Geschreven door: Iris Maria de Jong

Lisa is 21 jaar wanneer ze afstudeert aan NHL Hogeschool in Leeuwarden aan de opleiding Communicatie. Haar afstudeerprofiel heeft ze met voors en tegens tegen elkaar afgestreept: wordt het Tekst en Communicatie of toch Strategische Communicatie? Deze laatste won het en daar begon haar avontuur.

“Toen ik van de middelbare school kwam, had ik geen idee wat ik wilde. Mijn vader werkt zelf al jaren in de communicatiewereld en adviseerde mij hetzelfde te doen. Niet omdat hij het deed, maar omdat hij zag dat ik daar wel geschikt voor was. Ik heb namelijk altijd al een passie gehad voor schrijven en creatief bezig zijn. En uiteindelijk had hij gelijk! Zo ben ik de opleiding Communicatie ingerold.” Na vier jaar kwam er een eind aan haar studeerperiode aan NHL. En dan?

“Ik kreeg een mailtje dat ik was aangenomen voor m’n master, maar dacht echt dat het een fout was”

Master in Leiden
Toen Lisa bijna afstudeerde, wist ze eigenlijk niet goed wat ze wilde. Daarom heeft ze zich aangemeld in Leiden om daar door te studeren. “Ik wilde een pre-master doen en daarna een master, want ik ben heel leergierig.” Lisa meldde zich online aan voor de pre-master Journalistiek en Nieuwe Media en werd uitgenodigd voor een selectiegesprek. Dit viel toch even tegen. “Het ging allemaal zo slecht… Ik wist bijna zeker dat ik was afgewezen. Ik was even uit het veld geslagen, dus besloot me eerst te focussen op het belangrijkste: afstuderen. Totdat ik op de dag van m’n eindassessment een mailtje kreeg met het verrassende woord dat ik toch was aangenomen. Ik dacht echt even dat het een fout was en ze het woordje ‘niet’ waren vergeten.”

Lisa ging er, ondanks de twijfels, toch voor: ze verliet Friesland en ging studeren in Leiden. Tijdens het eerste semester kwam ze erachter dat het helaas haar ding niet was. “Ik kende niet echt iemand in Leiden of Den Haag, maar wilde wel dolgraag socializen. Ik had verwacht dat ik veel leuke contacten zou opdoen en twee topjaren zou ervaren, maar uiteindelijk zat ik daar een beetje eenzaam in de bibliotheek te studeren. Het kostte me te veel tijd en moeite en het maakte me niet happy.” Daarom besloot Lisa het semester af te ronden en hierna te stoppen. “Als ik dan toch een goede tip mag meegeven: wanneer je kiest voor doorstuderen moet je er echt voor de volle 100% voor gaan. Het is immers duur en vergt veel inzet. Doe het niet omdat het moet, maar echt omdat je het zeker weten wilt.”

Recruiter bij YoungCapital
“Toen ik stopte met studeren, wilde ik eigenlijk meteen een baan, maar zo makkelijk is dat niet. Ik wist wel dat in de randstad meer baanmogelijkheden zijn dan in Friesland, maar het werk moet bij je passen. Ik ben zelf een mensen-mens en houd ervan om mensen te helpen. In diezelfde week dat ik stopte met mijn pre-master, heb ik me gelijk aangemeld voor een uitkering. Hier vroegen zij of ik weleens had nagedacht over werken via de Startersbeurs, in combinatie met een aanvullende uitkering. Ik kende deze optie niet en ben gaan solliciteren bij bedrijven die dit aanbieden. Zo kwam ik terecht bij YoungCapital. Zij hadden een functie als international recruiter online staan. Vijf minuten na het sollicitatiegesprek werd ik gebeld: ik was aangenomen!” YoungCapital is een uitzendbureau dat zowel in Nederland als het buitenland veel toffe (starters)functies aanbiedt. “Als International Recruiter ben ik tussenpersoon tussen bedrijven die werknemers zoeken en mensen die een baan zoeken.”

 

TORNADEAUX Magazine
Naast de fulltimebaan bij YoungCapital is Lisa haar passie voor schrijven nog lang niet vergeten. Bij TORNADEAUX Magazine is ze op dit moment allround tekstschrijver voor jonge, ambitieuze vrouwen. Zo schrijft ze over gezondheid, beauty, motivatie, doelen behalen, succesvol in het leven staan en, natuurlijk, optimaal genieten. “Ik wil gewoon heel graag door blijven schrijven. Via de Facebookpagina Ambitieuze Meisjes kwam ik terecht bij deze interessante schrijfjob.” Ambitieuze Meisjes is een Facebookgroep voor, hoe raad je het, ambitieuze vrouwen. Met 25.000 leden is het een goed online platform voor jong vrouwelijk talent met de ambitie om succesvol en gelukkig in het leven te staan.

Rootsverschillen: Friesland vs. De Randstad
Lisa voelde zich nooit echt een Friezin in hart en nieren. Haar roots liggen in Sneek en dat is voor haar ‘thuis’. Friesland in het algemeen daarentegen absoluut niet. “Ik mis mijn familie en vrienden wanneer ik in Den Haag zit, maar Friesland zelf mis ik niet. In de randstad zijn ze bovendien iets meer open-minded, iets wat ik zelf ook ben. Hierbij wordt heel anders gereageerd op gekke haarkleuren, homoseksualiteit en mensen van een andere afkomst. Ik vind het wel belangrijk om open-minded te zijn en te blijven. Hierdoor heb ik behoorlijk wat nieuwe contacten opgedaan. Iets wat mij in Friesland nooit was gelukt!” Maar wat heeft Friesland dat de Randstad niet heeft? “Natuurlijk mis ik af en toe de Friese nuchterheid. Ik kan af en toe best in de stress schieten en dan is mijn nuchtere vader daar om me weer even met beide benen op de grond te zetten. ‘Het komt wel goed’ of ‘Het hoeft niet allemaal gelijk en nu’, zijn uitspraken die ik op zulke momenten écht even moet horen. Heel fijn. Ik denk eigenlijk dat iedereen een nuchtere Fries in z’n kringetje nodig heeft, haha!”

“Je mag na het afstuderen best eens op je bek gaan”

Toekomst
“Het liefst woon ik over een paar jaar wel wat noordelijker, Groningen of Noord-Holland bijvoorbeeld. Vooral ook omdat het heel lastig is om bij die belangrijke dagen te zijn, zoals Kerst of verjaardagen van familie en vrienden. Ik ga regelmatig voor bliksembezoekjes naar Friesland, maar mijn familie komt minder snel naar mij toe. Qua baan zit ik nu wel goed op m’n plekje bij YoungCapital. Ik doe wat ik het liefste wil: werken met mensen, anderen helpen en ik werk zelfs internationaal.”

Tips van Lisa
“Voor de meiden: ik zou echt de Facebookgroep Ambitieuze Meisjes volgen. Je verbreedt hierdoor je inzichten, maar ook je netwerk. Je weet nooit waar het goed voor is! Daarnaast mag je ook best eens op je bek gaan na het afstuderen. Je kan niet alles hebben wat je hartje begeert of wat je in de planning had. Je moet kijken naar wat bij jou past als persoon en wat jouw passies zijn. Vooral eerlijk zijn tegenover jezelf en tegenover anderen. Dat is heel belangrijk. En wie weet woon ik ooit weer Friesland. Dat zal ik dat nooit zien als falen, maar eerder als een levensles.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.