Tafels vol papieren, een zestal hoofden weggedoken achter een computerscherm en de homepage van de ‘De Ruis’-website onmetelijk groot op een projectiescherm; zo ziet de standaardopstelling van een dagje redactiewerken er bij ‘De Ruis’ uit. En hoewel de dynamiek van de bruisende De Ruis-redactie meestal achter gesloten (klas)deuren blijft, volgt hier toch een kleine sneak peek in de chaotische wereld van schrijven, redigeren en publiceren. Met een vleugje (oké, toegegeven: een heleboel) lol erbij.

Geschreven door: Sharon Cornelissen

09.00h: Vijf slaperige gezichten strompelen langzaam een lokaal op de NHL in. Dat heet: het lokaal dat inmiddels sinds een paar weken volledig in beslag is genomen door de contentkalenders aan de muur, de voorraad aan laptop opladers op tafel en de mini-voedselbank die stiekem in een hoekje is onttrokken aan het oog van nietsvermoedende, maar hongerige voorbijgangers. Terwijl ieder redactielid vast een computer of laptop voor zichzelf opstart, babbelen ze er ondertussen samen vrolijk op los over de (niet zo) spectaculaire belevenissen van de vorige avond. Haastig verschijnt het zesde redactielid in de deuropening, inclusief rood hoofd en haren door de war. “Ja sorry, de bussen reden weer eens niet op schema. Heb gerend.” Herkenbaar probleem dit. Geen nood, over te laat komen doet de redactie niet zo moeilijk. Iedereen zit inmiddels volledig digitaal geïnstalleerd klaar, als de docent zijn entree maakt. Gemoedelijk, lachend, en verbazingwekkend wakker en alert.

10.30h: Er is een flinke discussie gaande over welke artikelen wel en niet moeten worden geplaatst. Wanneer komt het gekozen artikel op de website? Welke social media kanalen gaan ze inzetten om het artikel te pushen? Wie is verantwoordelijk voor welke taak? Afspraken maken, snel beslissen en knopen doorhakken. Ondertussen zijn er al meerdere doorzichtige plastic Tupperware bakjes op tafel gekomen. Want ontbijten in de vroege ochtend, in alle haast, terwijl je de mascara nog moet doen, tas moet inpakken, hond te eten geven én de bus nog moet halen? Nee, daar doen redactieleden niet aan. Ontbijten gebeurt aan la table de la rédaction, onder het toeziend oog van de docent die stiekem even een croissantje meepikt. Jaloersmakend tegenover zit er één al krakende aan een zelfgemaakte pastasalade vol zilveruitjes, paprika en homemade dressing. In een eiwitshake beker, dat dan weer wel, praktisch als ze is. Want waarom broodnodige studentencentjes uitgeven aan een extra saladebakje, als er toch al een veelzijdige shaker in de kast staat? Juist, nergens voor nodig. De docent vindt het inmiddels wel tijd voor een paar bakjes koffie. Kunnen de gemoederen even wat bedaren en de laatste restjes slaap uit de ogen worden weggedronken. Helemaal mee eens.

12.00h: Lunchtijd. But the show must go on. En er bestaat geen betere manier om dit te doen dan onder het genot van een ‘chicken kebab pizza’ van Domino’s. Voor degenen die zich afvragen of ze bestaan (want: hoezo chicken kebab op een pizza?): ze bestaan. De perfecte mix tussen culturen, volgens de redactie. Hoe dan ook, het werk roept, en na enkele selfies te hebben genomen met een pizzapunt in de hand, is het weer tijd om te typen. En nog eens te typen. En nog eens te typen. De geconcentreerde stilte gekenmerkt door het ratelende geluid van supersonische vingers over een toetsenbord, wordt plots doorbroken door een onverwachte uitroep; “Ik heb het!”, roept een redactielid. “We geven de lezers een kijkje in onze redactie!” “Topidee!”, roepen de anderen enthousiast. Om vervolgens weer geconcentreerd achter hun eigen digitale scherm te kruipen. De docent roept iedereen nog even tot de orde door een korte presentatie over een journalistiek genre te geven. Of probeert het althans, daar de helft van de redactie aan het multitasken is en ondertussen doorwerkt aan zijn eigen artikelen. De deadline voor ‘De Ruis Magazine’ komt eraan, en tja, de drukker wacht niet. Dan de docent maar even.

13.30h: Appje: “Klaas is er al. Waar zijn jullie?” Klaas van Langen, docent beeld & fotografie, wacht de redactie op in de studio. Het is namelijk tijd voor een heuse fotoshoot. Er moeten officiële foto’s komen voor ‘De Ruis Magazine’ en daarvoor is even een echte professional ingeschakeld. Twee redactieleden blijken een identieke panterprint broek aan te hebben. Welja, met de panterprint schoentjes van het derde redactielid vormt het een mooie eenheid. Klaas zet iedereen op de juiste plaats en klikt wat in ’t wilde weg. Wat meer licht hier, die lamp naar rechts. Als alles en iedereen goed staat, is het lachen naar de camera. Nog wat close-ups van ieder redactielid (na het nodige gesteun en gekreun), en de fotoshoot zit erop. Er moet ongetwijfeld eentje tussenzitten waar alle apenkoppen goed op staan. Zonder de ogen dicht. Zonder open mond.

15.00h: Het serieuze van de ochtend is in de middag ver te zoeken. Misschien heeft het te maken met de docent die inmiddels is weggegaan om andere studenten les te geven. Misschien heeft het te maken met de hilarische foto’s die Klaas heeft genomen. Driedubbele onderkinnen, lichtgevende engelgezichten en de beruchte Michael Jackson-pose uit ‘Smooth Criminal’; stuk voor stuk passeren ze de revue. Na een kritische selectie zijn er gelukkig toch nog wat foto’s geselecteerd die bruikbaar zijn voor De Ruis Magazine. Welke dat zijn? Dat is natuurlijk te bewonderen in het uiteindelijke gedrukte exemplaar. Inmiddels hebben redactiegerelateerde gesprekken plaatsgemaakt voor onderwerpen die stiekem natuurlijk véél belangrijker zijn. De één gaat binnenkort naar een concert. Van DJ Eazy. De ander vertelt over haar belevenissen op een tandem tijdens het fietsen van de Fietselfstedentocht op tweede Pinksterdag. Een elastische joggingbroek blijkt vanwege de stekende spierpijn nog het enige te zijn dat haar benen aankunnen. De redactie vindt het wel welletjes voor vandaag. Productief dagje, genoeg gedaan. Nu op naar huis. Of naar een wel héél bijzonder interview met iemand van het AVC. Want hoewel voor vandaag het online redactiewerk erop zit, gaat het werk voor De Ruis Magazine natuurlijk gewoon door. Benieuwd? Nog eventjes geduld; De Ruis Magazine komt er bijna aan. Stay tuned!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.