Al 35 jaar is Eric Ennema werkzaam bij Omrop Fryslân. Volgens hemzelf is hij inmiddels al een oudgediende. Hij heeft zo’n beetje alles gedaan wat hij kon doen binnen het bedrijf. Eric begon ooit bij de radio, maar heeft ook heel erg lang televisie gedaan. Nu doet hij weer radio. Hij heeft eigen tv-programma’s gehad, heel veel gepresenteerd en geïnterviewd. Op dit moment presenteert hij samen met een collega het politiek programma het ‘Polietbureau.’ Daarnaast presenteert hij doordeweeks en in het weekend radioprogramma’s en doet hij redactiewerk, dus de voorbereiding van de programma’s. Eric omschrijft zichzelf als een enorme nieuwsjunk met als specialisme: de politiek


Jonge collega’s helpen
“Ik help jonge collega’s met het inspreken van voice-over teksten en met hun presentatie. Zo heb ik bijvoorbeeld ook presentatiecursussen gegeven om televisie items in te spreken. Wanneer een collega mijn hulp nodig heeft voor iets, kan die eigenlijk altijd wel bellen. Ik ben tot ’s avonds laat vaak wel bereikbaar. Wat dat betreft is de journalistiek wel een 24-uurs baan. Een vrije dag is voor mij heel betrekkelijk want ik ben altijd met nieuws bezig.”

Doelgroep
“We proberen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Van jongeren tot aan hun grootouders. Toch bestaat de doelgroep van Omrop Fryslân bestaat vooral uit oudere kijkers. Dit komt doordat we zich richten op datgene wat er speelt in de samenleving van Friesland. Van het Skutsjesilen tot aan gemeenteraadsverkiezingen. De meeste jongeren hebben daar niet zoveel belangstelling voor. Op het moment dat je in een levensfase komt waarin je op jezelf gaat wonen en te maken krijgt met alledaagse dingen die binnen een gemeente spelen, dan kan een regionale omroep juist weer heel erg interessant worden. We proberen wel programma’s te maken die interessant zijn voor jongeren, maar er zijn een aantal problemen waar we tegen aanlopen. Een daarvan is dat steeds minder jongeren het Fries beheersen. De meeste mensen die in Friesland wonen verstaan over het algemeen Fries, maar er zijn veel minder mensen die de taal ook spreken.”


Hoe kom je binnen bij een omroep?
“Iedereen heeft wel iets waar die beter in is dan anderen. Toen ik begon bij de Omrop had ik drie dingen te bieden: ik sprak Fries, ik wist heel veel van muziek en ik wilde alles wel doen. Maar je moet wel een zekere drive hebben, want er is binnen de journalistiek heel veel werk, maar heel weinig banen. De werkdruk is altijd heel hoog geweest in de journalistiek, want je hebt altijd deadlines. Daar moet je wel tegen kunnen. In de tijd dat ik begon, dan spreek je natuurlijk wel over een hele andere tijd, was dat heel anders dan nu. Tegenwoordig zijn een goede opleiding en een goede motivatie zijn twee basisingrediënten om bij een Omroep aan de slag te kunnen. Je moet belangstelling hebben, willen luisteren naar anderen, geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn en een intrinsieke behoefte hebben om een verhaal te willen vertellen. Maar je moet ook enige ijver en inventiviteit aan de dag kunnen leggen want het zit niet altijd mee in de journalistiek. Tot slot zijn ook technische vaardigheden wel heel belangrijk. Vroeger was het zo dat journalisten terug kwamen op de redactie met een grote analoge bandrecorder en dan samen met een technicus gingen monteren. Tegenwoordig doe je dat allemaal zelf. In toenemende mate geldt voor zowel radio als televisie dat je de opnames zelf maakt, monteert en uitzend klaar maakt.”


Een onvoorspelbaar vak
Het vak van de radio en televisiemaker, maar zeker ook die van journalist is heel onvoorspelbaar. Ten eerste werk je met mensen die onvoorspelbaar zijn. Want degene die je interviewt heeft vaak een ander belang dan jij. Die twee doelen moet jij als interviewer/journalist dan bij elkaar zien te brengen. Dat is een kwestie van geven en nemen. Maar je moet ook goed kunnen improviseren, zeker voor radio en in mindere mate voor televisie, omdat er wel eens iets mis gaat. Wanneer dat gebeurd, is het de kunst om je luisteraar daarin mee te nemen. Dan betrek je de luisteraar bij wat er gebeurd en dat maakt radio wel heel erg leuk. Het levert hele spannende radio op als het misgaat, zeker als je er nog een stukje humor of iets van jezelf in legt.”

Liever radio dan televisie
“Televisie is veel meer rigide en statischer dan radio. Daar komen veel meer dingen bij kijken. Wanneer je bijvoorbeeld staat te presenteren achter een desk en je doet een stap naar rechts zet, sta je uit het licht en gaat het niet goed. Dit betekent dat wanneer er iets mis gaat, dat je zit te wachten met je oortje totdat een technisch probleem is verholpen zonder dat je weet wat er gebeurd. Er gebeurd zoveel in de regiekamer dat je vaak niet echt weet wat er aan de hand is. Je hebt er veel minder grip op. Bij radio kun je in dat geval tussendoor nog even een plaat starten. In het allerergste geval kun je nog een beeldvullend bordje neerzetten meet even geduld a.u.b., maar dat is natuurlijk wel een zwaktebod als je niets anders hebt. Dat maakt televisie voor mij veel minder aantrekkelijk. Toch is de impact van televisie vele malen groter dan die van radio want mensen zijn visueel ingesteld.”


Werken met je stem

“Over wat een prettige stem is, valt natuurlijk te twisten, want dat hangt af van het doel en het is ook een kwestie van smaak. Maar warmte, direct taalgebruik, niet al te lange of te korte zinnen, woordkeuze bepalen of een stem prettig is om naar te luisteren of niet. Ik adviseer iedereen die met zijn of haar stem wil gaan werken, om in ieder geval een keer een afspraak met een logopedist te maken zodat die logopedist kan beoordelen of jij je stem goed gebruikt. Bij iedereen is er wel een verbetering aan te brengen waardoor de stem prettiger klinkt. Een veel gemaakte fout is dat veel mensen hun stem te hoog of te laag gebruiken. Vooral vrouwen zitten vaak te hoog in hun stem, terwijl als ze hun stem naar beneden halen, ze veel meer gezag krijgen. En ook warmte. Wat je ook met je stem wilt gaan doen: oefen veel, lees een wat voor en neem jezelf op en luister hoe het klinkt en hoe het eventueel beter kan. Zo kun je erachter komen hoe je je stem beter kunt gebruiken. Ik heb moeten leren om minder scherpte klanken te gebruiken, want dat is funest voor je stem. Met de hulp van een logopedist heb ik mijn stem ronder weten te maken.”


“Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik vind de regionale omroep een fantastische werkgever. De impact, de diepte, de intimiteit is voor mij gewoon een grote plus en ik vind het erg prettig om hier om te wonen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.