Tijdens de communicatie opleiding werken studenten vaak aan opdrachten voor echte opdrachtgevers. Organisaties van buiten de school hebben een vraagstuk, probleem of andere leuke uitdaging op communicatiegebied. Tijdens een heel semester werken studenten dan aan dit project, genaamd Professionaliseringstaak (P-taak). Wij vroegen Kredietbank Nederland, Slieker Film en Omrop Fryslân naar hun ervaringen in de samenwerking met studenten.

Het werkt twee kanten op

Kredietbank Nederland is een sociale bank die voor 125 gemeenten in Nederland werkzaamheden op het gebied van schuldhulpverlening en/of kredietverlening verricht. Het hoofdkantoor staat in Leeuwarden, andere vestigingen staan in Almere en Hoorn.
“De organisatie heeft nu 160 medewerkers en uit ons medewerkersonderzoek bleek dat er ontevredenheid was over de interne communicatie. Ik ben in contact gekomen met Gaston Gast die mij vertelde over het Kenniscentrum van NHL Stenden en de projecten van communicatiestudenten. Het interne communicatieprobleem van Kredietbank Nederland was typisch zo’n vraagstuk wat wel belangrijk is maar, in de waan van de dag, toch onopgelost blijft liggen. Wij hebben dit project mede daarom aan de studenten voorgelegd.”KredietbankNL“De studenten zitten nu midden in de lesstof en zij bekijken dit probleem echt van buitenaf en op een objectieve manier. Het is een fijne groep meiden die nu met het project bezig is. Voor mijn gevoel hebben ze echt de tijd en ruimte en de stappen die ze nemen zijn overzichtelijk. Het werkt ook twee kanten op. De studenten zijn gemotiveerd en hierdoor worden de werknemers ook enthousiast. Er wordt nu makkelijker over het communicatieprobleem gesproken, wat voor nieuwe inzichten zorgt. Hierdoor is dit een heel waardevol en leerzaam proces voor beide partijen.” – Myrthe van Oijen

Van onderzoek naar uitvoering

Slieker is hét filmhuis van Leeuwarden dat sinds 2012 gevestigd is in het Fries Museum. Het filmhuis heeft drie zalen waar zeven dagen per week films draaien. Niet alleen Arthouse, maar ook films van een grotere productie.
“Slieker is afhankelijk van subsidies en vrijwilligers en natuurlijk de kaartverkoop. We willen graag meer studenten in het filmhuis zien, dus vroegen we de communicatiestudenten om daar hun project van te maken. Wij werken al jaren samen met studenten van NHL Stenden, niet alleen vanuit Slieker maar ook vanuit het Noordelijk Film Festival. Vooral dit specifieke project is heel geschikt voor studenten omdat zij zo dicht bij de doelgroep staan. Een communicatiebedrijf met volwassenen kan dit vraagstuk vast ook oplossen, maar daarvoor is gewoon geen budget.”
slieker“Het project loopt tot nu toe heel goed. We hebben een leuk groepje studenten dat heel serieus met de opdracht bezig is. Bij vorige samenwerkingen bleef het vaak bij concepten of plannen die Slieker dan zelf moest uitvoeren. Helaas bleef dat vaak liggen omdat Slieker niet de mensen en middelen heeft. Dit semester is het groepje, naast onderzoek, ook bezig met de uitvoering van hun advies. Dat is ontzettend leuk om te zien, dat zo’n promotiecampagne van de grond komt. Natuurlijk moeten we het effect ervan nog even afwachten, dat is iets voor de toekomst. Maar ik vind het eigenlijk nu al een geslaagd project.” – Loes Brinkman

Het is soms een gokje

Omrop Fryslân is dé regionale radio en televisieomroep van Friesland. Het is de enige omroep van het land dat niet in het Nederlands uitzendt, maar in het Fries.
“Elk jaar geven we communicatiestudenten de ruimte om een tv-programma te maken van zes of zeven afleveringen van elk tien minuten. Verder is de opdracht heel vrij, de studenten mogen zelf de invulling verzinnen. Het tv-programma is echt van de studenten, wat betekent dat na dit semester de Omrop niet verder gaat met de productie.”
omrop fryslan“Je hoopt elke keer op een leuk onderwerp, een leuke invalshoek die wij als redactie nog niet bedacht hadden. Je weet van te voren nooit of er wel een programma uitkomt waar je wat mee kan. Dit is voor de omroep een gokje, maar meestal komt het wel goed. Dit jaar is het wel een heel leuk programma. De studenten filmen namelijk in hoeverre je jezelf kan redden buiten Friesland, met alleen de Friese taal. In het begin is er veel sturing nodig om de groep alles te leren over het maken van een tv-programma, nu gaat het erg goed. Het project is maar tijdelijk en steeds weer anders. Het is niet een oplossing of een campagne zoals andere opdrachten. Maar het kan ons als omroep zeker wel inspireren.” – Wibo Grimmius

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.