Ondanks de hype HSP, kennen veel mensen deze term nog niet. De afkorting HSP staat voor; hoog sensitief persoon en is in 1996 geïntroduceerd door Dr.Elaine N Aron. Maar liefst 15% van de mensen in de samenleving is een HSP-er. HSP is geen ziekte maar onderdeel van iemands persoonlijkheid. Net als mensen met ADHD, hebben mensen met HSP een andere hersenverbinding. Door deze verbinding zijn HSP-er gevoeliger voor bepaalde indrukken, signalen en details. HSP-ers communiceren hierdoor ook op een andere manier. Maar hoe moet je als niet-HSP-er hiermee communiceren? 

Het dagelijkse leven is voor veel HSP-ers een struggle. Iemand die hoogsensitief voelt op één dag zoveel dat ze aan het eind van de dag zijn uitgeput. Een paar eigenschappen waar een HSP mee struggled zijn de volgende:
– Van slag raken bij zintuigelijke prikkels
– Emotioneel gedrag van anderen
– Gevoeliger voor pijn
– Willen zich snel terug trekken in een donkere kamer
– Kunnen slecht tegen harde geluiden
– Zijn gevoelig en verlegen

Geen enkele HSP-er is natuurlijk helemaal hetzelfde. Er bestaan zelfs twee verschillende soorten van hoogsensitieve mensen. Maar de meeste hoogsensitieve personen zullen aangeven zich in deze eigenschappen te herkennen. De volledige lijst met eigenschappen valt hier te vinden.

Soorten HSP-ers
De twee typen hooggevoelige mensen zijn: de rustzoekers en de sensatiezoekers. Ruim 70% van de HSP-ers is een rustzoeker en ruim 30% is een sensatiezoeker. Een rustzoeker is vaak erg bewust van zichzelf en anderen. Deze HSP-er houdt van rust en regelmaat en houdt niet van risico en drukte. Zo mijden zij meer sociale gebeurtenissen en hebben ze een voorkeur voor een 1 op 1 gesprek.

De sensatiezoeker zoeken sensaties, prikkels of indrukken bewust op. Ze zijn vaak ‘’strong willed’’ en meer bewust van details. Ze zijn in vergelijking met de rustzoekers wat extraverter en meer op de buitenwereld gericht. Deze mensen gaan graag opzoek naar spanning en avontuur en zijn bereid veel risico te nemen op financieel, sociaal en fysiek gebied. Daarnaast houden ze van contact met mensen, maar dit kan hen ook flink uitputten als ze dit niet goed beheersen.

De problemen
een HSP-er heeft door prikkels problemen die tot vermoeidheid leiden. Deze vermoeidheid wordt bij veel HSP-ers veroorzaakt bij sociale omgang. Hoogsensitieve personen hebben veel moeite met bijvoorbeeld mensen die maar blijven doorpraten en niet luisteren. Dit omdat HSP-ers zo veel moeilijker een verbinding maken met iemand. Dit geldt ook voor mensen die hun gevoelens niet uitspreken. Want onuitgesproken gevoelens kunnen hoogsensitieve personen ook aanvoelen. Het is dan alsof er iets tussen jou en de andere persoon zit.

Waar ook veel HSP-ers niet tegen kunnen, is onechtheid. Onze samenleving is gebouwd op sociale contacten die grotendeels niet authentiek zijn. Dit begint meestal al bij de opvoeding. Er wordt geleerd welke delen van onszelf onderdrukt moet worden en welke niet mogen. Mensen leren onderscheid te maken tussen goed en fout met een ego dat dit voor ons kan doen. Het ego denkt te weten wie je bent, maar weet niet wie je werkelijk bent. Het gevolg hiervan is dat we veel onecht gedrag vertonen om gevoelens van positiviteit en liefde bij anderen te genereren. Een HSP-er is hier extra van bewust. Het kost hun dan ook meer energie omdat ze weten dat ze niet zichzelf kunnen zijn.

Communicatie met een HSP-er
Hooggevoelige mensen zijn sterk op de medemens gericht, maar hebben toch moeite met communicatie. De moeilijkheden doen zich voor wanneer er heftige emoties in het spel zijn. Die emoties kunnen flink invloed hebben op een HSP-er, helemaal negatieve. Deze lawine van emoties, vaak ook nog eens vermengd met de emoties van de ander werkt in de regel verlammend. Een HSP-er is dan opeens zijn aangeboren empathische vermogen kwijt. Hij slaat volledig dicht of gaat schreeuwen. Als de persoon het helemaal niet meer ziet zitten dan onderwerpt hij zichzelf aan de verlangens of eisen van degene met wie hij een meningsverschil heeft.  Een HSP-er kan genieten van een vriendelijk gesprek, maar bij een conflict voelt de HSP-er zich bedreigd. Met het gevolg dat de HSP-er zich gaat afsluiten en de communicatie verbreekt. En als daar nog angst en onzekerheid bij komen, slaan vaak de stoppen door.

Wie te veel negatieve emoties tegelijk voelt zoals verraad, boosheid bedreiging raakt gemakkelijk in paniek. Paniek is voor iedereen lastig, maar voor de HSP-er is het een drama. De meeste HSP-ers hebben al moeite om voor zichzelf op te komen. En dat lukt dan nu helemaal niet meer. De persoon gaat uit paniek verkeerde dingen roepen die een situatie alleen maar erger kunnen maken.

Als je bewust bent dat er een HSP-er voor je staat is handig om goed te reageren. Het is belangrijk dat een HSP-er gerustgesteld wordt. Dit kun je doen door rustig te communiceren en begrip te tonen. Daarnaast is het belangrijk dat je ‘’echt’’ luistert naar de HSP-er. Geef de persoon de tijd om tot zichzelf te komen en houdt er rekening mee dat de HSP-er zich moet afsluiten. En wees vooral zo eerlijk mogelijk. De dingen kunnen wel zijn uitgepraat, maar als de HSP-er weet dat je liegt, is alsnog niets opgelost.

De kracht van HSP
Zijn er dan ook nog positieve kanten aan hooggevoeligheid? HSP-ers zijn meestal erg trouw en hebben een groot plichtsbewust. Zonder afleiding kunnen zij uren lang hun concentratie vasthouden. Ze kunnen zich door een hoogsensiviteit snel inleven in de ander. Hierdoor worden zij beschouwt als iemand die grondig over de dingen nadenkt en de dingen aanvoelt. Ook een HSP-ers vaak snel met nieuwe ideeën komen. Daarnaast hebben ze meestal ook een sterk gevoel over wat wel en niet werkt. Hierdoor hebben zij een soort vooruitziende blik waarmee fouten voorkomen kunnen worden. Hoogsensitieve mensen kunnen een grote bijdrage leveren aan de maatschappij. Maar dan moet er eerst wel meer begrip komen voor hun manier van voelen.

Denk jij ook HSP te zijn?

Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Dan kun je online een test doen om uit te vinden of je ook HSP bent. Deze test kun je hier vinden. Ook kun je hier handige informatie en tips vinden over hoe je als HSP kunt functioneren. https://femkedegrijs.com/hooggevoeligheid-test-aron/#hooggevoeligheidtest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.