Stel, je studeerde zes jaar geleden af en je gaat nu lesgeven. De basis blijft, maar ondertussen verandert er veel. Je moet dus continu blijven leren. Voor docent Frits van Essen een goede reden om weer in de schoolbanken te kruipen voor een master.

Frits volgt de Executive Master Media Innovation aan NHTV in Hilversum. “Eigenlijk zit de school zelf in Breda, maar ik heb medestudenten uit alle hoeken van het land en dan ligt Hilversum mooi in het midden.” De master gaat over media-innovatie in de breedste zin van het woord. Van transmedia storytelling tot contractrecht. “Maar het is niet alleen klassieke massamediumtheorie. Het is vrij toegepast.” Frits is momenteel bezig met zijn thesis (scriptie). “Mijn thesis gaat over de invloed van 360 graden advertenties op wat mensen überhaupt van advertenties vinden, de waardering ervan en hoe je er op verschillende apparaten naar kijkt.”

“Als ik om half tien iets moet inleveren, ben ik nog gewoon tot negen uur bezig”

Het volgen van zo’n master is zeker nuttig. “Het is voor mij heel goed dat ik les kan geven in vakken en daarbij ook de theorieën kan geven die erachter liggen. Ik vertel nu niet alleen hoe je iets maakt, maar ook dat er bijvoorbeeld een Technology Acceptance Model achter zit.” De stof in de praktijk toepassen is voor Frits de beste manier om te leren. “Vorig jaar had ik les over transmedia storytelling. Toen gaf ik aan studenten van de minor Bedrijfsjournalistiek (nu Journalistieke producties) een les in hoe je dit precies toepast.” Of hij nu anders studeert dan vroeger? Frits lacht: “Nee, ik heb nog steeds een deadline nodig. Als ik om half tien iets moet inleveren, ben ik nog gewoon tot negen uur bezig.” Toch heeft studeren als docent zijn voordelen. “Je hebt meer ervaring en je hebt meer gezien. Omdat ik lesgeef, leg ik makkelijker verbanden.”

Als het aan Frits ligt, maakt een universitaire opleiding je niet per definitie een betere docent. “Een goede les zit ‘m in iets interessants weten en daar goed over kunnen vertellen. Je kan goed lesgeven zonder opleiding en slecht lesgeven met een afgeronde master. Ik vind het belangrijk dat je expertise hebt.” Een master volgen en lesgeven, het houdt je als docent wel goed op de hoogte van het vak. “Ach, ik hou gewoon mijn vakgebied bij”, zegt Frits bescheiden. Zijn motivatie komt vooral vanuit passie en interesse. “En de master is een toevoeging op wat wij hier doen. Dat maakt het zo leuk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.