Vullen bakfietsen, hippe koffietentjes en vintage kledingwinkels jouw straatbeeld? Het zou erop kunnen wijzen dat jouw wijk hipper wordt. Onderzoekers van de Cambridge universiteit hebben een model ontwikkeld die voorspelt wanneer welvarende, jonge mensen de boventoon voeren in een buurt.

Analyse internetgedrag
In het onderzoek werden Londense wijken vijf jaar lang, van 2010 tot 2015, onder de loep genomen. De onderzoeksgroep onderzocht het sociale netwerk van mensen en hun bewegingen. Om de sociale contacten van mensen te analyseren werd Twitter ingezet. Daarnaast werd er bijgehouden waar mensen vaak incheckten. Door middel van de onderzoeksresultaten kwam er een model tot stand die voorspelt welke wijk snel opwaardeert.  

Hoe wordt een wijk hip?
Voordat wijken als hip bestempeld worden, zijn ze logischerwijs minder populair. Dit betekent dat er bijvoorbeeld veel leegstand is en minder welvaart. Doordat een grote groep mensen het toch over zo’n gebied heeft, wordt de wijk aantrekkelijk voor welvarende jongeren. Wanneer veel jonge mensen naar deze wijken trekken zou dit kunnen betekenen dat de wijk hipper wordt, aldus de onderzoekers.

Verschillende culturen
Het model is volgens de onderzoekers ook in andere landen te gebruiken zolang er wordt beschikt over data. Niet in elke cultuur geldt overigens dat yogascholen en vintage meubelwinkels leiden tot het hipper worden van wijken. Wel komt het principe overeen.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.