Af en toe wordt het wat te veel, de informatie die mensen dagelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen. Stress,  concentratieproblemen en rusteloosheid kunnen het gevolg zijn. Onder andere sociale media als Facebook, Instagram en Snapchat zorgen ervoor dat de hersenen continu geprikkeld blijven. Juist op de momenten dat even niks hoeft, vullen apps de leegte op. Daardoor pakken mensen vrijwel nooit hun rustmomenten, maar zorgen ze dat ze altijd voorzien blijven van informatie. Deze overload aan prikkels en informatie kan leiden tot vormen van informatiestress.

Geschreven door: Anouk de Vries

Extreme vorm van spanning

Informatiestress – in het Engels ook wel information overload – wordt zoals het woord al zegt veroorzaakt door een grote hoeveelheid informatie. Hierdoor kan spanning ontstaan, want de hersenen hebben slechts een beperkte capaciteit om alle informatie te kunnen verwerken. Een overschot kan ervoor zorgen dat mensen zich moeilijk kunnen concentreren of zich verward voelen.

Ieder mens heeft een gezonde dosis spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichaam is daardoor altijd voorbereid op actie. Maar wanneer het level van spanning te hoog ligt, zal stress ontstaan. Stress maakt het lichaam klaar om te kunnen vechten of vluchten. Bovendien zorgt de drang om alles te weten en te delen voor een continu gevoel van onrust. Vandaag de dag is het dan ook niet ongewoon om te horen dat iemand verslaafd of overspannen is door het gebruik van sociale media, waar informatie vaak wordt vergaard.

In zijn boek Information Anxiety schrijft Richard Saul Wurman dat informatiestress teweeg wordt gebracht door de wijder wordende kloof tussen wat mensen begrijpen en wat zij denken dat zij moeten begrijpen. Vroeger waren mensen zich er niet zozeer van bewust wat zij niet wisten, maar tegenwoordig weten mensen maar al te goed dat ze informatie mislopen wanneer ze geen sociale media gebruiken. Wanneer mensen beseffen dat ze dingen missen, veroorzaakt dit stress. De angst om dingen te missen wordt ook wel Fear Of Missing Out (fomo) genoemd.

Sociale media

Tegenwoordig lijken sociale media de grote boosdoeners van deze vorm van stress te zijn. Gemiddeld brengen mensen 2 uren per dag door aan het gebruik van sociale media apps. Omgerekend zou dit zo’n 5 jaar en 4 maanden in een gemiddeld mensenleven betekenen. Dit klinkt en is ontzettend veel, want hoeveel mooiere en nuttigere dingen hadden er wel niet kunnen plaatsvinden in die tijd? Hoewel het gebruik van de apps ook nuttige doeleinden heeft, gaat er daarnaast in veel gevallen tijd verloren aan het eindeloos scrollen en doorklikken naar nieuwe pagina’s. Het lijkt dan ook een logische reactie om toch maar up-to-date te blijven via alle sociale kanalen. Maar wat is dan de manier om van die informatiestress af te komen en welke manieren zijn er om toch rust te pakken naast sociale media? Bekijk voor een aantal tips de onderstaande infographic (klik op de afbeelding om deze groter te maken).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.