Tim is net klaar met zijn eindexamens en heeft over een paar weken zijn HAVO-diploma op zak. Hij weet nog steeds niet wat hij hierna wil gaan doen. Daphne vraagt zich af of ze met haar opleiding SPW voldoende aansluiting heeft voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ze twijfelt of ze het niveau wel aankan. Mark is bijna klaar met zijn eerste jaar HBO-ICT, maar hij zit niet op de goede plek. Hij weet nog niet zo goed wat hij dan wel zou willen. Alle drie kloppen ze aan bij het Studieadviescentrum van de NHL. Jetske en haar collega’s geven advies. 


Wat doet het Studieadviescentrum?
Het Studieadviescentrum helpt studenten om een passende opleiding te kiezen. Jetske: “Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de vraag. Dat kan zijn door middel van een één op één gesprek, een workshop, het beroepenspel of een digitale test. We gaan zelf ook naar middelbare scholen toe om workshops te geven.” De studenten die door Jetske en haar collega’s worden begeleid, kiezen niet altijd voor een studie bij de NHL. “Het is belangrijk dat ze de opleiding kiezen die het beste bij hen past. Dat kan bij ons zijn, maar ook bij een andere school.”

Verschillende doelgroepen, verschillende adviezen
Ruwweg onderscheidt het Studieadviescentrum vier groepen. “De eerste groep zijn aankomende studenten: dus scholieren uit de bovenbouw van de HAVO en het VWO. Zij komen vaak met de vraag: ‘ik heb geen idee wat ik moet doen, help mij!’ Door middel van een één op één gesprek of een workshop geven wij hen meer inzicht in wie ze zijn, wat ze leuk vinden en wat voor studie daar bij past. De tweede groep zijn MBO’ers, die vaker met de vraag komen of ze de studie wel aankunnen. Zij hebben vaak al een beter beeld bij de opleiding en de beroepen doordat ze veel meer praktijkervaring hebben, maar lopen vaker vast op het studeren. Voor hen zou een cursus studievaardigheden heel nuttig kunnen zijn. De derde groep zijn zittende studenten die erachter komen dat ze op de verkeerde opleiding zitten. Voor hen kan een studieadviesgesprek heel waardevol zijn, eventueel in combinatie met een test. Tot slot is er nog een kleine groep deeltijdstudenten. Ze hebben vaak al een veel beter beeld van wat ze willen en kunnen, maar in mindere mate welke opleiding daar bij past. Dan is eigenlijk meer de vraag: wat past bij mijn werkzaamheden of bij de functie die ik ambieer? Meestal worden zij na een kort gesprek doorverwezen naar een opleidingsadviseur omdat die inhoudelijk veel meer weten over de opleiding en eventuele vrijstellingen.”

De juiste studiekeuze?
Om de juiste studiekeuze te maken adviseert Jetske om van verschillende opleidingen het programma te bekijken en die naast elkaar te leggen. “Zo krijg je een beter beeld van wat je tijdens de opleiding leert en of dit je aanspreekt.” Verder kan het helpen om bij een opleiding een dag mee te lopen om te ervaren hoe dat is. “Praat vooral ook met studenten, docenten van de opleiding of mensen die werkzaam zijn in het vak. Dit geeft je een veel beter beeld van de beroepsmogelijkheden.” Voor studenten die nog helemaal geen idee hebben wat ze willen doen, adviseert Jetske om eerst uit te zoeken wie je bent, wat je leuk vindt en wat voor jou belangrijk is in je opleiding en toekomstige baan. Dan kun je kijken wat daar bij past. “En vergeet niet dat een opleiding nooit voor 100% bij je zal passen. Er zijn altijd minder leuke dingen, maar dat heb je later op je werk ook. Verder is het belangrijk om te weten dat je in je derde jaar kunt specialiseren in wat je leuk vindt door een minor en een stage te kiezen.”

Help, ik twijfel aan mijn studie!
Twijfel je nog aan je studiekeuze terwijl je al met je studie bezig bent? Bij het Studieadviescentrum adviseren ze je om eerst met je SLB’er in gesprek te gaan over waar die twijfel vandaan komt. Dit kan natuurlijk door persoonlijke omstandigheden komen waardoor je minder goed in je vel zit of doordat je moeite hebt met één of enkele vakken. Een decaan kan je helpen bij persoonlijke problemen. Wanneer je moeite hebt met een vak, kun je hulp vragen van je vakdocent. Dit kan soms voldoende zijn om weer op het goede spoor te komen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je wel op de goede opleiding zit maar niet op de juiste school. In dat geval is het goed om eens bij dezelfde opleiding op een andere school te kijken.

Studieadviesgesprek
Mocht je er met je SLB’er toch niet uitkomen, dan kun je terecht bij het Studieadviescentrum. Eerst wordt er in een kort gesprek gekeken wat er speelt. Wanneer het om studiekeuze gaat, wordt er een afspraak ingepland van 1 a 1,5 uur. In dit gesprek wordt er dieper ingegaan op de twijfels, op de achtergrond van de student en op welke manier iemand al met zijn studiekeuze bezig is geweest. Middels opdrachten, een beroepenkeuzespel of een digitale test wordt gekeken welke competenties en interesses iemand heeft en wat voor studie daar bij past.

Valkuilen
De grootste valkuil voor studenten is dat ze zich niet genoeg verdiepen in hun studiekeuze. “Soms kiezen mensen een studie zonder dat ze op de school of bij een voorlichting zijn geweest. Dan weet je ook niet goed wat je te wachten staat,” vertelt Jetske. Haar tweede advies is dan ook om niet alleen op de tekst in een brochure of op de website af te gaan. “Wat ook wel gebeurt, is dat iemand een studie kiest omdat een goede vriend die studie ook doet en het heel erg leuk vindt. Of dat de ouders een andere studiekeuze in gedachten hebben, waardoor de student zich laat weerhouden. Het is belangrijk om te ontdekken wat je zelf leuk vindt en te kijken wat daar bij past.”

Conclusie
Of je weet dat je op de juiste opleiding zit is vooral een gevoel. Wanneer je met plezier naar school gaat, je het idee hebt dat je met leuke dingen bezig bent en gemotiveerd bent om ermee door te gaan, dan zit je goed. En vergeet vooral niet dat je studiekeuze niet bepaalt wat jij met de rest van je leven moet gaan doen. Jobhoppen is hip en er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd alsnog een studie oppakken om daarna iets heel anders te doen. Er zijn ook genoeg mensen die ander werk gaan doen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Het allerbelangrijkste is dat jij er gelukkig bij voelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.