Sinds januari gaan NHL en Stenden samen verder als één hogeschool genaamd NHL Stenden. Met deze fusie hebben er al enkele veranderingen plaatsgevonden binnen de school. Zo ook binnen het team van de opleiding communicatie. Zo volgde Patrick Bemelmans oud opleidingshoofd Rob Koning op. Sinds vijf maanden is Patrick werkzaam op de opleiding. Toch is Patrick bij het grote publiek nog niet erg bekend. Tijd om daar verandering in de brengen.

Wie Is Patrick?
Van oorsprong komt Patrick uit België. Maar 25 jaar geleden liet Patrick huis en haard achter voor een baan in het onderwijs in Leeuwarden. Hij startte zijn carrière als docent recht op de hogere hotelschool op Stenden. Daarna is hij werkzaam geweest onder verschillende functies op Stenden. Wanneer ik Patrick naar zijn privéleven vraag verteld hij het volgende:” Een van de redenen dat ik al zolang in Friesland woon is omdat ik mijn vrouw in ’94 hier leerde kennen. We zijn een echt werkstelletje. Zij werkt ook op Stenden en geeft daar les in Leisure.” Daarnaast hebben zij samen drie zoons van 19, 17 en 14 jaar oud.

Wanneer ik Patrick vraag zichzelf in drie woorden te omschrijven is dit even diep nadenken. “Drie woorden oké, uhm, onderwijsman, zuiderling en (hier volgt even een diepe stilte) ambitieus”. Als ik Patrick vraag waarom deze drie woorden dan zo typerend voor hem zijn verteld hij mij het volgende:” Onderwijsman, ik ben ooit begonnen als docent rechten in 1992. Ik heb jarenlang voor de klas gestaan. En heb bijna elke functie binnen het onderwijs wel bekleed. Van secretaris tot directeur in diverse functies. Ik werk graag in het onderwijs omdat je er zelf jong door blijft. En continue te maken krijgt met nieuwe, nieuwsgierige mensen om je heen die alles willen leren. Zuiderling omdat ik uit het zuiden, Limburg- België, kom. Ambitieus, omdat ik echt niet in stilstand geloof. Ik probeer altijd een paar jaar vooruit te kijken. En wil graag in alles wat ik doe de beste zijn”.

Dat Patrick in zijn rol van onderwijsman heeft moeten groeien is hij niet verlegen over. Zo vertelt hij het volgende over zijn beginjaren: “In het begin was ik daar nog wel wat onzeker over. Ik dacht ik ben maar een stomme jurist, wat weet ik nou van onderwijs? Maar in mijn beginjaren heb ik heel veel gewerkt met een aantal hele goeie onderwijskundigen en toen kreeg ik er wel vertrouwen in.” Nadat hij eenmaal dat vertrouwen in zichzelf en het onderwijs had kwamen de ambities. Zo vertelt hij: “Na een paar jaar heb ik een hele grote klus gedraaid voor de hotelschool. In twee jaar tijd hebben we een nieuw curriculum ingevoerd die bleek te werken. Ik ben niet van de hele diepe beschouwingen, maar kan wel goed zien of dingen al dan niet werken. En hoe je dat kunt inpassen. Blijkbaar kan ik mensen daar redelijk goed in meenemen. En dan rol je van het ene kleine beetje in het andere”.

Hoewel Patrick zijn weg heeft weten te vinden in zijn leidinggevende functie, blijkt deze functie ook zware kanten te kennen. “Ik heb het hele managen moeten leren. Van tevoren heb ik mij nooit gerealiseerd van wat voor impact dat is als je manager bent. Dat gaat van het niveau van een flauw grapje op de gang maken naar dat je denkt wat doen mensen raar.” Naast de voorbeeldfunctie als manager kan het managen soms ook een zware last zijn. Zo vertelt Patrick over de nare dingen die soms gebeuren in het team. Zoals collega’s die ziek worden of het thuis niet makkelijk hebben. Maar ook onder studenten gebeuren soms vreselijke dingen. Patrick vertelt bijvoorbeeld over een grote brand van een paar jaar geleden. “Een paar jaar geleden verloren wij op Stenden een student bij een grote brand. Dan moet je wel alles regelen. Van op bezoek gaan bij de ouders tot een dienst regelen op school. Dat zijn situaties waar je mee om moet leren gaan.”

Van rechten naar communicatie lijkt een bijzondere stap. Maar van 2006 tot 2012 was Patrick opleidingshoofd van media en entertainment management op Stenden. Tussen deze opleidingen zit veel overlap. Patrick legt uit dat door de fusie alle opleidingen herverdeeld werden, dat iedereen uit zijn laag opnieuw moest solliciteren. “De hele zomer heb ik nagedacht over wat ik ging doen. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat mijn hart qua inhoud toch bij dit type opleiding ligt. Ik was eraan toe om weer echt inhoudelijk met iets bezig te gaan. Dus niet alleen van wat is een nieuw onderwijsconcept of wat voor systeem gaan we gebruiken? Maar echt ook gewoon het snappen van wat zijn ontwikkelingen in het vak en welke kant kun je daar mee op. Nou toen heb ik de gok genomen en ik dacht ik ga vol hiervoor. Dat was best wel spannend want er waren 27 plekken en minimaal 50 kandidaten. Daar ben ik dus uitgekomen.”

Hoewel Patrick ‘nog maar’ 5 maanden werkzaam is op de opleiding heeft hij al grote plannen voor de toekomst. Komend schooljaar zullen er enkele veranderingen plaatsvinden binnen de opleiding. Ook hier vertelt Patrick alles over. Benieuwd naar die veranderingen?  Hou De Ruis in de gaten, want in deel twee van dit interview vertelt Patrick alles over de op handen zijnde veranderingen. En wat deze veranderingen gaan betekenen voor zowel docent als student.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.