wou ik twee dingen worden; profvoetballer of sportjournalist”

Grote Passies

Dat Nauta in het journalistieke vakgebied terecht is gekomen is geen wonder te noemen. “Vroeger op de basisschool wou ik twee dingen worden; profvoetballer of sportjournalist. Mij is vertelt dat ik dit letterlijk heb opgeschreven in oude schoolboekjes. Daarnaast heb ik in het verleden ook voor Voetbalprimeur (grote voetbalnieuwssite red.) mogen schrijven op vrijwillige basis, omdat ik het geweldig vond om over sport en voetbal te schrijven. Sport en schrijven waren en zijn dan ook mijn twee grote passies van en het is ideaal dat ik deze kan combineren bij het Friesch Dagblad!“

Geen dag is hetzelfde

Nauta zijn werkweek wijkt af van een ‘normale werkweek’ die velen hebben. “Ik werk van vrijdags tot en met dinsdags, woensdag en donderdags zijn mijn vrije dagen. “Op een werkdag begin ik ’s middags om twee uur en werk ik toe naar de deadline van de krant, die om half elf ’s avonds is. Geen dag is eigenlijk hetzelfde. Natuurlijk hebben we wel een planning en werk ik vooruit aan grotere verhalen, maar op de redactie is het vooral afwachten. Je weet op het begin van de dag niet wat er gaat gebeuren gedurende de dag.”

“Ik reis het hele land door en kom ik op veel mooie plekken”

Naast het werken op de redactie is hij ook veel op pad. “In het weekend volg ik de verrichtingen van SC Cambuur en af en toe ook die van SC Heerenveen. Ik reis het hele land door en kom ik op veel mooie plekken. Daarnaast ben ik op zaterdag en zondag sta ik ‘langs de lijn’ om verslag te doen over wedstrijden binnen het Friese amateurvoetbal. Mijn werkzaamheden bestaan echter niet alleen uit schrijven over voetbal, ik volg het basketbal- en autosportnieuws ook op de voet.”

Gevoel van trots

Op de vraag wat hij van werken bij het Friesch Dagblad vindt, kan Nauta kort zijn. “Het maakt mij erg trots dat mijn naam boven artikelen in de krant staan en het iets mensen teweeg brengt. Ik vind het dan ook leuk als mensen iets van mijn stukken vinden en er op reageren, zelfs als het negatief is. Nee, voor mij is werken voor het Friesch Dagblad als sportjournalist echt een droombaan! Ik ben de hele dag met sport bezig en mag er over schrijven, dat is iets wat ik altijd al wou.”

“Ik zou in de toekomst aan de slag willen bij Voetbal International, de NOS of een groot weekblad”

Ambities

Nauta geniet van zijn functie bij het Friesch Dagblad, maar heeft natuurlijk ook ambities. “Ik zou in de toekomst aan de slag willen bij Voetbal International, de NOS of een groot weekblad. Mijn voorkeur gaat hierbij wel uit naar iets met sport natuurlijk. Het lijkt me ook erg tof om voor een groot landelijk medium te schrijven, omdat ik hier veel meer onderzoek kan doen naar de achtergrond van artikelen. Dit is bij het Friesch Dagblad helaas niet mogelijk, omdat wij de tijd hier niet voor hebben.”

Voor communicatiestudenten die ook de ambitie hebben om sportjournalist te worden is hij duidelijk. “Begin gewoon met schrijven! Pak het op voor de lokale sportclub of schrijf een column en deel het vervolgens met de wereld. Schrijven voor een organisatie hoeft ook niet meteen betaald te zijn. Ik ben ooit ook begonnen als vrijwilliger en dan heeft me veel kennis, ervaring en contacten opgeleverd. Kortom, durf te doen!”

 

  

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.