Heel Amerika kroop vorig weekend in de huid van horror clown, ingewikkelde mummie of sexy bloederige verpleegster. Het was namelijk Halloween. Dat is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven, het Amerikaanse feest lijkt in ons landje steeds meer te groeien.

Feestwinkels merken een toenemende vraag in Halloween-artikelen. Het nepbloed is tegenwoordig niet aan te slepen. Retaildeskundige Paul Moers is van mening dat winkeliers door de economische crisis Halloween meer op proberen te dringen bij de consument. “Zowel winkeliers als consumenten kunnen in deze sombere tijden wel een extra feestje gebruiken.”

Ook Ineke Strouken, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, merkt dat de traditie in ons land populairder wordt. Volgens haar komt dit onder andere doordat de feestdag aansluit bij de Nederlandse traditionele feestcultuur. Wij Nederlanders houden van verkleden. “En het sluit aan bij de moderne behoeften. Een drukke werkweek, snel thuis in een andere rol stappen door je te verkleden.”

halloween-cupcake-balls

Wat wel opvalt is dat Halloween in Nederland voornamelijk door volwassenen gevierd wordt, terwijl het in Amerika een kinderfeest is. Dat komt volgens Amerikakenner Victor Vlam omdat volwassenen het hier leuk vinden om even iemand anders te kunnen zijn. “Je ziet dat de bestverkochte kostuums de sexy pakjes zijn”, zegt Vlam. “Plus dat het kinderaspect van Halloween, waarbij kinderen langs de deuren gaan voor snoep, bij ons wordt gevierd met Sint-Maarten. Al zou het heel goed kunnen dat dat feest in de loop der jaren wordt vervangen door Halloween.”

Naast onze feestcultuur en het aandringen van winkeliers ligt volgens Vlam de reden bij de media. De Amerikaanse cultuur bereikt ons tegenwoordig veel sneller via televisie en andere media. Zo brengen veel Amerikaanse tv-series jaarlijks een Halloween-special uit. Maar niet alleen series spelen op de traditie in…

“Zowel winkeliers als consumenten kunnen in deze sombere tijden wel een extra feestje gebruiken.”

Kleine en grote Halloween initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Jaarlijks komen er steeds meer griezelopties bij: spookhuizen, spookshows, horrorfilm-marathons en bekende, jaarlijks terugkerende evenementen als de Fright Nights in Walibi. Ook al is de feestdag in Amerika nog steeds veel groter, we kunnen Halloween volgens de directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur tegenwoordig een Nederlands feest noemen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.