Sinds 1 januari zijn plastic tasjes niet meer gratis in winkels verkrijgbaar. Het doel? Zwerfvuil op straat en in zee tegen gaan en verspilling van grondstoffen voorkomen. Door deze maatregel zijn winkeliers op zoek gegaan naar alternatieven. Papieren tasjes, bijvoorbeeld. Maar zijn die wel duurzamer dat plastic tasjes? Een uitspraak van Milieu Centraal in het NOS journaal van zaterdag 20 februari zorgde ervoor dat Nederland in verwarring raakte.

De uitspraak van Milieu Centraal in het betreffende NOS journaal was als volgt:

“Mensen hebben het idee bij papier dat het veel milieuvriendelijker is dan plastic, en dat klopt niet. Als je kijkt naar alle milieufactoren, en weet dat voor een papieren tas veel meer materiaal nodig is om eenzelfde draagkracht te realiseren en dat die makkelijker scheurt, dan kun je zeggen dat een papieren tas meestal meer milieubelastend is. Beter voor het milieu is om altijd een eigen stevige boodschappentas mee te nemen.”

Twitter-reacties op deze uitspraak

papieren tasjes

Reacties

Op deze uitspraak kregen ze veel reacties. Niet alleen op Twitter werd er gereageerd, maar ook kranten reageerden op de uitspraak. ‘Papieren tas vervuilt meer dan plastic tas’, kopte NRC op 24 februari 2016.

NRC onderzocht of het inderdaad waar was dat papieren tasjes vaak nog meer belastend zijn voor het milieu dan plastic tasjes. De vergelijking bleek lastig, omdat papier en plastic op een hele andere manier impact op het milieu hebben. De conclusie van NRC was dat de stelling ongefundeerd bleef:

“De belangrijkste vraag blijft: weegt de milieu-impact die ontstaat bij de productie van papieren tasjes op tegen de milieu-impact die wordt veroorzaakt door plastic tasjes die zwerfafval worden en vervolgens niet kunnen worden afgebroken? Er is nog geen methodiek die antwoord geeft op het laatste deel van die vraag. We beoordelen de stelling daarom als ongefundeerd.”

De ‘Plastic Soup Foundation’ ging tegen de uitspraak van Milieu Centraal in. Ze zijn van mening dat de uitspraak burgers op het verkeerde been zet.  Ze halen daarbij het TNO rapport van een jaar eerder aan. Het rapport gaat over de impact van papieren en plastic tasjes, maar laat volgens de foundation de milieu-impact van zwerfafval buiten beschouwing.

Ook RTV Noord-Holland neemt de uitspraak van Milieu Centraal over. In hun artikel over plastic tasjes staat het volgende:

“Papieren tas ook liever niet.
Het verbod op gratis tasjes geldt niet voor gratis papieren tassen. Toch is het volgens Milieu Centraal een misverstand om te denken dat een papieren tas wel milieuvriendelijk is. Voor een papieren tas is veel meer materiaal nodig dan een plastic tas, om dezelfde draagkracht te krijgen. Een papieren tas is zelfs 3 tot 10 keer slechter voor het milieu dan een plastic tas.”

Ook nu.nl en het Parool plaatsen op 20 februari beide een artikel met daarin de uitspraak dat papieren tasjes volgens Milieu Centraal in de meeste gevallen vervuilender zijn dan een plastic tas.

Het artikel op nu.nl

Het artikel van het Parool

Verwarring

Door de vele reacties op de uitspraak ontkomt Milieu Centraal er niet aan om daar weer op te reageren. Die reactie kan je hier lezen. Ze laten op hun site weten dat ze het betreuren dat hun uitspraak voor verwarring heeft gezorgd. Ze benadrukken dat het de bedoeling was om als boodschap mee te geven dat papieren tasjes óók belastend zijn voor het milieu. Wat ze volgens zichzelf beter hadden kunnen zeggen?

“Neem geen eenmalige tassen aan, van welk materiaal dan ook. Neem je eigen tas mee en gebruik die vaker.”

Gelijk hebben ze. Er kunnen nog zoveel onderzoeken en wetenschappers aan te pas komen, maar het vergelijken van de impact op het milieu van papieren en plastic tasjes is nu eenmaal lastig. Feit is dat ze beide niet duurzaam zijn.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.