Kirsten Bruin is Communicatieadviseur bij Prinsenstichting in Purmerend. Prinsenstichting biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Het werken in de zorg past goed bij haar karakter. Ze is zorgzaam en sociaal, maar ook het maatschappelijk betrokken zijn spreekt haar ontzettend aan. Door op deze manier vanuit haar eigen vakgebied, ook al is het van de zijlijn, iets te kunnen doen voor de medemens is wat voor haar het werk zo leuk maakt. Haar nieuwsgierigheid en haar taalgevoel zijn eigenschappen die ze goed kwijt kan in haar werk. Het meest gelukkig wordt ze van teksten schrijven, interviewen en de persoonlijke verhalen van anderen vertellen.

Kirsten is als student begonnen aan de Hogeschool Inholland Alkmaar. Ze heeft hier de opleiding Commerciële Economie gevolgd. “Hier heb ik met name het onderdeel marketing geleerd”, vertelt Kirsten. “Direct daarna heb ik de bachelor Taal en Communicatie gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens ben ik doorgegaan voor de master Discourse and Argumentation Studies, ook aan de Universiteit van Amsterdam.” Kirsten was 23 jaar toen ze met deze drie diploma’s de collegezalen achter zich liet.

Een eerste baan als tekstschrijver

Na het behalen van haar diploma’s is Kirsten gaan werken als tekstschrijver bij een communicatiebureau in Castricum. Snel daarna combineerde ze haar werk als tekstschrijver met het werken als trafficmanager. “We deden vooral veel opdrachten voor Tata Steel, wat destijds nog Corus was. Denk hierbij aan websites en magazines maken. Ik hield mij dan met name bezig met interviews afnemen en het uitwerken daarvan. Ook was het mijn taak om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het blad op tijd klaar was”, aldus Kirsten. Interviewen was toen dan ook een van de werkzaamheden die Kirsten het leukst vond om te doen. Dit in combinatie met teksten schrijven. Later wilde ze juist wat meer de strategische kant op. “Toen de functie als Communicatieadviseur bij de Rabobank vrij kwam wist ik dat ik die kans wilde pakken. Ik hield mij bezig met het hele pakket van interne en externe communicatie. Zowel het beleid voeren als het maken van flyers, advertenties en alles wat daar tussen zit. Ik heb acht jaar met veel plezier bij de Rabobank gewerkt.”

Op zoek naar een baan in de zorg

Het vinden van een leuke baan in de zorg was het doel dat Kirsten zichzelf voor ogen had gesteld. Ze is begonnen met branche oriëntatie bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. “Dit leek mij een mooie manier om ervaring op te doen in de zorg en mijn CV ook een beetje die kant op te buigen”,  vertelt Kirsten. “Ik ben een jaar later in de cliëntenraad gegaan bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder. Zo heb ik mezelf aardig snel verdiept in de gezondheidszorg. Er is weliswaar een groot verschil tussen de gezondheidszorg en gehandicaptenzorg, maar het bleek liefde op het eerste gezicht met de gehandicaptenzorg toen ik bij Prinsenstichting binnen stapte. Ik merk dagelijks dat iedereen bij Prinsenstichting hard loopt en veel mensen hebben echt hun hart liggen bij de organisatie en de doelgroep.” Op de afdeling werkt ze samen met één andere Communicatieadviseur en één Communicatiemedewerker.

‘Je merkt gewoon dat iedereen bij Prinsenstichting hard loopt’

De werkzaamheden als Communicatieadviseur

“Als ik naar het jaarplan van dit jaar kijk, dan zetten we ons in op het vlak van positioneren. Dit is de basis. Verder zijn wij adviserend en ondersteunend voor het primair proces.  Daar werken ze binnen een zogenoemde driehoek, gevormd door de cliënt, de begeleider en de verwant. De verwant is de ouder of bijvoorbeeld de broer / zus van de cliënt. Binnen deze driehoek wordt de zorg en ondersteuning aan de cliënt verleend. Het is daarom belangrijk dat de verwanten goed betrokken worden bij het proces en hier ondersteunen wij vanuit Communicatie de begeleiders bij. Een voorbeeld van een groot project waar we nu aan werken is het elektronisch cliëntendossier. Waar naar verwachting later dit jaar ook toegang in wordt gecreëerd voor verwanten.  Verder is het belangrijk hoe wij aan gemeenten, verwijzers en andere partijen in de zorgketen bekend maken waar onze expertise ligt en welke mogelijkheden wij hebben voor mensen met een verstandelijk beperking. Het is schakelen tussen adviseren en een vlotte pen ”, aldus Kirsten.

In Utrecht zit Stichting De Opbouw. Daar vallen vijf werkmaatschappijen onder en daar is Prinsenstichting er een van. “We werken met De Opbouw dus ook regelmatig aan gezamenlijke projecten, zoals bijvoorbeeld het invoeren van het social intranet. We gaan dan met elkaar in overleg over van hoe we het aan willen pakken, welke leverancier we betrekken, tot en met concreet welke informatie we op het social internet willen publiceren en rubriceren.”

Public Relations en online media

Ook voor Prinsenstichting zijn Public Relations van belang. “Hoe intensief we aan PR doen is afhankelijk van het onderwerp. Hier stemmen we ook het medium op af. Het is niet altijd effectief om de landelijke media op te zoeken, want het zijn toch met name de mensen die rondom Purmerend en de Zaanstreek wonen die geïnteresseerd zijn. Wanneer je hier woont wil je je kind niet in Arnhem en andersom ook niet.” Natuurlijk is het voor de reputatie van een organisatie belangrijk om positief in het nieuws genoemd te worden. Vorig jaar is Prinsenstichting dit gelukt met een reportage over het succesvol terugdringen van medicatie. Prinsenstichting is hierin namelijk erg succesvol. “Deze publiciteit is mooi, maar voor ons is het vaak effectiever om in een vakblad of regionale media te staan. Zoals onlangs met een publicatie over een leerwerktraject dat wij hebben ontwikkeld, zodat cliënten zich verder kunnen ontwikkelen en zelfs soms toe kunnen stromen naar een (garantie)baan of betaalde opdrachten voor bedrijven.”

‘Op de nieuwe website vinden verwanten en verwijzers actuele info in een modern jasje’

Een paar weken terug is een langdurige wens in vervulling gegaan. De nieuwe website van Prinsenstichting is live. “We hebben nog een lijstje met punten voor ‘fase 2’ om de site door te ontwikkelen. Het creëren van detailpagina’s van de vele woonlocaties en dagbestedingslocaties zijn hier ook onderdeel van. We kijken er naar uit dat ouders en verwijzers die zich aan het oriënteren zijn deze informatie straks eenvoudig kunnen vinden, zodat zij zich goed kunnen oriënteren”, vertelt Kirsten.

Toekomstbeeld

“Met veel plezier werk ik bij Prinsenstichting. Er is zoveel dankbaars te doen. Ik kan het hier wel tot mijn pensioen volhouden! De sector spreekt mij erg aan.  Goede gehandicaptenzorg èn ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen met een beperking van groot belang. Daar draag ik vanuit Communicatie graag mijn steentje aan bij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.