Als je de opleiding Communicatie volgt, doe je een bachelor. Hierna kun je een master doen en daarna is er nog een mogelijkheid. Die mogelijkheid is een PhD (Doctor), ook wel bekend als promotieonderzoek. Docente Mirjam Lasthuizen ging deze uitdaging aan.

Tijdens een PhD traject doe je wetenschappelijk onderzoek, publiceer je daarover en ga je naar congressen om resultaten te presenteren. Het doel is bijdragen aan theorievorming en daarnaast kan promotieonderzoek nieuwe inzichten voor bedrijven en in het onderwijs opleveren. Voor het volgen van een PhD staat vier jaar. Mirjam doet het parttime. “De meeste mensen doen er dan wat langer over, maar ik hoop wel in vier à vijf jaar klaar te zijn.” Er is een landelijke doelstelling dat tien procent van de HBO-docenten gepromoveerd is. Ontwikkeling van onderzoek in het onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Mirjam: “Als je onderzoek doen heel erg leuk vindt, het mag doen over een onderwerp wat je interessant vindt en wat relevant is voor bedrijven, is dat een kans die ik niet kon laten liggen.”

“Ik ben altijd heel nieuwsgierig waarom dingen zijn zoals ze zijn”

Mirjam doet onderzoek naar online communities. “Ik ben benieuwd naar zaken die onder online content spelen: waarom reageren mensen, wat zijn hun motieven, wat zijn de aspecten die daarbij een rol spelen en hoe ontwikkelt het netwerk zich?” Het doel van het onderzoek is kijken wat een online community wel of niet succesvol maakt en wat dat betekent voor de communicatiestrategie van een bedrijf. Een voorwaarde is dat je een promotor vindt, oftewel, een hoogleraar die je wilt begeleiden. Een hoogleraar is expert op een specifiek vakgebied: “Zo kijkt mijn promotor bijvoorbeeld kritisch naar een onderzoeksvoorstel dat ik inlever en geeft tips en tricks.”

Mirjam’s passie voor onderzoek zat er altijd al in. “Misschien is het wel aangeboren”, lacht ze. “Ik ben altijd heel nieuwsgierig waarom dingen zijn zoals ze zijn. Daarbij stel ik de vraag: is dat wel echt zo?” Mirjam hecht veel waarde aan het ontwikkelen van jezelf. “Ik denk dat de wereld leuker is als je blijft ontdekken. Maar dat hoeft geen onderzoek te zijn, hoor! Het kan ook het bespelen van een muziekinstrument zijn.” Iets waar Mirjam zich, naast dansen en paardrijden ook mee bezighoudt. “En dat is ook een hele ontdekkingstocht!”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.