Het lettertype Comic Sans is een absolute no-go. Zo wordt tenminste all over het internet beweerd.

En dat is gek, want dit font is over heel de wereld bekend. Het lettertype, dat sinds 1994 bestaat, wordt veel gebruikt voor menukaarten, affiches en meer. Waarom wordt het dan zo publiekelijk gehaat?

Hoewel er vele redenen de afgelopen jaren de revue hebben gepasseerd, is de hele strijd begonnen met een koppige museumeigenaar. Een klant van twee ontwerpers uit de VS die perse Comic Sans in zijn communicatie wilde gebruiken. De ontwerpers reageerden hierop met de website www.bancomicsans.com om hun ongenoegen te uiten. Deze site is een collectie van redenen waarom je Comic Sans niet moet gebruiken. De twee designers kregen veel aanhang van collega’s en de anti Comic Sans-beweging groeide uit tot wat het nu is. Naar aanleiding van deze website is het lettertype zelfs een icoon geworden in de strijd van ontwerpers tegen klanten die hun ontwerp willen ‘verbeteren’.

Een van de andere redenen dat men met argusogen naar Comic Sans kijkt is het kinderlijk imago. Het werd (en wordt) veel gebruikt door kinderen in werkstukken en in campagnes gericht op kinderen. Dat kinderen het een aantrekkelijk lettertype vinden is overigens niet uit de lucht komen vallen. Het lettertype is gebaseerd op de schrijfstijl uit stripverhalen, daar komt dus ook de naam vandaan.

Comic Sans-dag
Aan de andere kant zijn er ook voorstanders van het lettertype, mensen die het font zelfs in het zonnetje willen zetten. De eerste vrijdag van juli is door 3FM-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (de Coen en Sander show) uitgeroepen tot Comic Sans-dag. Zij hebben deze dag in 2009 in het leven geroepen en vroegen toen aan het publiek om zoveel mogelijk in Comic Sans te schrijven. Dit is uitgemond in een dag waarop meerdere bedrijven hun hele website omzetten in Comic Sans-stijl en waar veel mensen mee aan de haal gaan door bijvoorbeeld bekende merken in een Comic Sans jasje te gieten.

comic-sans-logos

Wat dan wel?
Het is natuurlijk afhankelijk van het doel van je tekst, wil je kunnen bepalen welk lettertype de beste keus is. Tegenwoordig zijn er honderden lettertypes te vinden, zowel gratis als tegen betaling. Wil je nou echt weten welk lettertype voor jouw website het meest geschikt is? Misschien heb je dan iets aan het diagram van Basekit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.